Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Moody’s: Řecko a Portugalsko mohou jít vstříc „pomalé smrti“

Moody’s: Řecko a Portugalsko mohou jít vstříc „pomalé smrti“

14.01.2010 10:21
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Text byl rozšířen: Pomalou smrt předpovídá ratingová agentura Moody’s Řecku a Portugalsku v případě, že výrazně nezmění svůj přístup k dluhu. „Tyto ekonomiky budou platit stále více ze svého bohatství na splátkách dluhů a na rostoucí prémii za riziko jako odměnu investorům, aby ti byli nadále ochotni držet jejich dluhové papíry,“ uvádí Moody’s Investor Service ve zprávě. Ač se podle Moody’s tyto dvě země a jejich měny uvedenému scénáři stále mohou vyhnout, Portugalsko má podstatně více času se svým negativním výhledem na udržení ratingu na stupni Aa2, než Řecko, kterému dle Moody’s v tomto směru již mnoho nezbývá. Připomeňme, že Moody's je jedinou z hlavních ratingových agentur, která po snížení 22. 12. loňského roku udržuje rating Řecka v pásmu A, dva stupně nad hodnocením S&P a Fitch a pět stupňů nad neinvestičním pásmem. To je klíčové například pro přístup k financování ze strany ECB (více zde).

Prémie za to, že investoři vloží své finance do řeckého dluhu vůči jeho německému ekvivalentu je šestkrát vyšší, než byla před dvěma lety a v případě Portugalska se spread mezi německým a jejich dluhem od roku 2008 zdvojnásobil. Výnos desetiletých vládních dluhopisů Řecka včera pokračoval i v reakci na zprávu Moody’s v růstu a pohybuje se na úrovni 5,75 procenta, což je 242 bazických bodů nad ekvivalentem německých dluhopisů. U Portugalska spread dosahuje cca 70 bps. těsně nad úrovní čtyř procent. Také zajišťovací kontrakty proti řeckému selhání vylétly v rámci včerejšího dne na nová maxima, když CDS vzrostly o více jak 41 bazických bodů k úrovni 320 bps.

Řecko má nejhlubší rozpočtový deficit ze zemí EU, na více než 4násobku 3% limitu EU k HDP. Celková dluhová zátěž Portugalska podle odhadu Evropské komise letos dosáhne 85 procent HDP, u Řecka 125 procent HDP. Poměr celkového dluhu k HDP (kritérium EU na úrovni 60 %) má dále dosáhnout 117 procent v případě Itálie, 80 procent v případě Velké Británie. V rámci celé EU se pak poměr má posunou z předkrizových 66 procent na letošních 84 procent.

I to je podle Moody’s důvodem, proč ratingy evropských zemí budou v roce 2010 pod drobnohledem mnohem více, než dříve. Zájem se podle agentury bude soustředit na schopnost vlád opouštět svá stimulační opatření, reformovat vládní finance a provést odkládané změny struktury rozpočtů. Riziko pro vládní zadlužení podle Moody’s rovněž zvýší postupné zvyšování úrokových sazeb centrálními bankami. Rostoucí úrokové náklady následně kromě výrazných obtíží Řecka a Portugalska dostanou pod tlak hodnocení dluhových závazků dalších vysoce zadlužených zemí. Navíc podle Moody’s na pomoc nejslabším zemím Evropské unie, které budou muset sahat ke zvyšování daní a ořezávání dalších potřebných investic, přispěchají další stabilnější ekonomiky. To zhorší dluhové parametry u dalších zemí EU.

Řecký ministr financí George Papaconstantinou potvrdil, že pro vládu je velmi obtížné přesvědčit investory o zdraví řeckých státních financí v tomto okamžiku. "Trhy jsou zaplaveny negativními zprávami. Lidé nevědí, jaké kroky připravujeme, musíme je dokázat uklidnit," reagoval pro Bloomberg TV v rozhovoru z Atén k vládním plánu na snížení deficitu. Řecká vláda dnes představila cíle tříletého krizového plánu reformy veřejných financí a snížení obřího rozpočtového deficitu. Zatím však nesdělila, jak jich chce dosáhnout. Rozpočtový schodek se má snížit do roku 2012 na 2,8 procenta hrubého domácího produktu z loňských 12,7 procenta. Papakonstantinu uvedl, že schodek bude letos snížen o plné čtyři procentní body na 8,7 procenta HDP. V roce 2011 má podle plánu klesnout na 5,6 procenta HDP a v roce 2012 dosáhne cíle dalším snížením o 2,8 procentního bodu. Řecká ekonomika drastickým snižováním schodku podle vlády příliš zasažena nebude. Po loňském propadu a letošní stabilizaci má HDP již příští rok vzrůst o 1,5 procenta a v roce 2012 poroste tempem 1,9 procenta. Finanční trhy však zůstávají skeptické.

(Zdroj: Moody’s, Bloomberg, čtk)


Váš názor
  •  
    15.01.2010 8:02

    Vidím problém spíše v politické rovině.Pokud politické strany se budou chovat jako organizované mafie, není východisko.
    Homo
  • Hra velkých a mocných
    14.01.2010 14:47

    Hold malé země si musí zvykat , že budou manipulovány těmi velkými .Proč asi byla založena EU. Z touhy bohatých a silnějších , pomáhat chudým a slabším ? z dobročinnosti ? To si mohou myslet jen naivní lidé .Post socialistické trhy už jsou pomalu vyždímané a vydrancované , není kupní síla, 70 % lidí žije na dluh, není práce a lepší to do budoucna nebude . Není totiž z čeho, by se měli mít lépe v budoucnu ti obyčejní pracující lidé = otroci , kterých je na světě 80% Už zbyla jen ta levná pracovní síla , ale už i ta je pro ně příliž drahá , tak se přesunují pomalu více na východ .Každá PYRAMIDOVÁ HRA , jednoho krásného dne končí , ale učet platí vždy jen ti dole .Všechno je to o požírání menších , většími , obráceně to bohužel nefunguje .Nebot převážně všechen veliký kapitál , je v rukou těch nejmocnějších . Ti rozhodují o bytí či nebytí brouka . komu, kolik a za kolik, půjčí , nebot celá tato Pyramida , funguje jen na bázi DLUHU . V jejich možnostech , je jakékoliv i falešné mediální nahlodání ekonomik jednotlivých států, pomocí všelijakých ratingových agentůr, jako- Moody´s ,Fitch atd . Jsou schopní obyčejným i nepravdivým prohlášením , že ONI zjistili , že ..... sniží rating , a už to frčí v jejich režii .Mohla by to být i zákeřná zákulisní hra Američanů , ti jsou schopní všeho , i za cenu vojenských konfliktů , dostat svoji ekonomiku a světové zdroje , pod svoji kontrolu . Momentálně si myslím , že je jejich záměrem vyvolat krizi v EU , a tím posílit svoji pozici : Světového ekonomického lídra , k tomu si ovšem , tak jako ve vojenské strategii , musí vybrat nejslabší článek , v řetězci , a ten se pokusit nahlodat . Momentálné je tímto článkem prostě Řecko. Kdo to bude příště , až bude potřeba ?
    Jiří.H.
    • Re: Hra velkých a mocných
      15.01.2010 0:07

      Tohle ale přeci není žádná hra velkých a mocných zemí.Za tyto problémy si především Řecko může samo svou rozhazovačnou hospodařskou politikou.To samé je u nás.Co se týče přesouvání kapitálu na východ,opět se mýlíte.To je to jedinné pozitivní co jsme integrací získali,nebot zahraniční kapitál nás jakžtakž drží nad vodou.
      maitland
    • hehehe
      14.01.2010 17:48

      myslíš zákeřná zákulisní hra imperialistů ze země strýčka Sama? No, myslím, že USA mají co dělat sami se sebou a svými potížemi, dál si myslím, že Řekové v tom mají takový bordel, že nepotřebovali, aby se jim do toho Američani vkládali
      Bo
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.