Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pivovar Anheuser-Busch InBev prodává své aktivity ve východní Evropě včetně ČR

Pivovar Anheuser-Busch InBev prodává své aktivity ve východní Evropě včetně ČR

15.10.2009 10:18
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Text byl aktualizován: Všechny operace nadnárodní pivovarnické skupiny Anheuser-Busch (33,26 EUR, 0,54%) InBev ve východní Evropě se přesunou pod křídla investorské skupiny CVC Capital Partners, o dohodě dnes informovala AB InBev. CVC Capital Partners prostřednictvím transakce získá pivovary v Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, České republice, Maďarsku, Černé Hoře, Rumunsku, Srbsku a na Slovensku. V České republice se změna majitele týká zejména společnosti Pivovary Staropramen.

Smluvní cena transakce dosahuje 2,231 miliardy dolarů (cca 38,6 miliardy Kč) a se zahrnutím dodatečných práv na budoucí platby, řídící se návratností investice pro CVC, o hodnotě dalších až 800 milionů dolarů se cena může vyšplhat na 3,03 miliardy dolarů (52,5 mld. Kč). Transakce bude realizována zejména ve formě hotovosti (1,618 mld. USD) a dále obligací s šestiletou splatností s právem rozšíření na další dva roky (448 milionů USD). Součástí dohody je také klauzule, podle které bude mít AB InBev právo první nabídky na opětovné převzetí aktivit v případě, že se CVC rozhodne tyto operace v budoucnu odprodat. 

"Jsme rádi, že můžeme oznámit tuto transakci, díky které jsme překročili cíl získat sedm miliard dolarů z prodeje aktiv, a můžeme tak lépe zaměřit zdroje na naše klíčové trhy," řekl Carlos Brito, Chief Executive Officer společnosti Anheuser-Busch InBev.

"Pro naše spotřebitele a obchodní partnery, stejně jako pro naše zaměstnance, se v souvislosti se změnou našeho vlastníka nic nemění. Veškeré naše smluvní vztahy zůstávají beze změny. Zůstáváme i nadále držitelem licencí na belgická piva Stella Artois, Hoegaarden a Leffe a budeme pokračovat v jejich distribuci v rámci našeho portfolia," řekl Zbyněk Kovář, generální ředitel společnosti Pivovary Staropramen. Součástí transakce je i dohoda smluvních stran o licenční výrobě nebo distribuci značek Stella Artois, Beck’s, Löwenbräu, Hoegaarden, Spaten a Leffe ve výše uvedených zemích. ABI si také ponechá právo vyrábět a distribuovat pivo značky Staropramen v některých zemích včetně Ukrajiny, Ruska, USA, Německa a Velké Británie. 


„Tato akvizice je naší první investicí v regionu a jsme rádi, že jsme dosáhli této dohody o převzetí značek, které jsou v regionu ikonami. CVC chce rozvinout skupinu s novým názvem StarBev a usiluje o to, aby se stala v regionu leaderem,“ uvedl za CVC její pro regionu střední a východní Evropy István Szoke. Celá transakce by měla být uzavřena v lednu roku 2010 a budou ji řídit Barclays (380,8 GBp, -0,73%) Capital, Lazard (finanční poradci) a Clifford Chance (právní poradce).

Jako součást transakce CVC navýšila své dluhové financování o přibližně jednu miliardu dolarů ze zdrojů mezinárodních a regionálních bank.

AB InBev vznikl loni v listopadu, kdy belgický InBev dokončil převzetí amerického konkurenta Anheuser-Busch za 52 miliard dolarů. Mezi hlavní značky firmy patří Bud a Budweiser, Stella Artois, Beck, Bass nebo brazilská Brahma. Na českém trhu s pivem měl AB InBev se značkami Staropramen, Braník a Starobrno zhruba patnáctiprocentní podíl, firma v Česku prodává také značky Stella Artois či Hoegaarden.

O tom, že AB InBev chce prodat své východoevropské pivovary, mezi nimi i Pivovary Staropramen, spekulovala média již několik měsíců. Mezi zájemci o tuzemskou pivovarnickou dvojku byl údajně také nizozemský Heineken (29,7 EUR, 0,63%), jemuž v Česku patří značky Starobrno, Krušovice či Zlatopramen a který je v současnosti trojkou českého trhu.

Prodej pivovarů v devíti zemích východní Evropy není prvním prodejem, který AB InBev od svého vzniku uskutečnil. Firma již dříve uvedla, že hodlá prodat majetek, který považuje za vedlejší, a získat z tohoto prodeje celkem sedm miliard USD. Tyto peníze pak plánuje použít na snížení dluhu, jenž nyní činí zhruba 45 miliard USD a vznikl převážně ze spojení firem AB a InBev.

Aktuálním prodejem AB InBev svůj cíl překonal. Pivovar již prodal majetek v Jižní Koreji, Číně, Skotsku a Irsku či balírnu a tematické parky v USA. Celkem firma z prodejů získala kolem 9,5 miliardy USD.

Pivovary Staropramen loni bez započtení zahraniční licenční výroby prodaly 3,26 milionu hektolitrů piva a překonaly tak svůj předloňský rekord, více v ČR vyrobil jen Plzeňský Prazdroj, dlouhodobý lídr trhu.

Zisk společnosti Pivovary Staropramen se loni snížil přibližně o polovinu na 289,6 milionu korun z předloňských 578,4 milionu . Tržby z prodeje ale firmě meziročně vzrostly na 4,05 miliardy z 3,84 miliardy korun v roce 2007.

(Zdroj: AB InBev, CVC Capital Patrners, čtk, mediafax)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university