Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Cisco: Internetový provoz se do roku 2013 zvýší téměř čtyřikrát

Cisco: Internetový provoz se do roku 2013 zvýší téměř čtyřikrát

14.07.2009 12:26
Autor: mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Internetový provoz se do roku 2013 zvýší téměř čtyřikrát a v prosinci toho roku projde internetem objem dat odpovídající zhruba deseti miliardám DVD. Uvedla to ve své zprávě společnost Cisco (18,57 USD, 1,25%).

Podle posledního výzkumu společnosti Cisco bude celkový objem internetových přenosů na konci roku 2013 tvořit 40,5 exabytů (40,5 miliardy gigabytů) měsíčně. Přenosy po soukromých IP sítích do roku 2013 vzrostou 4,3 krát na téměř 13 exabytů a mobilní přenosy více než 25 krát na 2,2 exabytů měsíčně.

“Naše každoroční studie ukazuje, jak přenos vizuálních dat po síti od základů mění způsob komunikace, vzdálené spolupráce a sdílení všech typů obsahu. Je také dalším příkladem rozšiřující se spolupráce s našimi zákazníky, kterým s dlouhodobou perspektivou pomáháme připravit se na dynamicky se měnící síťové prostředí a plně jej využívat,” říká Tony Bates, senior viceprezident a generální ředitel divize Service Provider Group ve společnosti Cisco.

Podle aktualizovaného výzkumu společnosti Cisco by měl objem ročních přenosů po IP sítích, který zahrnuje internetový provoz, přenosy po soukromých IP sítích a mobilní přenosy, dosáhnout v roce 2013 dvou třetin zettabytu, tedy přibližně 667 miliard gigabytů. Celkový objem přenosů po IP sítích tak na konci roku 2013 dosáhne téměř 56 exabytů měsíčně.

Ve střední a východní Evropě se objem přenosů po IP sítích zvýší do roku 2013 zhruba 4,9 krát, což je třetí nejrychlejší narůst. Měsíční provoz zde dosáhne více než 2 exabytů. Vůbec nejrychleji, zhruba 5,3 krát na 0,9 exabytu, vzroste objem přenosů po IP sítích v oblasti Středního Východu a Afriky. Největší provoz po IP sítích bude v roce 2013 v oblasti Asie a Tichomoří, kde dosáhne 21 exabytů za měsíc. V Severní Americe dosáhne 13 exabytů za měsíc a v Západní Evropě 12,5 exabytů za měsíc.

Největší podíl na růstu přenosů bude mít video. V roce 2013 bude celkový objem všech forem video přenosů, tedy například televize, video na vyžádání, internetové video nebo P2P sdílení, tvořit 90 procent veškerých IP přenosů u běžných uživatelů. Video bude v roce 2013 tvořit rovněž téměř 64 procent všech mobilních datových přenosů na světě.

Velký zájem o video souvisí například s rozšiřováním velkých digitálních monitorů, které zvyšují poptávku po videu ve vysokém rozlišení. Podle výpočtů společnosti Cisco bude celková plocha všech digitálních monitorů na světě tvořit v roce 2013 téměř miliardu čtverečních metrů, což odpovídá zhruba dvěma miliardám televizí s velkoplošnými obrazovkami. Jejich plocha by pokryla celý Manhattan. Pokud by se všechny monitory položily vedle sebe, 48 krát by obtočily zeměkouli.

Nárůst objemů IP přenosů je způsoben také tím, že k IP sítím je připojeno stále více zařízení a internetový protokol podporuje stále více jejich funkcí. Do roku 2013 se například zvýší poslech online hudby nebo využití hlasové komunikace při instant messagingu. Svou roli však sehraje i pasivní využívání sítě, jako je například nahrávání pořadů na DVD, online zálohování na pozadí nebo videopřenosy bezpečnostních kamer a takzvaných „videochůviček“.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m