Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Plyn je v EU od pondělí dražší o 70 procent, Rusko hrozí odstávkou plynovodu

Plyn je v EU od pondělí dražší o 70 procent, Rusko hrozí odstávkou plynovodu

16.06.2022 15:02
Autor: Redakce, Patria.cz

Cena plynu pro evropský trh se od pondělí zvýšila zhruba o 70 procent, surovina se nyní prodává za více než 140 eur za megawatthodinu (MWh). Cena se začala zvyšovat po zprávě, že přetrvávající problémy s opravou zařízení pro kompresorové stanice by mohly vést k tomu, že Rusko zcela zastaví plynovod Nord Stream 1. Ten je přitom hlavní trasou pro přepravu ruského plynu do EU. Podle agentury RIA Novosti to dnes řekl ruský velvyslanec při Evropské unii Vladimir Čižov.

Takový scénář by byl katastrofou pro Německo, které je na dodávkách plynu tímto potrubím závislé, řekl velvyslanec na okraj ekonomického fóra v Petrohradě. Ruská státní společnost Gazprom už dodávky plynu potrubím Nord Stream 1 tento týden omezila celkem asi o 60 procent, maximální objem dodávek se tak snížil z obvyklých 167 milionů metrů krychlových na 67 milionů metrů krychlových za den.

Italská energetická společnost Eni odpoledne oznámila, že Gazprom jí dnes dodá jen 65 procent dohodnutého objemu plynu. Rakouská OMV pak uvedla, že od Gazpromu bude odebírat méně plynu.

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v červenci se ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku odpoledne dostala nad 145 eur (3585 Kč) za MWh, a vykazovala tak proti předchozímu dni nárůst zhruba o 20 procent. Ceny v TTF jsou pro evropský trh určující. V pondělí se cena pohybovala mírně nad 80 eury.

zemní plyn 

Zdroj: Bloomberg
Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že za omezením dodávek plynu do Evropy jsou dopady sankcí. Ty na Rusko zavedly západní země kvůli jeho invazi na Ukrajinu. Rusko se omezovat dodávky předem nechystalo, na vině jsou podle Peskova problémy s údržbou turbín. Toto vysvětlení ale už ve středu odmítl německý ministr hospodářství Robert Habeck, jenž krok Gazpromu označil za politicky motivovaný.

Ceny plynu se začaly zvyšovat už loni na podzim, podle části ekonomů v souvislosti se Zelenou dohodou pro Evropu (European Green Deal), ve které Evropská unie stanovila harmonogram rychlého odklonu od fosilních paliv. Před rokem se cena plynu v TTF pohybovala kolem 19 eur za megawatthodinu, ale už před koncem loňského roku překročila 120 eur/MWh, než se opět snížila. Krátce po ruské invazi na Ukrajinu stál plyn v TTF přechodně i 345 eur.

Gazprom už plyn nevyváží západním směrem potrubím Jamal-Evropa, dodávky zastavil, když Rusko uvalilo odvetné sankce na společnost EuRoPol Gaz, která vlastní polskou část plynovodu. Plyn tímto potrubím proudí už jen východním směrem, tedy z Německa do Polska. Kromě toho Ukrajina v květnu rozhodla, že přestane umožňovat Gazpromu tranzit ruského plynu přes stanici Sochranovka, jeden ze dvou tranzitních bodů na ukrajinském území. Objem ruského plynu, který směřuje do EU přes Ukrajinu, se tak snížil asi o třetinu.

Paralelně s plynovodem Nord Stream 1 vede i nově dokončený plynovod Nord Stream 2. Ten by zdvojnásobil kapacitu plynu, který může Rusko dodávat do Evropy, Německo ale kvůli ruské invazi na Ukrajinu zprovoznění projektu zablokovalo.

Nižší objem dodávek vyvolává obavy, zda bude možné před zimou naplnit zásobníky plynu tak, jak si vlády jednotlivých unijních zemí naplánovaly. Méně plynu z Ruska proudí také do Itálie, o snížení objemu dodávaného plynu Gazprom informoval také partnery na Slovensku a v České republice. Slovenský podnik SPP i česká elektrárenská společnost ČEZ ale na dotaz agentury Reuters uvedly, že omezení dodávek nemá na zákazníky žádné dopady. Podle odborníků, které už dříve oslovila ČTK, by zastavení dodávek plynu do Německa pocítila i Česká republika.

Omezení dodávek ruského plynu hlavní trasou do EU se časově kryje s problémy americké společnosti Freeport LNG. Její terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) patří k největším vývozním zařízením tohoto druhu ve Spojených státech a v poslední době z něj zkapalněný plyn proudil zejména do Evropy. Kvůli požáru ale bude nejméně do září mimo provoz a k plné kapacitě se vrátí až koncem roku. Původně firma předpokládala, že provoz obnoví asi za tři týdny.

Členské země EU začaly už dlouho před válkou na Ukrajině závislost na tehdy velmi levném ruském plynu omezovat a dlouhodobé kontrakty nahrazovat krátkodobými, kde bývají ceny výrazně vyšší. Přepočteno na milion britských termálních jednotek (mmBtu) se teď cena plynu pro evropský trh v TTF pohybuje nad hranicí 44 dolarů za mmBtu, zatímco před rokem činila asi 6,50 USD. Cena LNG pro asijský trh se teď pohybuje nad 23 USD za mmBtu, zatímco před rokem činila zhruba 7,50 USD.

Gazprom už koncem dubna zastavil dodávky plynu do Polska a do Bulharska. Zdůvodnil to tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech. Později Gazprom ukončil také dodávky suroviny do Finska a Nizozemska. Plyn přestal dodávat rovněž dánské společnosti Orsted a do Německa britské firmě Shell Energy.

Rusko začalo platby ve své měně vyžadovat po únorové invazi na Ukrajinu, když na něj západní země uvalily sankce, které většinu finančních transakcí mezi Ruskem a Západem znemožnily. Mluvčí Kremlu ale minulý týden uvedl, že Moskva nepředpokládá, že Gazprom zastaví dodávky zemního plynu dalším evropským zákazníkům. Dodal, že systém, který Moskva vytvořila, aby odběratelé hradili dodávky ruského plynu v rublech, funguje podle plánu.

Zdroj: čtk, Bloomberg

 

Čtěte více:

Fed by se neměl snažit o prudký a rychlý pokles inflace, sedmdesátá léta byla jiná, uvedl držitel Nobelovy ceny za ekonomii Romer
16.06.2022 12:06
V sedmdesátých letech lidé očekávali soustavně rostoucí inflaci a sou...
Dodávky ruského plynu přes Nord Stream 1 do Německa klesají, cena se zvyšuje
16.06.2022 12:36
Dodávky ruského plynu do Evropské unie jsou ode dneška nižší. Hlavní t...
McDonald's ve Francii zaplatí kvůli daním pokutu 1,25 miliardy eur
16.06.2022 13:23
Americký řetězec rychlého občerstvení McDonald's ve Francii zaplatí po...
Britská centrální banka zvýšila základní úrok o čtvrt procentního bodu
16.06.2022 14:10
Britská centrální banka dnes podle očekávání zvýšila svou základní úro...

Váš názor
  • Tento tyden o 70% vyssi cena? Dle dodavatelu plynu dnes oslovenych medii se toto skokove zvyseni na cene pro konecneho spotrebitele neprojevi!
    16.06.2022 20:28

    Poporadku: poslednich 8 mesicu (od 10-2021) osciluje spotova cena mezi 80-100. V predchozich mesicich (4-2021 az 9-2021) se spot.cena zvedla o 300% a jeste za predchozi rok (4-2020 az 4-2021) se zvedla o 150%. Zvyseni z 8,00 na 80,00 za 26 mesicu je 10x!!! Tato cena 10x se drzi teprve 8 mesicu, ovsem do fixace 3 roky zbyva jiz jen 10 mesicu od ceny 8,00. 3 roky je pomerne dlouha doba fixace i pro VELEUSPESNOU FIRMU aby GARANTOVALA OBJEM ODBĚRU, teoreticky... snad pouze OLIGOPOLY (legislativne hajeni distributori) si mohou dovolit GARANCI ODBĚRU delsi 3 roky, tzn.volani prumyslu po zastropovani cen se muze zdat INDIKATOREM skutecne situace z hlediska dopadu na STALE JESTE BUDOUCI RUST nakladu na energie. Teoreticky pokud vsechny firmy prubezne a PROZIRAVE fixovaly na 3 roky DOPŘEDNĚ, jsme s inflaci prumyslovych producentu (PRŮMĚRNĚ) teprve v pocatku druheho trimestru....!!! /// Pokud je nyni cena (140,00) prechodne o 70% vyssi, hranice ekonomickeho zoufalstvi PRODUCENTA MATERIALU/ZBOZI je beztak davno prekrocena (za predchozich 13 mesicu) a na spotrebitele toto zvyseni cen jiz nebude mit ZASADNI dopad. Souhlas s mainstreamem dnes v teto veci! Otazkou zustava proc TENTO TYDEN prevlada nazor o prechodnosti rustu ceny plynu? /// Regulatorni narizeni zastropovani ceny ruskych dodavek ropy pro Evropu napr.na HODNOTĚ 60usd by se logicky muselo projevit JAKO REGULACE VSECH OSTATNICH DODAVATELU: max cena by byla 60usd plus jedna. Uskali teto regulace tkvi v URCENI HRANICE K O L I K ? 30usd je prilis malo. Kdyz 90 je prilis moc, kolik je akorat??? Danovy poplatnik by NEUNESL platit vybranemu dodavateli 2x tolik nez Rusovi hypotetickych 60, kdyz cena osciluje okolo 120 a moc se ji dolu nechce.... Presto vsechno: HLADKE PRISTANI JE STALE HRATELNOU ALTERNATIVOU, do doby nez bude zrejme ze neni. NADEJE UMIRA POSLEDNI.
    Mudr.c
    • Re: Tento tyden o 70% vyssi cena? Dle dodavatelu plynu dnes oslovenych medii se toto skokove zvyseni na cene pro konecneho spotrebitele neprojevi!
      16.06.2022 20:36

      Záleží, jaké jsou sankce u těch fixních smluv pro odběratele. Ty firmy můžou být prakticky kdekoliv v tom fixu.
      Želvák Burzovní
      •  
        16.06.2022 21:34

        Prave o tom je muj komentar. Tezko asi ocekavat, ze pred 13ti.mesici se kterakoliv firma rozpakovala OBNOVIT FIXNI DLOUHODPBY KONTRAKT.... Nyni po 13 mesicu probiha PROCITNUTI a firmy MOHOU MIT POCHYBNOSTI o dalsim vyvoji cen, ktere urci POLITIKA. Nejspis jedou ad hoc a kolik snesou, jako nas sklarsky prumysl... Proste kdo.mel.stesti na fixaci nyni muze zvysit TRZNI.PODIL bez jakychkoliv investic do rozvoje trhu...ZADARMO. Vyhra v loterii pro par stastnych nikoliv pro ekonomiku jako CELEK.
        Mudr.c
        •  
          16.06.2022 21:42

          Jo tak. Už to chápu. To je to samé jako domácnosti. Někdo má, někdo nemá.
          Želvák Burzovní
  • Jenom...
    16.06.2022 16:51

    ...manipulace s cenou nic víc. Takhle nás teď dokola budou trápit v zimě to bude vrcholit. A pokud to opravdu zavřou taky dobře. Aspoň se ti helmuti už konečně probudí z toho jejich váhání.
    Baba Jaga
  •  
    16.06.2022 16:39

    Nějaká Ukrajina je Putinovi někde...jen záminka, cíl je celá Evropa! A má to dobře rozehrané. Řešit dneska nějaké jiné zdroje je již pozdě, to mělo být už dávno...
    štíreček
    •  
      16.06.2022 16:58

      Nemáš chytat Teslu?
      Želvák Burzovní
  • No jo
    16.06.2022 16:22

    Rusku se asi nedaří vojensky. Tak se snaží aspoň potěšit penězi za suroviny.
    HenryFord
    • Re: No jo
      16.06.2022 20:34

      Medveděv a spol blijí čím dál divnějsí, agresivnější hlášky. Na tom Donbase josu jacísi kouslí - s Izjumem defacto jediný pilíř jejich útoku. Ale na slovo jsou skoupé pbě strany. Tam bude v luftu pach spálenýho masa, prostě ucpávačka kanonfutery. Taková Dukla. Raději nevidět. Urááá
      Gyroskop
  • uplní beranci
    16.06.2022 15:54

    ti z vychodu a stejně se tu najdou stoupové, co si myslí, že jsou to dobráčci od kosti a večer žmoulají rudou fangly :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: uplní beranci
      17.06.2022 14:43

      Teď nevim, myslíš Ukrajince?
      ricochet
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university