Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Václav Klaus: Eurozóna selhala, špatné časy odhalily nedostatek soudržnosti

Václav Klaus: Eurozóna selhala, špatné časy odhalily nedostatek soudržnosti

02.06.2010 8:31
Autor: mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Eurozóna jako projekt, který svým členům sliboval ekonomický přínos, zkrachovala. Uvedl to prezident České republiky Václav Klaus v úterý pro server Wall Street Journal.

"V dobrých ekonomických časech nebyly problémy eurozóny vidět, nicméně ve chvíli, kdy se mraky zatáhly, velmi jasně se zjevil nedostatek soudržnosti. V tomto smyslu se odvažuji tvrdit, že eurozóna, jakožto projekt slibující svým členům ekonomický přínos, zkrachovala," uvedl Václav Klaus, který rovněž zmínil rozdělení eurozóny na dvě skupiny. "V té první skupině je většina zemí severní a západní Evropy, a tato skupina vykazuje nízké inflační tlaky, druhá skupina pak zahrnuje Řecko, Španělsko, Portugalsko a Irsko, a zde je inflace vyšší. Je rovněž pozorovatelné, že můžeme eurozónu rozdělit na země s přebytky zahraničního obchodu a jeho deficity," dodal Klaus.

Někteří komentátoři naznačují, že právě rozdělení eurozóny na jižní státy spadající do skupiny PIIGS (Portugalsko, Itálie, Irsko, Řecko a Španělsko) a zbytek zemí způsobuje současné problémy eura, které mohutně oslabuje vůči dolaru i vůči koši světových měn. Problémem je slabá fiskální disciplína zemí PIIGS, jejichž rozpočtové deficity a veřejný dluh jsou výrazně vyšší, než dovoluje Pakt sability a růstu. Na druhé straně se však kritiky dočkávají i výrazné obchodní přebytky Německa.

"Myslím si, že Česká republika rozhodně neučinila chybu, když se vstupu do eurozóny vyhnula, jsem ostatně potěšen, že tento postoj jsme nezaujali jako jediní," dodává Klaus ve svém eseji.


Váš názor
  • pro Patria
    03.06.2010 10:22

    Prosím, nekomolte panu presidentovi jméno .... České republiky Václav Klasu v úterý .... Mimochodem je s obdivem s jakou obrovskou energií ten člověk vždy říkal své názory na EU, Euro, instituci jako takovou a ono se ukazuje, že měl z 95 procent pravdu. Tak já si přeju, aby mu to vydrželo a Vy mu to jméno prosím opravte. Děkuji.
    Muff
  • Vzpominam na 11-2008,
    02.06.2010 12:09

    kdyz pan Klaus prohlasil, ze hypotecni krize je jako chripka - rychle odezni. A na Mistra Evropy ministra Kalouska, ktery kazal rust HDP jak slovo bozi. Ted uz jsou jejich vyroky jine - uz se naucili papouskovat. A stanou se z nich nekdy tymovi hraci? Ve prospech naseho rozpoctu misto jinych zajmu?
    Mudrc
    • Re: Vzpominam na 11-2008,
      03.06.2010 9:57

      Kouknou, voni Mudrc, pan Klaus nehovořil NIKDY o hypotéční krizi, ale o finanční krizi. Ta odezněla během pár měsíců. Dokážou ty rozdíly pochopit? d;-))
      kompi
  •  
    02.06.2010 12:01

    PAN PRESIDENT TYPICKÝ TÍM,ŽE VŠE CO NEVYMYSLEL ON JE ŠPATNĚ.NAŠTĚSTÍ PRO NÁS TOHO MOC NEVYMYSLEL.O TO JE VŠAK PŘÍSNĚJŠÍ KRITIK OSTATNÍCH.MÍCHÁ JABKA S HRUŠKAMI ,VYRÁBÍ TAK MYŠLENKOVĚ NECHUTNÝ MOK,KTERÝM NÁS LÁSKYPLNĚ ZALÉVÁ AŽ Z AMERIKY.V NAŠEM PROSTŘEDÍ SE MU VŠAK DAŘÍ DOCELA DOBŘE A NAŠI NESCHOPNOST PŘEDVÁDÍ JAKO PŘEDNOST.KONEČNĚ I TI SLOVÁCI JIŽ V EUROZONĚ JSOU.PROBLÉMY,KTERÉ OSTATNÍ V EVROPĚ ŘEŠÍ ON POUZE KRITIZUJE,JAKO MOUDRÁ HLAVA.
    UNCLE JOE
    •  
      03.06.2010 10:23

      ono v Lidovém domě už se škrtají pracovní místa ... ?
      Muff
  • Souhlas
    02.06.2010 11:34

    Souhlasím s prezidentem Klausem.
    Peté13
  •  
    02.06.2010 9:53

    Vida, aspoň konečně pojmenoval své obstrukce jako vyhýbání se (euru). Zůstat mimo Západ nepřijetím jeho aktuálních nevýhod se nám v historii ale nikdy nevyplatilo. Západ totiž vždy své problémy nějak vyřešil a naše krátkodobá výhoda se vždy ukázala být dlouhodobým problémem. Z největších příkladů bych uvedl defenestrace - husitství jako osamělý boj za Pravdu ústící v rozvrat centra tehdejší Evropy nebo začátek náboženské třicetileté války, ústící u nás posléze v slabost měst a nevolnictví s ekonomickým propadem. Jižní křídlo eurozóny nižší ekonomickou výkonnost sice v euru nemůže řešit devalvací, ale přizpůsobí se místní průměrné mzdy směrem dolů. Pan prezident hýří silnými slovy a pohřbívá nemocného poněkud předčasně, tlačen asi svým přáním.
    dan_tencl
    •  
      02.06.2010 11:02

      Plně s panem Klauzem souhlasím. Nejsem sice makroekonom, ale normálním selským rozumem vnímám EUROZÓNU jako velký, pro Evropu tragický omyl. Systém "spravedlivého" přerozdělování a nesmyslných dotací nemůže fungovat . Stačí se podívat kolem sebe, co vše je bruselský úředník schopen dotovat . Považuji eurofondy a na ně navazující ROPY ( regionální operační programy ) za totální tunel rozpočtů prakticky všech členských zemí EU. Kdo o dotacích rozhoduje ? Jak je bruselský úředník schopen posoudit potřebnost jakékoliv investice (bazén ,cyklostezka atd.) ? Jak dlouho se ještě budeme utěšovat, že víc z Bruselu dostáváme, než tam posíláme? Budou tiskárny EUR stíhat ? Budou Řekové, Španělé a další šetřit, když ví ,že to za ně někdo "zatáhne"? Jsou dědečkové vládnoucí E unii schopní reagovat na měnící se světovou ekonomiku ? Odpovězme si každý sám. Já si myslím,že spolupráce evropských zemí je nutná , ale nesmí jí vládnout a řídit vlastně neodvolatelní úředníci. Vážení , Evropa a nejen ona se musí rychle probrat a pochopit , že velkým dílem už "prožrala" svojí budoucnost . Mám vážnou obavu ,že nás Čechy i ostatní Evropany pracovití , draví a již i vzdělaní asiaté zadupou do země. Nepovedl se socialismus u nás . nepodaří se vytvořit ani EURO komunismus.
      karel
      • Karle
        02.06.2010 12:17

        Tvůj článek je délkou i obsahem čirým populismem. Přečteš-li si Danův příspěvek jsou to docela vtipné paralely historických souvislostí a jejich výčet mohl pokračovat. Nechat půl Evropy nadále chudou by byla cesta do pekel. EU má 200 let starý precedens v USA, ale nacionalistický populismus hledá jinou cestu. Možná ji najde, ne-li - spolknou nás Čína nebo Indie. S ČR i jejími čelnými představiteli by si mohl bez EU vytřít p...l kde kdo, jako to v minulosti již vlastně udělal. Stůjme na zemi, mějme rádi svůj jazyk, pečujme o něj ale v ekonomice a politice se řiďme rozumem, nikoliv pocity.
        lime
        • Re: Karle
          03.06.2010 9:54

          Souhlasím s Karlem. Co to je proboha ten nacionalistický populismus ? Stejně by mohli euroskeptici označovat vaše argumenty za populismus globalistický a světovládný. Čím více se centralizuje moc v rukách určité skupiny a čím je lidem vzdálenější, tím méně svobody a méně demokracie, zato sílí útlak, buzerace, totalitní sklony elit a syndrom velkého všemocného JÁ.
          Peté13
    •  
      02.06.2010 10:16

      Dovolím si nesouhlasit s tvou interpretací Husitských válek. V té době to bylo totéž jako Velká francouzská revoluce, jediné v čem se to lišilo bylo to, jsme to prohráli ... narozdíl od Francouzů o několik století později.
      Azazel
      •  
        02.06.2010 11:37

        Praha byla sídlem římského císaře, když stoletá válka ochromila západ Evropy. A změnila se za století v chudou periferii, válčilo se (bez několika spanilých jízd) doma. přinslo to víc spokojenosti, rozvoje, perspektiv ? Volba jít proti všem je porážka i v případě úspěchu.
        dan_tencl
        • Ale no tak
          03.06.2010 9:46

          Vaše euro-federativní argumenty dost pokulhávají. Volba jít proti všem může znamenat také to, že se přidají další a nezůstanete tedy sám. Pak to již zdaleka neznamená jít proti všem a toho se multi-kulti federálové právě tolik bojí. A také je potřeba říci, že ani dnes nejde V. Klaus proti všem, význmaná část Evropy je dnes euroskeptická, třebaže v médiích tolik prostoru jako přívrženci Spojených států evropských nedostávají.
          Peté13
        •  
          03.06.2010 9:28

          Jasně, mnohem lepší je otročit pod cizí nadvládou, že?
          Azazel
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university