Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Weber (ECB), Strauss-Kahn (MMF) a Merkelová: Eurozóně hrozí vážné riziko šíření řecké nákazy

Weber (ECB), Strauss-Kahn (MMF) a Merkelová: Eurozóně hrozí vážné riziko šíření řecké nákazy

05.05.2010 12:06

AKTUALIZOVÁNO (13:25):
Existuje vážná hrozba, že se fiskální problémy Řecka přelijí do dalších zemí eurozóny, varuje německý guvernér a člen Evropské centrální banky Axel Weber. „Platební neschopnost Řecka by v současné velmi křehké situaci představovala významné riziko pro stabilitu měnové unie a finančního systému,“ uvedl ekonom, který tak zároveň ospravedlnil příspěvek Německa do záchranného balíku, o němž má tamní parlament do konce týdne rozhodnout.

Riziko řecké nákazy pro Evropu připustil i šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn. Dodal, že se nebezpečí týká menších zemí, největším ekonomikám Německu a Francii reálně nehrozí. Podle Strauss-Kahna může být uvolňování dohodnuté finanční pomoci v průběhu zastaveno, nebude-li Řecko dodržovat sjednaná úsporná opatření. Šéf fondu podotkl, že plnění plánu řeckých úspor bude každé tři měsíce monitorováno.

"Riziko nákazy existuje vždy," řekl Strauss-Kahn. "Mluví se o Portugalsku, to ale podniká příslušná opatření a jiné země jsou v mnohem pevnější pozici," dodal. Ekonom svými vyjádřeními již dříve uklidňoval nervozitu kolem ekonomik Portugalska a Španělska, které podle něj nelze „házet do jednoho pytle“ s Řeckem, jelikož tyto země měly před krizí udržitelnou fiskální situaci. Odmítl také spekulace o tom, že by jakákoli země měla opustit eurozónu s tím, že to by znamenalo „konec eura“.

Zástupci eurozóny a MMF se o víkendu dohodli, že Řecku poskytnou financování na další tři roky v celkové výši 110 miliard eur, z níž 80 miliard poskytnou země platící eurem. Německo chystá příspěvek ve výši 22,4 miliardy eur, jehož poskytnutí již schválila spolková vláda, návrh zákona má do pátku projednat parlament.

V souvislosti s probíhajícím jednáním varovala dnes před šířením finanční nákazy i německá kancléřka Angela Merkelová, když v německém parlamentu prohlásila, že v této nejvážnější krizi eurozóny za 11 let její existence je v sázce budoucnost Evropy. "Celá Evropa nyní vzhlíží k Německu, bez nás nemůže dojít k žádnému rozhodnutí," cituje Merkelovou list Financial Times. Kancléřka byla mnohými kritizována za to, že svým váháním se schválením pomoci řeckou krizi prohloubila. Kancléřka si však na druhou stranu proti odporu Francie a Evropské centrální banky vynutila účast MMF, který dokáže sjednané podmínky u dlužníků účinně kontrolovat a vynucovat.

Podle dřívějšího německého návrhu měly však na pomoc Řecku přispět i země mimo eurozónu. Německo přišlo v únoru s plánem rozložit zátěž plynoucí z půjčky Řecku nikoliv pouze mezi 16 zemí eurozóny, nýbrž mezi všech 27 členských států EU, uvedl podle dnešních Lidových novin zdroj, který si přál zůstat v anonymitě. Podle návrhu měla být celková suma pomoci rozdělena mezi jednotlivé státy EU podle jejich podílu na základním jmění Evropské centrální banky. Uvažovalo se přitom, že na pomoc Řecku bude pro letošní rok vyčleněno maximálně 25 miliard eur. Na Českou republiku by z této sumy připadalo 369 milionů eur, tedy zhruba 9,5 miliardy korun. Kdyby se ale příspěvek počítal z nakonec odsouhlasených 80 miliard eur, které Řecku mají poskytnout země eurozóny, přispěla by ČR 30 miliardami korun. Protože navíc na pomoc Řecku přispěje i MMF, kterému ČR zaplatila téměř 26 miliard korun, celkové náklady ČR by se v takovém případě mohly vyšplhat až na 56 miliard korun.

Kdyby Česká republika byla členem eurozóny, dosáhl by podle výpočtu Davida Marka, hlavního ekonoma Patria Finance, její příspěvek na pomoc Řecku 1,89 miliardy eur, tedy asi 48,76 miliard korun (více zde).

(Zdroj: Bloomberg, Financial Times, čtk, LN, MediaFax)


Váš názor
  •  
    05.05.2010 12:52

    je to tedy pěkný shit... a dokud nebudou existovat ústavou chráněná práva občana nebýt zatěžován veřejným dluhem - tj. požadavek vyrovnaného rozpočtového hospodaření + větší provázání i mandatorních výdajů s příjmy, tak to nebude lepší a politické strany budou dále své voliče korumpovat lacinými sliby... Ještě, že tu jsou ty asiati a konec konců i daňově přívětivější země (ráje), ty aspoň vytváří natolik silný konkurenční tlak (náklady práce, sociální politika, veřejný dluh a netrestání volů tj. podnikatelů, ze to že táhnou sebou nahoru i ostatní), Snad není utopie očekávat, že ten evropský socialismus krachne dřív než jsem vůbec doufal... Ačkoli ještě lze očekávat jednu experimentální epizodu s ECB v hlavní roli po inspiraci z loňské politiky FEDu...
    First Knight
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data