Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Singer: Banky mají předpoklady vyhnout se vážnějším problémům

Singer: Banky mají předpoklady vyhnout se vážnějším problémům

15.12.2008 8:16
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Tuzemské banky mají vzhledem ke své dobré situaci v období před finanční krizí předpoklady vyhnout se dramatičtějším problémům i při relativně výraznějším zpomalení ekonomiky. Letošní zisk bankovního sektoru by zřejmě měl překonat rekordních 47 miliard korun z loňska, uvedl pro ČTK viceguvernér České národní banky Miroslav Singer. Hospodářská komora ČR včera kritizovala komerční banky za to, že nižší sazby ČNB nepromítají do svých úrokových sazeb a nezlevňují úvěry pro podniky.
 
"Poslední dostupná neauditovaná čísla naznačují, že se v roce 2008 můžeme dočkat vyššího čísla (zisku). Bude také záležet na vlivu případných jednorázových operací (například prodeji podílů pražské burzy) na výsledky bank," uvedl Singer.

Za tři letošní čtvrtletí čistý zisk bank vzrostl meziročně o 12 procent na takřka 37 miliard korun. Tři největší, Česká spořitelna, Československá obchodní banka a Komerční banka, v součtu vytvořily za tři čtvrtletí čistý zisk 26,8 miliardy korun, což bylo o 13 procent více než ve stejném období loni.

Vývoj výše úrokových sazeb a poplatků komerčních bank bude záviset na situaci české ekonomiky. "Obecně lze říci, že banky si do úrokových sazeb započítávají takzvané rizikové náklady, které jsou samozřejmě v případě nepříznivého vývoje na finančních trzích vyšší než v době konjunktury," připomněl Singer. Dodal, že do úrokových sazeb se rovněž promítá cena zdrojů, tedy cena, za jakou si banky jsou schopné půjčit.

Česká národní banka podle odhadů analytiků na svém zasedání ve středu zřejmě opět sníží úrokové sazby, a to o půl procentního bodu. Komerční banky v této souvislosti kritizoval prezident HK Petr Kužel. "Problém je dnes na straně komerčních bank, které nepochopitelně úrokové sazby nesnižují a pouze si ponechávají větší marže. Levnější peníze, kdy se nabízí výhodnější úvěry a půjčky, tak i přes snahu ČNB zatím od komerčních bank nejsou," sdělil včera ČTK Kužel.

Ztížený přístup k provozním i investičním úvěrům nyní podle něj mají zejména malé a střední podniky či živnostníci. "Banky v ČR jsou díky nám jedny z nejziskovějších v celé Evropě. Hospodaří s našimi penězi, a proto by měly více naslouchat našim potřebám," podotkl Kužel. Zdůraznil také, že lepší dostupnost finančních zdrojů je základním předpokladem toho, aby podnikatelé mohli lépe čelit dopadům globální krize.

Hlavním motorem ziskovosti bank jsou právě úrokové výnosy, které bankám do září stouply meziročně o více než čtvrtinu na 141,5 miliardy korun. "Úrokový zisk je v současnosti pro banky nejvýznamnějším zdrojem zisku a nepochybně tomu tak bude i v příštím roce," řekl viceguvernér ČNB. Výnosy z poplatků a provizí bankám narostly o 5,4 procenta na 34 miliard korun. "Co se týká růstu poplatků, konkurenční prostředí na českém bankovní trhu mu bude spíše bránit," dodal.

Zaměstnanci bank se zřejmě zatím bát o místa nemusejí. "S ohledem na současné odhady vývoje české ekonomiky v příštím roce nečekáme, že by došlo k výraznějšímu poklesu počtu zaměstnanců v bankovním sektoru. Už proto, že i při skutečně výrazném propadu budou banky reagovat až v druhé polovině příštího roku," odhadl Singer.

Potvrzují to i samotné banky. "Globální finanční krize nemá na nábor nebo odchod zaměstnanců vliv. Personální úspory neplánujeme ani v souvislosti s očekávaným zpomalením české ekonomiky," oznámila mluvčí GE Money Bank Markéta Dvořáčková. "Personální politika Komerční banky je nastavena s dlouhodobou perspektivou. Neplánujeme žádné významné zvyšování či snižování počtu zaměstnanců," uvedla mluvčí KB (2 813 CZK, -3,33%) Monika Klucová. Na konci září banky v ČR zaměstnávaly 38.820 lidí, když o rok dříve to bylo 40.805 osob.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů