Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Průmyslníci: Koruně hrozí útoky spekulantů

Průmyslníci: Koruně hrozí útoky spekulantů

15.09.2008 10:19

Po zavedení eura na Slovensku a v Polsku se Česko může stát cílem útoků spekulantů, varují podle deníku E15 průmyslníci. „Pokud česká vláda neurychlí přípravy na zavedení eura, tuzemská koruna se může stát terčem spekulantů,“ řekl podle listu Martin Jahn, generální ředitel Volkswagenu v Rusku a bývalý manažer Škody Auto, který působí jako viceprezident českého Svazu průmyslu a dopravy.

„Poté, co euro zavede Slovensko a také bude jasné datum v Polsku, zbude česká měna jako jedna z mála v Evropě, do které se dá investovat. Zase se tím zvýší atraktivita koruny pro spekulanty, kteří budou chtít ukládat finance do jiné měny než do eura,“ uvedl Jahn. Slovensko zavede euro od ledna příštího roku a polský premiér Donald Tusk minulý týden oznámil, že cílem jeho vlády je vstup Polska do eurozóny v roce 2011.

Podobný názor jako Jahn vyjádřil rovněž prezident Hospodářské komory Petr Kužel: „Česká koruna se opět stane zajímavou pro finanční spekulanty, kteří svými operacemi mohou způsobit citelné rozkolísání české měny,“ varoval podle deníku Kužel v písemném prohlášení.

Pro vládu a ČNB bylo zatím rozhodujícím kritériem pro přijetí eura dokončení nezbytných reforem veřejných financí a sladění ekonomiky s eurozónou. Např. prezident Václav Klaus varuje před tím, že by v po zavedení eura v Česku vzrostla inflace. Podle Jahna je však Česko na euro připraveno už v současné době, i když technicky je vstup do eurozóny možný až na začátku 2012. Příprava na euro by podle něj měla další reformy povzbudit. Český průmysl se vyrovná lépe s inflací než s výkyvy kurzu koruny, uvedl podle E15 Jahn.

Ministr financí Miroslav Kalousek nicméně minulý týden pro Hospodářské noviny uvedl, že vláda a ČNB termín zavedení eura nestanoví ani letos. "Rozhodně nechceme podléhat nějakému momentálnímu tlaku. Co se mě týče, já se stanovením termínu problém nemám. Musí tu ale existovat širší shoda. Nejhorší situace by nastala, kdyby nějaká skupina stanovení termínu prosadila, a druhá velká skupina by zároveň brzdila patami. Ten termín musí být nezpochybnitelný a musíme o něm vést racionální diskusi," prohlásil včera ministr financí. (Více ZDE.)
 
(Zdroj: E15)


Váš názor
  • Poděkování
    15.09.2008 10:27

    Vážení pánové z ODS i ČSSD, jedna velká rodinko, za všechny malé a střední výrobce a exportéry Vám chci skutečně poděkovat za vynikající podmínky, které nám již dlouhodobě vytváříte pro naši práci. Chcete abychom platili daně, stále vymýšlete nové. Odkládáním přijetí €, s kurzem jako na houpačce s častými několika procentními výkyvy během jednoho dne vytváříte svou úžasnou schopností zabývat se pouze sami sebou jako jsou aféry pana Čunka,Moravy, Tlustého skutečně „stabilní“ ekonomické prostředí, na kterém mohou vydělat jen šupáci a spekulanti a banky. Snad každý stát se stará o své výrobce zaměstnávající občany své země, a zejména ty, kteří se svou pílí prosadili na přeplněných zahraničních trzích, jste výjimkou, která na ně kašle, svým mlčením, neschopností a arogancí. Nesete společně plnou zodpovědnost za nadcházející recesi, nezaměstnanost a problémy řady slušných lidí, kteří se ne svou vlastní vinou dostali nebo dostanou do vážných potíží i když Vás možná z naivity volili. Otta
    OH
    • Re: Poděkování
      15.09.2008 15:27

      a kdo myslíš, že jsou ti šupáci a spekulanti? Přece naši politici! Neboj se, že těm jde o blaho exportérů, hlavně si namastit svoji kapsu, a Euro musí počkat, protože nakradané české korunky potřebují na přeprání čas.
      Dave Bernanke
    • Re: Plně souhlasím
      15.09.2008 10:53

      Moc pěkně a pravdivě napsané.Naši politici žijí v jiném světě a problémy malých a středních podnikatelů je vůbec nezajímají,podnikání a život jim jenom stěžují.
      georg
Aktuální komentáře
24.04.2024
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m