Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Posílení renminbi by USA nepomohlo, ale naopak; euro již poškozuje čínské exporty

Posílení renminbi by USA nepomohlo, ale naopak; euro již poškozuje čínské exporty

20.05.2010 17:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Hlavní ekonom Světové banky podle CNBC uvedl, že pokud Čína revalvuje svou měnu, ekonomice USA to ve své podstatě více uškodí, než aby jí to pomohlo. Ve svém projevu ke studentům, kde hovořil o roli Číny v budoucí globální ekonomice, Justin Yifu Lin uvedl, že kritici, kteří hlásají, že úmyslně podhodnocená čínská měna omezuje růst USA, se mýlí.

Ekonom uznává, že kdyby Čína zastavila prodeje renminbi a nákupy zahraničních měn, tedy politiku, která podle kritiků udržuje tuto měnu uměle podhodnocenou, čínské exporty by výrazně zdražily. Uvedl však také, že kvůli tomu, že v případě většiny produktů, které Čína vyváží do USA, se jedná o zboží náročné na pracovní sílu, jehož výrobu v USA zastavili již před lety, budou mít USA pouze dvě volby – kupovat tyto výrobky od jiných zemí nebo i nadále od Číňanů.

V každém případě, uvádí Lin, by se náklad tohoto zboží pro americké spotřebitele zvýšil, což by snížilo jak spotřebitelské výdaje, tak vytváření pracovních míst v USA. Argumentoval tím, že zboží vyrobené v jiných částech rozvojového světa je dražší než čínské, protože kdyby tomu tak nebylo, USA by již nyní raději kupovaly tam.

Řada ekonomů, včetně některých ze sesterské organizace Světové banky, MMF, se domnívá, že posílení renminbi tvoří pouze jeden z několika kroků, které Čína musí přijmout, aby snížila své masivní rezervy.

Čína by rovněž potřebovala přijmout opatření, která by podpořila domácí spotřebu, jako zlepšení zdravotní péče a sociálního zabezpečení, aby domácnosti mohly méně spořit a více utrácet. Ekonomové po dlouhé roky varovali, že obrovské čínské rezervy, které v současnosti představují více než 2 bilióny dolarů, a obrovské deficity v zemích jako USA, znamenají hrozbu pro globální ekonomickou stabilitu.

Lin začal pracovat pro Světovou banku, která zajišťuje finanční a technickou pomoc rozvíjejícím se zemím, v roce 2008, do té doby pracoval v centru pro ekonomický rozvoj Číny na Peking University. Tento Číňan je prvním vrcholným ekonomem této instituce, který pochází z nezápadní země. Lin uvedl, že se neobává toho, že by čínská ekonomika, u níž se letos očekává růst na úrovni dvojciferných čísel, čelila nebezpečí přehřátí.

Jak uvedl list The New York Times, konkurenceschopnost čínských firem je již nyní poškozena krizí v Evropě, která vede k prudkému oslabení eura. Pro Čínu představuje Evropa její největším exportní trh a současný vývoj tak komplikuje jakýkoliv krok směřovaný k ukončení navázání čínské měny na dolar. Ten by totiž vedl k dalšímu posílení čínské měny k euru a zvětšil problémy, kterým čínští vývozci v Evropě čelí. Podle čínského ministerstva obchodu za poslední čtyři měsíce renminbi k euru posílilo o 14,5 %. Vedle oslabení eura doléhá na čínské exporty negativně také snížená dostupnost obchodního financování, která odráží rostoucí sazby na čínském mezibankovním trhu.

(Zdroj: CNBC, New York Times)


Váš názor
  • ..ekonomove..
    21.05.2010 9:50

    bud byl pan ekonom zaslepen nebo ho spatne interpretovali novinari. USA hromadi obchodni schodky a jedna ze zakladnich moznosti jejich snizeni je prece snizeni kurzu meny, coz by pomohlo vyrobe v USA. A v Cine je hodne komponentu zpracovano a pak se to pres jine zeme dostane do USA. Posileni RMB by obchodni nerovnovahy zmirnilo a zaroven by to pomohlo Cine snizit obavy z inflace. Jinak Cina nikoho nesponzoruje, hledi si svych zajmu, a to je transfer technologii, zamestnanost a udrzeni socialniho smiru, k cemuz potrebuje vykazovat rust potvrzujici spravnost vlady jedne strany. Dela to chytre, laka Zapad na potencial sveho trhu, nicmene realita je takova, ze se od Zapadu uci a pak to uspesne vyvazi a kurz ji k exportu znacne pomaha.
    BezEmoci
  • Jak dlouho ještě...?
    20.05.2010 19:46

    Každému, kdo trochu myslí, je jasné, že Číňané nebudou do nekonečna sponzorovat blahobytný život západních států na svůj úkor. Jednoho dne přijde účet v podobě zhroucení západních měn a ekonomik. Kdy to bude? Až západní svět nebude schopen už téměř nic vyrobit a Čína se nebude muset obávat ztráty exportních trhů i při zvýšení svých cen a současně bude moci výpadek exportu způsobení sníženou koupěschopností západu kompenzovat doma. Ještě to pár let potrvá, ale už ne příliš dlouho. Otázka je jestli Západ může ještě něco udělat, nebo je již nyní v této ekonomické válce neodvratně poražen.
    Skeptik
Aktuální komentáře
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  
16:58Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě  
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů