Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Schůzka EU k Řecku: Vágní vyjádření ochoty pomoci stačí k ochlazení CDS, euro i akcie ale znovu propadají

Schůzka EU k Řecku: Vágní vyjádření ochoty pomoci stačí k ochlazení CDS, euro i akcie ale znovu propadají

11.02.2010 17:16
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

„Členové hospodářské a měnové unie přijmou koordinovaná opatření, pokud bude třeba udržet stabilitu eurozóny jako celku. Plně podpoříme snahu řecké vlády učinit kroky k přijetí potřebných opatření“. Tímto obecným komentářem z úst „evropského prezidenta“ van Rompuye skončila schůzka mezi ním, šéfem Evropské komise Barrosem, německou kancléřkou Merkelovou, šéfem ECB Trichetem a řeckým premiérem Papandreem. Konkrétního narýsování plánu, jak pomoci Řecku utlumit spekulativní útoky na finančním trhu, které se rozšířily i na Španělsko a a Portugalsko, se však finanční trhy nedočkaly. Vrcholná schůzka EU dostála povinnosti „něco učinit“, což stačilo podpoře evropských akcií a naopak utlumení spreadu úvěrových swapů na dluhopisy řecké vlády. Akciovým trhům však optimismus vydržel jen na chvíli. Hlavní národní indexy hodinu před závěrem ztrácely více jak jedno procento s výjimkou britského FTSE, který se držel tak tak v ziscích. Německý DAX a francouzský CAC nakonec zakončily s více jak 0,6% ztrátami, FTSE o šest desetin posílil. "Lídři zemí EU se na dnešním mimořádném summitu v Bruselu vůbec nebavili o tom, jaké konkrétní podoby by mohla mít případná pomoc krizí stiženému Řecku," shrnul český premiér Jan Fischer. "Smyslem toho prohlášení nebylo znovu otevřít nějakou debatu, ale bylo především zklidnit trhy. Do jaké míry se to povedlo, to se budeme dívat, jak budou vypadat burzy," dodal.

Ceny pětiletých swapů na dluhopisy řecké vlády podle dat DataVision po prohlášení van Rompuye a šéfa EK Barrosa klesly blíže k 330 bazickým bodům vůči benchmarku v podobě německých desetiletých bundů, když se před ohlášením „výsledků“ schůzky pohybovaly o cca 20 bps výše. CDS vyjadřují cenu zajištění „pojistky“ investice do dluhopisů řecké vlády. U portugalských dluhopisů je to přibližně 175 bps., u španělských CDS 130 bps. Mírné uklidnění se dotklo i italských (pokles pod 124 ze 129 bps), a irských dluhopisů (CDS klesly na 145 z cca 155 bps). Beze změn zůstaly swapy na dluhopisy vlád Německa a Francie, tedy dvou největších členů eurozóny. V případě Německa jsou CDS na cca 46 bps, u Francie na 63,5 bps.

„Řecko nebude odsouzeno vyřešit si své problémy samo, je členem EU. Bude však muset splnit příšná kritéria. Společná dohoda bude představena na těchto základech,“ uvedla Merkelová. „Apelujeme na Řecko, aby pečlivou implementací svých plánovaných úsporných kroků snížily deficit veřejných rozpočtů země v roce 2010 o 4 procenta,“ uvedl prezident EU van Rompuy. Znovu však zdůraznil, že Řecko o finanční pomoc přímo nepožádalo a jeho vláda je přesvědčena, že v tuto chvíli finanční pomoc nepotřebuje. Další kroky bude EU konzultovat s Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem. Deklaraci, která vyplynula ze schůzky, bude dle kancléřky Merkelové EU konzultovat s jednotlivými členskými zeměmi.

Euro v rámci denních mantinelů mezi 1,3596 USD/EUR a 1,3801 USD/EUR aktuálně pohybuje na slabším konci, když k dolaru obchoduje poblíž 1,36 USD/EUR úrovně.

Řecko se zavázalo, že letos sníží schodek státního rozpočtu nejméně o čtyři procenta hrubého domácího produktu z loňských 12,7 procenta HDP. Do roku 2012 by se přitom řecký deficit měl dostat pod tři procenta HDP, tedy pod povolenou hranici v Evropské unii. „Evropská komise bude spolu s Evropskou centrální bankou sledovat přijímání doporučení (na nápravu nadměrného deficitu) a navrhne další opatření vypracovaná na základě expertíz Mezinárodního měnového fondu," doplnil nový prezident EU. Dodal, že unie první hodnocení řecké snahy o nápravu rozpočtových deficitů vypracuje v březnu. Lídři Evropské unie ve společném prohlášení zároveň vyzvali všechny země, které platí eurem, aby přijaly takovou politiku, jež jim umožní splnit platná rozpočtová pravidla. „Máme společnou zodpovědnost za hospodářskou a finanční stabilitu celé eurozóny,“ řekl Rompuy.

(Zdroj: Bloomberg, AP, CNBC, CNN, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.