Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německo - stále nemocný muž Evropy: HDP klesá o 1,2%

Německo - stále nemocný muž Evropy: HDP klesá o 1,2%

23.05.2002 10:54
Autor: 

Hrubý domácí produkt Německa v 1. čtvrtletí meziročně poklesl o 1,2%. Německý statistický úřad však upozorňuje na skutečnost, že letošní první kvartál byl o dva pracovní dny kratší než stejné období loňského roku. Po očištění o kalendářní variace by pokles dosáhl pouze 0,2%. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,2% (po sezónním a kalendářním očištění), což odpovídá projekci německé centrální banky, která počítala s růstem o 0,25%.

Podívejme se krátce na dekompozici národních účtů. Z pohledu užití HDP je nejvýznamnější změnou obrat ve vývoji spotřeby domácností. Tato složka až doposud držela německou ekonomiku "nad vodou", v 1. čtvrtletí se však meziročně snížila o 0,9%, a právě zde je příčina prohloubení poklesu Německé ekonomiky. Spotřeba německých domácností reflektuje stav trhu práce a vývoj disponibilního důchodu. Míra nezaměstnanosti sice v březnu a dubnu klesla, zásluhu však lze přiznat pouze sezónním faktorům. Nyní se míra nezaměstnanosti pohybuje na úrovni 9,7%, zatímco před rokem byla o dvě desetiny procentního bodu nižší. Disponibilní důchod (ekonomická proměnná uvádějící množství finančních prostředků, jež mohou domácnosti utratit či uspořit) klesl v 1. čtvrtletí o 0,6%.

Vládní spotřeba sice vykázala kladnou změnu, 1,2% meziročně, ve srovnání předchozími údaji, však tempo růstu kleslo. To je poněkud paradoxní, neboť v situaci poklesu ekonomiky, by měla hospodářská politika podpořit vývoj ekonomiky. Za této situace by i liberální ekonomové přimhouřili oko nad dočasnými rozpočtovými schodky. Ve srovnání s vládou americkou má německá vláda také mnohem svázanější ruce ve stimulování ekonomiky makroekonomickou politikou. Rozpočtová politika v Německu (a v celé Evropě) je vymezena Paktem stability a růstu, který omezuje velikost schodku veřejných rozpočtů na 3% HDP a překročení této hranice penalizuje citelnými pokutami. Jelikož německá vláda nevyužila relativně silného ekonomického růstu v minulých letech k vyrovnání rozpočtů, nachází se nyní v nepříjemné blízkosti nebezpečné hranice schodku a nemůže si dovolit tak masivní rozpočtové impulsy, jako vláda Spojených států amerických. Schodek veřejných rozpočtů se loni zvýšil se 2,6% HDP místo vládou plánovaných 1,5% HDP. Německá situace je užitečnou lekcí pro českou fiskální politiku. Dokážete si představit možnosti českého rozpočtu, kdyby nyní došlo k recesi v české ekonomice?

Nejbolavějším místem německé ekonomiky jsou však investice. Hrubá tvorba kapitálu meziročně poklesla o 11,5%, přičemž tvorba fixního kapitálu vykázala pokles o 8,0%. Nepříjemný je především pokles investic do strojního vybavení (-13,4%). Vzhledem k tomu, že růst ekonomiky spočívá na třech pilířích, růstu produktivity práce, velikosti pracovní síly a objemu kapitálu, je pokles investic negativním signálem pro budoucí vývoj německé ekonomiky.

Naopak nejsvětlejším bodem dnešní zprávy německého statistického úřadu je vývoj zahraničního obchodu. Konstelace klesající domácí poptávky a příznivějšího ekonomického vývoje ve světě vedla k růstu poklesu dovozu o 5,3%, zatímco vývoz zmírnil svůj pokles na 0,5% z předchozích 0,8%. K mezičtvrtletnímu růstu HDP o 0,2% přispěl zahraniční obchod 1,6 procentními body.

Řeč již byla o možnostech fiskální stimulace ekonomiky, hospodářská politika má však k dispozici také měnové nástroje. Zde jsou však možnosti Německa ještě více omezeny. Měnová politika přešla do pravomoci Evropské centrální banky, která musí brát ohled i na jiné země než samotné Německo. Navíc ECB se profiluje jako centrální banka preferující nízkou inflaci před stimulací hospodářského růstu. Inflace v eurozóně nyní dosahuje hodnoty 2,4% a od ECB se spíše očekává zvýšení úrokových sazeb, což pro německou ekonomiku není zrovna příznivá zpráva.

A co čeká německé hospodářství v letošním roce? Podle konsensuální předpovědi z konce loňského roku měl v prvním čtvrtletí pokračovat nevýrazný výkon německé ekonomiky. Stalo se. Oživení by se mělo dostavit ve druhém čtvrtletí a v druhé polovině roku by měl růst postupně zrychlovat až na téměř 2% v závěru roku. Německá vláda předpokládala růst HDP v letošním roce o 0,75%. Nedávno tuto předpověď potvrdil ministr financí Hans Eichel. V roce 2003 by již měla německá ekonomika zvýšit svou produkci o 2,5%. Doufejme, že se tyto předpovědi naplní. O tom, jak důležitá je německá ekonomika pro české hospodářství asi již není třeba psát. David Marek

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data