Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČSOB růstem aktiv, úvěrů i vkladů potvrdila roli jedničky. Nadvládu převzalo mobilní bankovnictví s podporou digitálních inovací

ČSOB růstem aktiv, úvěrů i vkladů potvrdila roli jedničky. Nadvládu převzalo mobilní bankovnictví s podporou digitálních inovací

09.02.2023 10:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Skupina ČSOB v roce 2022 zvýšila objemy úvěrů, vkladů i spravovaných aktiv klientů a potvrdila tím pozici lídra trhu. Čistý zisk skupiny dosáhl 17,5 miliard korun, resp. 19,7 miliard při započtení ČSOB Pojišťovny. Počet klientů se meziročně zvýšil o 115 tisíc.

Čistý zisk skupiny ČSOB se na úrovni celého roku 2022 dosáhl 17,5 miliardy korun a byl meziročně vyšší o 9 procent. Provozní výnosy meziročně skupina zvýšila o 24 % na 44,1 miliardy korun. Celkový objem úvěrů dosáhl 874 mld. a byl meziročně vyšší o 5 %. Objem úvěrů na bydlení dosáhl 507 mld. (meziroční nárůst o 4 %), objem celkových klientských vkladů narostl na 1 208 mld. (meziročně o 7 %). Vklady celkem dosáhly 1 232 mld. (meziroční růst o 6 %). Objem aktiv pod správou dosáhl 308 miliard korun a meziročně vzrostl o 7 %.

„Za loňským dobrým výsledkem stojí silná trojka – růst vkladů, úvěrů i investic. Na vynikající úrovni jsme udrželi i kapitál a likviditu. Klíčová je pro nás spokojenost klientů a skutečnost, že nás využívají jako svou hlavní banku. Mimochodem, právě počet klientů, kteří nás potřebují každý den, neustále roste a jsem přesvědčen, že nám v tom pomáhá naše strategie 'Digitálně a s lidmi'. Jejím cílem je klientům co nejvíce usnadnit přístup do banky a zároveň zachovat stále žádaný osobní kontakt pro složitější požadavky,” uvádí generální ředitel skupiny ČSOB Aleš Blažek.

Provozní náklady skupiny bez bankovních daní činily 20,5 mld. (meziroční zvýšení o 11 %), počet klientů skupiny ČSOB vzrostl meziročně o 115 tisíc a jejich aktuální počet je 4 340 000.

„Kapitálová pozice je silná a likvidita vynikající. Kapitálový poměr Tier 1 byl na konci prosince 19,9 %. Podíl nevýkonných úvěrů z celého úvěrového portfolia klesá. V závěru loňského roku byl 1,69 %,“ dodala ve zprávě k výsledkům banka.

„Musím také ocenit, že i v této obtížné ekonomické situaci se naši klienti chovali velice zodpovědně a my jsme tak nezaznamenali zásadnější problémy ve splácení závazků. Na druhé straně jsme téměř 1,2 milionu klientů pomohli zmírnit dopady inflace. Nejen, že využívali skvělou sazbu na našich termínovaných vkladech, ale dokonce s jednoduchou službou ČSOB Drobné začali po malých částkách investovat. Příhodná také byla naše dlouhodobá podpora energetické úspornosti a soběstačnosti domácností i firem,“ dodal Aleš Blažek.

Tabulka: Vybrané ukazatele hospodaření ČSOB

Tabulka: Vybrané ukazatele hospodaření ČSOB

 
Prudký růst banky v mobilu

Počet aktivních uživatelů mobilního bankovnictví ČSOB Smart meziročně stoupl o polovinu na 1 134 000. Službu ČSOB Drobné používá už přes 160 tisíc klientů a lifestylová aplikace DoKapsy od ČSOB má více než sto tisíc aktivních uživatelů. Skupina ČSOB zavedla v loňském roce nové typy firemních účtů, které lze zakládat i online. Mobilní bankovnictví počtem zákazníků v loňském roce poprvé překonalo internetové bankovnictví a stalo se hlavní vstupní branou k účtům a dalším produktům. Počet uživatelů mobilního bankovnictví ČSOB Smart meziročně stoupl o polovinu na více než jeden milion.

„Už pandemie digitalizaci v bankovnictví zrychlila a tempo nijak nezpomaluje. Klienti stále více využívají online řešení, která jim přinášejí úsporu času i peněz. Jsme nadšeni z toho, jak si oblíbili a stále častěji využívají naši virtuální asistentku Kate. Je to i tím, že ji neustále rozvíjíme a učíme nové věci, takže často dokáže sama poradit a najít individuálně výhodné řešení,“ popisuje Michaela Bauer, členka představenstva ČSOB zodpovědná za digitalizaci a inovace.

Digitální asistentka Kate je k dispozici retailovým i firemním klientům. Počet aktivních uživatelů vzrostl z 38 000 na začátku loňského roku na téměř 340 000 ke konci roku. Vedle mobilního bankovnictví je Kate i v aplikaci DoKapsy od ČSOB, která je zdarma přístupná klientům všech bank a jejíž novinkou je například mapa nabíjecích stanic pro elektroauta. Digitalizace se stává samozřejmostí i ve firemním bankovnictví, kde klienti přecházejí k internetovému bankovnicví ČSOB CEB nebo aplikaci ČSOB CEB Mobile.

Lidé i firmy investují do energetických úspor

Financování bydlení se po prudkém zvyšování úroků a zpřísnění hypotečních pravidel centrální bankou dostalo na úroveň před covidem. Skupina ČSOB si udržela pozici jedničky na trhu a 24 500 domácnostem pomohla financovat změny v jejich bydlení. „Pro domácnosti máme velmi zajímavou nabídku financování energeticky úspornějšího bydlení. Navíc dokážeme klientům pomoci zorientovat se v systému dotací. Proto počet hypoték zaměřených na projekty s nižšími náklady na energie vzrostl meziročně o 10,4 %, počet úvěrů na financování zateplení nebo třeba fotovoltaiky dokonce narostl o 650 %,” představuje klíčovou oblast Aleš Blažek a doplňuje: „Celkově jsme loni poskytli 2 131 hypoték na energeticky úsporné bydlení v objemu téměř 9 miliard korun.”

Také firmy se svými investicemi významně zaměřily na energeticky úsporná řešení, obnovitelné zdroje nebo posílení energetické soběstačnosti. Objem korporátních úvěrů a úvěrů pro malé a střední podniky meziročně narostl o 5 procent. Korporátní a SME segment poskytly úvěry na podporu přechodu na nízkoemisní ekonomiku ve výši 13,5 mld. zejména v oblasti financování obnovitelných zdrojů – fotovoltaik a úsporných nemovitostí (EPC A/B) (meziročně téměř čtyřikát více), z toho úvěry ve výši 0,9 mld. splňují nejpřísnější kritéria taxonomie EU. „Investice do udržitelné a úsporné energetiky, moderních technologií a inovací jsou základem transformace české ekonomiky na soběstačnější a šetrnější k přírodě. Zvyšují také její konkurenceschopnost. Jde o příležitost, která se nemusí opakovat. Výhodou je, že nyní jsou k dispozici rekordně vysoké evropské i národní dotace, v jejichž zprostředkování je právě ČSOB v Česku lídrem,” uvádí Aleš Blažek.

Skupina ČSOB je vedoucím účastníkem na bankovním trhu v Česku. Motto „Digitálně a s lidmi“ nejlépe vyjadřuje probíhající investice do inovací a digitalizace, díky nimž neustále zjednodušuje a zkvalitňuje obsluhu svých klientů v online prostředí i na pobočkách. Služby jsou k dispozici 24 hodin denně 7 dnů v týdnu. Staví na unikátním bankopojišťovacím modelu, který nabízí pod jednou střechou vše pro řešení finančních potřeb – od bankovních služeb pod značkou ČSOB či ČSOB Poštovní spořitelna přes pojištění od ČSOB Pojišťovny, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing, ČSOB Asset Management, ČSOB Factoring a Patria Finance. Své služby poskytuje všem typům zákazníků – fyzickým osobám, malým a středním podnikům i korporátní a institucionální klientele. Skupina ČSOB je součástí mezinárodní bankopojišťovací skupiny KBC, která působí především v Belgii a v regionu střední a východní Evropy. V oblasti bydlení je ČSOB největším poskytovatelem úvěrů v Česku. Díky Hypoteční bance a ČSOB Stavební spořitelně, které jsou částí skupiny ČSOB, jejich celkový objem dosahuje cca 500 miliard korun. Cílem je nabídnout klientům veškeré služby spojené s bydlením jednoduše a pod jednou střechou – od úvěrů na bydlení, po hypotéky, stavební spoření a související služby jako je pojištění hypotéky, nemovitosti apod.


Skupina ČSOB si za loňský rok odnesla čtyři významná ocenění ze soutěže Hospodářských novin Visa Nejlepší banka 2022 a Visa Nejlepší pojišťovna 2022. V soutěži TOP Odpovědná firma 2022 získala ČSOB dvě ceny. ČSOB vyhrála cenu Nejlepší banka pro oblast malých a středních firem 2023 v ČR od magazínu Global Finance.

 
 

Čtěte více:

ČSOB za devět měsíců: Růst úvěrů, vkladů i investic. Trendům vládne digitalizace, sílí téma energetických úspor a soběstačnosti
09.11.2022 14:01
Skupině ČSOB za tři letošní čtvrtletí rostly objemy úvěrů, vkladů i sp...
Moderní investování odkudkoli. Patria přináší v nové aplikaci investiční tipy, zpravodajství Patria.cz i mobilní klíč
28.12.2022 17:40
Investiční tipy analytiků a zpravodajství Patria.cz v moderní a respon...
ČSOB: Banky loni poskytly hypotéky za 163 mld. Kč, 40 procent objemu v roce 2021
04.01.2023 11:50
Banky v Česku loni poskytly hypotéky za 163 miliard korun, což bylo 4...

Váš názor
  •  
    09.02.2023 11:38

    hm, tak prý tu máme restriktivní měnovou politiku.....ani to není vidět a to už tu řádí několik měsíců údajně vysoké sazby.....no, jsem zvědav na tu inflaci 3 % v lednu 2024 jak kvákala tetka Zamrazilová....
    abc1
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů