Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Británie začíná snižovat deficit, připraví mimořádný rozpočet

Británie začíná snižovat deficit, připraví mimořádný rozpočet

17.05.2010 12:09
Autor: ČTK

(Aktualizováno 14:03)

Londýn (zpravodaj ČTK) - Britský ministr financí George Osborne potvrdil, že nová koaliční vláda letos vyškrtne ze státních výdajů šest miliard liber (asi 180 miliard korun). Bude také vytvořen nezávislý úřad, který bude připravovat ekonomické předpovědi, aby vláda nemohla tyto projekce ovlivňovat svými politickými zájmy. Mimořádný rozpočet vláda představí 22. června.

Rozpočtový deficit Británie dosahuje 163 miliard liber (4,9 bilionu korun), tedy asi 11 procent HDP. Osborne dnes prohlásil, že koaliční vláda konzervativců a liberálních demokratů začne "významně deficit snižovat".

Potvrdil slib konzervativců z předvolební kampaně, že již letos z rozpočtu škrtne šest miliard. Ujistil ale, že se nedotkne lidí s nízkými příjmy a "klíčových služeb".

Podrobnosti těchto prvních škrtů vláda oznámí za týden, tedy ještě před mimořádným rozpočtem, který vláda představí 22. června. Osborneův náměstek, liberální demokrat David Laws, prohlásil, že veřejné finance jsou po labouristické vládě v "nepřijatelném stavu". Nová vláda také přehodnotí všechna rozhodnutí o nových výdajích, které labouristé udělali od začátku roku do prohraných voleb 6. května.

Liberální demokraté stejně jako labouristé v kampani tvrdili, že se škrty je potřeba počkat na příští rok, aby se neohrozilo počínající ekonomické oživení. Při koaličních jednáních od tohoto záměru ustoupili.

Osborne také oznámil, že bude vytvořen úřad pro rozpočtovou odpovědnost, který bude nezávisle na vládě připravovat předpovědi růstu a dalších ukazatelů. Podle Osbornea se tak každé další vládě zabrání "si hrát s ekonomickými údaji". Projekce předcházející labouristické vlády byly podle něj většinou chybné a "skoro vždy nesprávným směrem".

Laws řekl novinářům, že jeho předchůdce Liam Byrne mu pouze nechal v kanceláři stručný vzkaz: "Obávám se, že žádné peníze již nezůstaly." "Bylo to upřímné, ale očekával jsem užitečnější radu," uvedl Laws.
 
List Financial Times, který dnes přinesl rozhovor s Osbornem, poznamenal, že se drží "časem prověřené praxe nastupujících vlád, které nacházejí ve veřejných účtech neočekávané hrůzy". "V různých skříních nacházíme všemožné druhy kostlivců, stejně jako rozhodnutí přijatá na poslední chvíli," řekl listu Osborne. "Předcházející vláda byla ke konci zcela neodpovědná a nechala zemi finance v naprosto hrozném stavu."

Stejně jako premiér David Cameron při televizním rozhovoru v neděli i Osborne odmítl vyloučit zvýšení daně z přidané hodnoty. Potvrdil, že vláda se bude snažit snižovat deficit z 80 procent za pomoci škrtů a z 20 procent vyššími daněmi, ale dodal, že to je jen obecné pravidlo.

Na konci března vzrostl britský státní dluh na 890 miliard liber (26,6 bilionu korun), tedy na 62 procent HDP. Rok před tím dosahoval 52,9 procenta. Předcházející labouristická vláda předpověděla, že do finančního roku 2014-2015 se dluh zvýší na 78 procent HDP, ale deficit se sníží na 4,4 procenta.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m