Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Geithner zpochybňuje, že Goldman Sachs nepotřeboval pomoc vlády; chce změnit způsob odměňování vrcholového managementu

Geithner zpochybňuje, že Goldman Sachs nepotřeboval pomoc vlády; chce změnit způsob odměňování vrcholového managementu

07.12.2009 8:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Ministr financí Timothy Geithner zpochybnil tvrzení společnosti Goldman Sachs (167,24 USD, 1,79%) Group Inc., že tato banka mohla přežít finanční krizi bez vládní pomoci a uvedl, že spolu s dalšími firmami na Wall Street by měla letos ukázat jistou umírněnost při vyplácení bonusů. „Je velmi důležité, abychom v letošním roce změnili způsob a formu odměňování těchto manažerů,“ uvedl Geithner při pátečním interview pro Bloomberg TV a dodal: „Musíme ukončit tuhle éru nezodpovědně vysokých bonusů.“ Podle prezidenta Baracka Obamy právě kompenzace navázané na nadměrné riziko přispěly k nejhorší finanční krizi od doby Velké deprese. Odměny ve společnostech, které obdržely největší vládní pomoci, budou proto schvalované vládou jmenovanými odborníky.

Podle odhadů analytiků mají letos společnosti Goldman Sachs, Morgan Stanley (30,97 USD, 2,55%) a JPMorgan (41,74 USD, 0,82%) Chase & Co. vyplácet rekordní bonusy. Goldman vyplatil rekordní odměny v roce 2007; jednalo se o 20,2 miliard dolarů, z toho 68,5 miliónu pro výkonného ředitele společnosti Lloyda Blankfeina. V článku zveřejněném v časopise Vanity Fair minulý týden Blankfein uvedl, že se domnívá, že tato společnost mohla přežít těžkou finanční situaci sama bez vládní pomoci. Prezident společnosti Goldman Gary Cohn byl ve svém vyjádření ještě razantnější. „Podle mého bychom nezkrachovali,“ řekl pro tento časopis. „Měli jsme hotovost.“ S tím Geithner nesouhlasí; uvedl, že celý finanční systém včetně velkých institucí z Wall Street byl na vrcholu krize v nebezpečí. „Žádný z nich by nepřežil,“ kdyby vláda stála stranou a nechala krizi jejímu přirozenému průběhu, řekl. Celý americký finanční systém a všechny velké firmy v zemi a dokonce i malé banky v té době čelily tomu, že propukne „run na banky“ (pokus velkého množství vkladatelů a věřitelů získat zpět svou hotovost).

Goldman Sachs se sídlem v New Yorku, svými aktivy pátá největší americká banka, přijala vloni ze státní pokladny 10 miliard dolarů a další formy vládní podpory. Od té doby tyto peníze splatila i s úrokem stejně jako Bank of America (16,28 USD, 3,30%) Corp., JPMorgan Chase a Morgan Stanley. Geithner řekl, že většina peněz, které federální vláda vložila do bank prostřednictvím programu TARP, se pravděpodobně splatí.

Mluvčí společnosti Goldman Lucas van Praag uvedl, že si společnost uvědomila, že kdyby finanční systém selhal, firma by to nepřežila. „Kdyby finanční systém zkolaboval, my bychom zkolabovali také,“ řekl. „Domníváme se, že vládní zásah zabránil velkému systémovému problému.“ Následně dodal, že Goldman se v době problémů sám snažil navýšit kapitál. „Měli jsme hotovost a kapitál, který by nám umožnil přežít na dost dlouhou dobu,“ řekl.

Geithner zmínil, že i instituce, které vládní pomoc splatily, by měly ukázat zdrženlivost ohledně odměn a bonusů s tím, že přístup k odměnám praktikovaný na Wall Street také podpořil podstupování nadměrného rizika. Uvedl, že požaduje, aby kompenzace ve finančních institucích více závisely na jejich dlouhodobé výkonnosti než na krátkodobých ziscích. Pokud by tyto zisky nebyly trvalé, bonusy by měly být vráceny, dodal. Federální rezervní systém prohlásil, že přezkoumá 28 největších bank, aby zajistil, že způsob odměňování nevytváří pobídky k nadměrně rizikovým investicím. Zároveň navrhl pravidla na to, jak odměny více navázat na management rizika.

Zdroj: Bloomberg


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university