Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Rusko ruší dohodu s OPECem, ropa klesá z rekordních maxim!

17.05.2002 11:41
Autor: 

Cena ropy tento týden vyskočila zejména v New Yorku na osmiměsíční maxima, barel ropy se vyšplhal v úterý přes 29 dolarů. Ve zbytku týdne světový trh s ropou mírně oslaboval, když postupně mizely obavy z možných výpadků dodávek této strategické suroviny. V současné chvíli se severomořská ropa v Londýně obchoduje za 26,4 dolarů, když v době úterních maxim cena dosahovala 27,5 USD za barel. Rusko před hodinou oznámilo, že ustupuje od omezování dodávek, ke kterým se zavázalo v rámci smlouvy s OPECem.

Hlavními faktory, které tento týden ovlivňují cenu ropy jsou: zpráva o amerických zásobách ropy, rozhodování Ruska o zvýšení exportů, snížení světové poptávky a zvýšení dodávek ropy Irákem.

Ceny ropy začaly poprvé klesat po oznámení americké vládní agentury, že zásoby suroviny se v USA meziročně zvýšily při současném poklesu poptávky (-4% y/y v dubnu). EIA (U.S. Energy Information Administration) ve středu uvedla, že národní zásoby benzínu činí 217,2 mil. barelů (+6% y/y). Přičemž normálně se spotřeba ropných produktů zvyšuje od května do září, neboť Američané odjíždějí na dovolené.

Na nabídkové straně působí spekulace o možném zvýšení dodávek Iráku, který ukončil měsíc trvající protestní embargo a vstoupil do další fáze programu ropa za potraviny. Obavy o přerušení dodávek z Iráku se také rozmělňují v souvislosti s růstem pravděpodobnosti umožnění zbrojním inspektorům vstoupit do země po tříleté přestávce.

Očekávalo se, že Rusko poruší dohodu mezi OPECem a nečlenskými státy o omezování dodávek, které mělo vyhnat cenu ropy nahoru, a zvýší těžbu. Rusko, které je druhým největším exportérem ropy po Saudské Arábii, přistoupilo od ledna na omezení exportů o 150 tisíc barelů za den. Dnes se setkal ruský premiér Kasjanov se zástupci domácích těžařských společností, kteří požadují zrušení smlouvy s OPECem a chtějí zvýšit dodávky, jejichž omezování vede ke ztrátám podílu Ruska na světovém trhu. Konec topné sezóny v Rusku vede také k nadbytku ropy na domácím trhu, což tlačí domácí cenu suroviny značně pod světovou úroveň. Agentura Reuters dnes dopoledne přišla se zprávou, že Kasjanov prohlásil, že Rusko začne zvyšovat export postupně v průběhu dvou měsíců. Bezprostředně po prohlášení cena ropy poklesla o 40 centů v Londýně.

A jaký bude vývoj cen ropy a potažmo benzínu a v konečném důsledku i inflace v nejbližším období? Vše závisí ve velké míře na kartelu OPEC. Venezuelský ministr pro energii Alvaro Silva prohlásil, že OPEC zatím neplánuje žádné zvýšení těžby, přestože se ropa obchoduje v Londýně za cenu blížící se horní hranici rozmezí 22 až 28 USD za barel stanovené OPECem za cíl (průměrná měsíční cena na trzích), v New Yorku byla tento týden hranice dokonce překročena. Nejdříve se dodávky tedy mohou změnit až rozhodnutím OPECu na zasedání 26. června ve Vídni.

Radim Krejčí

Váš názor
  • Upresneni
    17.05.2002 14:21

    Vážený pane Krejčí, jen malé upřesnění k vašemu článku z 17.5. Růst zásob na 217 mil. barelů, jakožto i další procentuální údaje se netýkají zásob ropy v USA, ale zásob benzínu v USA. O zásobách ropy v USA neinformuje pařížská IEA, ale americké agentury API a DOE. S pozdravem David Šorban
    • Re: upřesnění
      17.05.2002 14:36

      Vážený pane Šorbáne, omlouvám se za nepatřičnou záměnu benzínu a ropy a IEA s EAI. Tato chyba vznikla příliš rychlým zpracováním informací. Věřím, že se chyby podobného rázu už nebudou opakovat. Děkuji, Krejčí
      Radim Krejčí
  • Bude levnější benzín?
    17.05.2002 12:20

    V jakém horizontu můžeme očekávat levnější benzín? Nebo se nižší cena ropy vůbec neprojeví na cenách benzínu u nás?
    Jiří K.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m