Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ECB hodlá zveřejněnit výsledky zátěžových testů evropských bank, Španělsko již tento krok oznámilo

ECB hodlá zveřejněnit výsledky zátěžových testů evropských bank, Španělsko již tento krok oznámilo

17.06.2010 9:41

(Aktualizováno 13:18)

Evropská centrální banka zveřejní výsledky zátěžových testů jednotlivých evropských bank, uvedl včera pro CNBC člen Rady guvernérů Evropské centrální banky Lorenzo Bini Smaghi. Zveřejnění by podle Smaghiho mělo být otázkou týdnů, proběhne tak až po obdobném kroku ze strany Španělska. Evropská unie zveřejní výsledky zátěžových testů bank nejdříve na začátku července.

Na počátku celoevropské iniciativy o očištění bank v očích veřejnosti stálo Španělsko. Španělská centrální banka včera oznámila, že plánuje stress test bankovního sektoru zveřejnit, aby tak poskytla investorům více informací o zdraví tamních bank. Guvernér centrální banky Angel Fernandez Ordonez však neuvedl, zda by mělo jít o výsledky bankovního sektoru jako celku, nebo jednotlivých španělských bankovních domů.

Španělsko se v posledních týdnech potýká se zprávami o velmi špatném tamního finančního sektoru. Britský list Financial Times včera napsal, že si španělské banky v květnu vypůjčily od ECB rekordní sumu 85,6 miliardy eur, jelikož se španělským bankám uzavírá přístup na normální mezibankovní trh. Obavy o španělský bankovní sektor v posledních dnech navíc eskalovaly do spekulací ohledně blížící se mezinárodní pomoci pro Španělsko. Podle včerejších nepodložených a EU rezolutně dementovaných informací španělského tisku již dokonce EU, USA a MMF pro Španělsku preventivní finanční podporu, která by měla zahrnovat otevření úvěrové linky až 250 miliard eur (více zde).

Právě obavy o bankovní instituce napříč Evropou, které zhoršují fungování mezibankovních peněžních trhů donutily ECB jednat. „V situaci, kdy má Evropa možná menší problémy s ekonomickými fundamenty než s důvěrou, je základem transparentnost,“ uvedl další člen ECB Yves Mersch s tím, že doufá, že by zátěžové testy bank eurozóny mohly napravit „krizi důvěry“.

Španělská iniciativa se však setkává s podporou také u vládních špiček EU. Lídři členských států Evropské unie se na dnešním summitu v Bruselu pravděpodobně dostanou právě i na otázku veřejně šířených zátěžových testů evropských bank. Německý ministr financí se již nechal slyšet, že se zasadí o koordinované prosazení v rámci Unie a francouzský prezident Nicolas Sarkozy proti těmto snahám podle CNBC nemá žádné výhrady.

Šéf Evropské komise José Barroso dnes členské státy vyzval, aby výsledky zveřejnily okamžitě a debatovat o nich bude i dnešní summit EU v Bruselu. Závazek ke zveřejnění testů, které mají prokázat odolnost finančních ústavů v případě rozšíření dluhové krize, by se mohl objevit i v závěrečném dokumentu, jenž budou schvalovat lídři evropské sedmadvacítky.

Někteří odborníci se však obávají, aby zveřejnění výsledků zátěžových testů nebylo pro evropské banky nakonec medvědí službou. Bini Smaghi z ECB pro CNBC vyjádřil obavy, že by testy mohly odhalit nepříznivé kapitálové podmínky v bankovních sektorech některých členských zemí EU.

„Publikace výsledků by mohla vést k runu na zcela zdravé banky,“ varovala Asociace britských bankéřů (BBA) a také německá bankovní asociace BdB sdružující asi 200 soukromých finančních firem upozornila na rizika „dezinterpretace“.

Německá kancléřka Angela Merkelová spolu s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym budou na dnešním summitu dále prosazovat vznik takzvané ekonomické vlády, která by se měla vztahovat na celou unii, nikoliv jen na eurozónu. Rozšíření vlády na celou EU prosazuje především Merkelová, zatímco Sarkozy se snaží státy přimět, aby souhlasily s jeho představou o vytvoření skupiny lídrů eurozóny s vlastním sekretariátem. Dojít by mělo i na otázku zavedení zvláštní bankovní daně.

(Zdroj: CNBC, čtk, Bloomberg, WSJ)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m