Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kofole za loňský rok narostly náklady od energií až po PET. Díky úsporám a vyšším cenám překonala vlastní odhad provozního zisku EBITDA

Kofole za loňský rok narostly náklady od energií až po PET. Díky úsporám a vyšším cenám překonala vlastní odhad provozního zisku EBITDA

15.02.2023 17:22
Autor: Redakce, Patria.cz

I přes zvýšené náklady na energie a suroviny dosáhla Skupina Kofola provozního zisku EBITDA na úrovni 1,11 mld. korun, čímž překonala vlastní odhad 1,08 mld. . K tomu přispěly rostoucí prodeje v klíčových prodejních kanálech, rekordní letní sezóna, meziroční růst kategorie nápojů na cesty, ale i sílící obliba čerstvých šťáv a bylinných čajů.

Rok 2022 byl ve znamení energetické krize. Růst cen energií, ale i PET materiálu a sladidel znamenal pro Skupinu Kofola dodatečné náklady ve výši přibližně 0,5 mld. korun oproti předchozímu roku. "Inflace a růst nákladů všech našich hlavních nákladových kategorií - od materiálů, energií, přes dopravu, nákladů na práci, až po cenu služeb - způsobily vysoké cenové tlaky, které jsme museli kompenzovat hledáním dalších úspor a postupným zvyšováním našich prodejních cen," komentuje Jannis Samaras, generální ředitel Skupiny Kofola. "Jsem rád, že díky pružnosti našeho rozhodování, efektivnímu řízení a skvělým prodejním výsledkům se nám podařilo překročit poslední avizovaný odhad ročního cíle EBITDA. I když se ale výsledek jeví jako velmi silný, je nutné říci, že před třemi lety jsme si mysleli, že dnes budeme mnohem dále. Realita posledních roků zbrzdila naše strategické plány," doplňuje Samaras.

05

V klíčovém československém regionu tržby rostly ve všech prodejních formátech. Nápoje určené ke spotřebě na doma vzrostly o 9 %. V gastru, kde Kofola obsluhuje více než 17 tisíc zákazníků, se zvýšily tržby oproti minulému roku o 51 %. "Čepovaná Kofola ovládla letní sezónu. Dařilo se ale i baleným nápojům, zvláště těm určeným na cesty, jejichž tržby meziročně stouply o 25 %. Přes překvapivě příznivý vývoj tržeb, EBITDA nápojové části v ČeskoSlovensku poklesla v důsledku zvýšených vstupů," uvádí Daniel Buryš, generální ředitel Kofoly v ČeskoSlovensku.

I přes výzvy spojené s inflací a rostoucími náklady, adriatický segment rostl jak ve Slovinsku, tak Chorvatsku. Tržby v obou zemích překonaly rok 2019. Ve srovnání s loňským rokem narostl objem prodejů v litrech o 8 %, export zaznamenal dvouciferný růst.

Na výborné trajektorii se po loňském roce ocitla i společnost LEROS, která vyrábí a distribuuje čaje a kávu. "V meziročním srovnání rosteme ve všech významných kanálech - od farmacie, přes gastro až po retail. Velkou radost nám dělá e-shop, který je dnes už nedílnou součástí našeho podnikání a díky němuž se nám daří rozvíjet například i bylinnou kosmetiku,"popisuje Martin Mateáš, generální ředitel LEROSu.

Výrazné zlepšení, a to i v hodnotě EBITDA, vykázalo v loňském roce také UGO, které oslovuje spotřebitele svou nabídkou zdravého stravování, a potvrdilo tak potenciál růstu tohoto segmentu. "Optimalizovali jsme naše procesy a zavedli řadu úsporných opatření na provozovnách (od využití úsporných žárovek, chytrých senzorů a čidel až po instalaci perlátorů vody). K tržbám vyšším o 58 % v meziročním srovnání přispěly i atraktivní novinky v nabídce našich Salaterií a balený sortiment, který je na růstové vlně," uvádí Marek Farník, generální ředitel UGO.

Dalším pozitivním faktem na celkovém hospodaření Kofoly je i to, že kombinací dobrých výsledků a úsporných opatření se Skupině podařilo snížit poměr čistého dluhu k EBITDA pod hodnotu 3.

Do roku 2023 vstupuje Skupina s příslibem dosažení celkového cíle EBITDA ve výši 1,10 - 1,25 mld. korun. K tomu by mohly přispět i výrazné produktové inovace na československém trhu, jakými jsou Rajec Čaj Ledová bylinka, SEMTEX Extrem, Targa Florio Tonik nebo Prager´s KOMBUCHA od F.H. Prager.

Zdroj: Kofola, Reuters

 
 

Čtěte více:

Tržby Kofoly za letošních 9 měsíců vzrostly, zisk ale klesl pod tíhou rostoucích nákladů
24.11.2022 17:38
Nápojářské skupině Kofola vzrostly za tři čtvrtletí tržby meziročně o...
Kofola investovala přes 80 milionů do svého závodu Korunní na Karlovarsku. Chce tím uspořit energie i životní prostředí
05.12.2022 11:17
Společnost Kofola investuje do minerální vody Korunní, která je součás...
Kofola a Matonni 1873 společně kupují podíl ve firmě na výrobu plastových lahví General Plastic
20.12.2022 13:38
Nápojové společnosti Kofola a Mattoni 1873 společně vstupují do sloven...
Akciové a ETF bestsellery 2022 podle klientů Patria Finance
20.01.2023 13:32
Jaké akcie a ETF jsou nejvíce vyhledávány českými investory a proč? N...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m