Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Papandreu: Pokud Summit EU nerozhodne o pomoci Řecku, obrátíme se k MMF. Euro slábne

Papandreu: Pokud Summit EU nerozhodne o pomoci Řecku, obrátíme se k MMF. Euro slábne

18.03.2010 14:33
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Řecký premiér George Papandreu dnes podle agentury Bloomberg uvedl, že Evropská unie by na Summitu konaném v příštím týdnu měla rozhodnout o podobě finanční pomoci Řecku, jinak bude země hledat podporu v utišení finančních trhů u MMF. Premiér dnes uvedl, že je přesvědčen, že řecké parametry vyhovují poskytnutí podpory ze strany MMF. Zároveň však znovu zdůraznil, že stále preferuje podporu ze strany EU. V tu však může doufat stále méně po dnešním vyjádření kancléřky Merkelové, že eurozóna by měla přijmout mechanismy, jak napříště mít možnost vyloučit zemi, která opakovaně porušuje ekonomickou disciplínu. Pro euro tato čerstvá vyjádření znamenají oslabení k dolaru na aktuální úroveň 1,3660 USD/EUR, česká koruna skrze tlak na euro posílila pod 25,30 CZK/EUR. Výnosy na desetiletých řeckých dluhopisech dnes stouply o 12 bazických bodů na 6,21 procenta, CDS vzrostly o 7 bazických bodů na 295 bps, což je nejvíce za poslední týden.


Euro srazily nové zprávy o Řecku, koruna odolává

Flash: Česká koruna posiluje proti euru pod 25,30 CZK/EUR kvůli prodejům a uzavírání dlouhých pozic na euru

EURUSD - Intradenní aktualizace: Spíše short s rizikem růstu na 1,3725


Podle serveru Dow Jones Newswire, který citoval nejmenovaného řeckého činitele, řecká vláda uvažuje, že se o pomoc v dlužnické krizi obrátí zřejmě již na počátku dubna na Mezinárodní měnový fond, protože již ztrácí naději, že by se mohla od summitu Evropské unie 25. března dočkat nějaké konkrétní podpory. Řecký ministr financí však odpoledne zprávu popírá. „Stále chceme, aby řešení zůstalo v rámci Evropské unie, nevypadá to však dobře," řekl činitel. „Pokud nevzejde ze summitu EU 25. března jasná podpora, budeme se muset rozhodnout, kam se obrátit. Na stole je řada scénářů, z nichž prvořadý je scénář s MMF," uvedl podle Dow Jones Newswire nejmenovaný vysoce postavený zdroj z řecké administrativy.

Řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu zprávu o plánu na brzké oslovení MMF popřel a řekl, že vláda stále uvažuje o všech možnostech. "Je to směšné," řekl ke zprávě ministr agentuře Reuters. "Říkáme od začátku, že všechny možnosti jsou otevřené... nejsme o nic blíže k MMF než dříve. Takové zprávy jsou prostě hloupé," uvedl Papakonstantinu.

Alternativu požádat o pomoc MMF zatím řečtí a evropští představitelé odmítali v obavách, že by to narušilo prestiž EU a eura. Pro nutnost nalezení vnitřního řešení se vyslovil francozský prezident Sarkozy i šéf ECB Trichet s tím, že obrácení se na MMF by znamenalo, že eurozóna si není schopna vyřešit své problémy. S pomocí od MMF jsou spojeny tvrdé podmínky pro veřejné finance, zejména škrty v sociálních výdajích. Řecku však stále hrozí státní bankrot, pokud nezíská v příštích týdnech a měsících na vyrovnání splatných dluhů desítky miliard eur.

Jednota v eurozóně v pohledu na zapojení MMF do pomoci Řecku se však hroutí. Pro tento krok, tedy pro cestu MMF, se již vyslovují nejméně tři členové - Finsko, Nizozemsko a Itálie - a to v případě, že Řecko nebude během příštích dvou měsíců schopno získat peníze k refinancování dluhu za rozumných nákladů, zjistil na základě sdělení evropských vládních činitelů britský list Financial Times.

Snahu o omezení role MMF v pomoci Řecku vedly Francie a Španělsko. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble zase minulý týden navrhl založení Evropského měnového fondu, který by mohl zemi v krizi výměnou za pomoc naordinovat podobně tvrdou léčebnou kúru jako MMF. Proces vzniku takové instituce by však vzhledem k nutnosti změny evropských smluv byl příliš dlouhý a nejistý.

Řecká vláda, nespokojena s vyhýbavým a nejednoznačným postojem evropských partnerů, případnou žádost o pomoc od MMF nikdy nevyloučila. Mluvčí řecké vlády ve středu uvedl, že pokud náklady na nové výpůjčky zůstanou přehnaně vysoké, pak bude pomoc od MMF „samozřejmě možností, kterou budeme sledovat". „Mluvili jsme s MMF a řekli nám, že víc by od nás nežádali. Raději bych ale dal přednost evropskému řešení v rámci eurozóny," uvedl dnes Papandreu a opětovně zdůraznil, že nežádá o peníze jako takové, ale spíše ve formě příslibu, který by odradil finanční trhy od zvyšování úvěrových nákladů Řecka.

Země musí letos sehnat na finančních trzích k refinancování dluhu 53 miliard eur, z toho do května 20 miliard, a to vše za úrokových sazeb, které jsou pro zemi neúnosně vysoké. Papandreu dnes řekl že pokud si Řecko nebude moci půjčovat levněji, nebude schopno uskutečnit plánované snížení deficitu. MMF již od letošního roku poskytuje Řecku technickou podporu. Jeho inspektoři také studují na místě situaci veřejných financí, aby si udělali vlastní obrázek.

(Zdroj: Bloomberg, FT, FTD, Dow Jones Newswires, CNBC, čtk)


Váš názor
  • Jako
    18.03.2010 15:21

    sinofilku by mě zajímaly ty další scénáře ;-) Ale ten Papandreu je liška - není on z Kréty? ;-)))
    Kalka.
  •  
    18.03.2010 15:02

    Nebojte se řekové , že se ze atrany EU dočkáte pomoci. Na nás se také EU vy....a s pomocí ve věci vízové povinosti s Kanadou. Prohlášení německé kancléřky naznačuje ,kam EU směřuje. Blahořečme Klauzovi a ODS ( kromě Topola s gulema ale bez mozku) ,že to slavné ojrro dosud nemáme a dáli bůh ani mít nebudem. Bude-li víc států,jako je Řecko(Španělsko,Itálie a ještě nedávno velký vzor Irsko) bude v brzku kurz Kč/Euro 1:1. Slovensko si potom koupíme i s Ficem!! Ještě si v evropě budem chvilku hrát na sociální socializmus ,pak ve Francii, Maďarsku, Německu, Rakousku a ostatně i u nás vyhraje volby ultrapravice a ti nastolí "pořádek" velmi rychle. Ostatně asi to tak musí být, když takový populista jako náš Jirka Parub je schopen zvyšovat preference. Bohužel mu v tom pomáhá náš pravicový ,ale dutý TOPOL.
    Karel
    •  
      18.03.2010 15:19

      Klausova politika se za pravicouvou dala považovat asi tak moc,jak se dá dnes říkat o Číně ,že tam vládnou komunisté.
      AMOLADOS
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.