Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německo se před G20 brání kritice svých rozpočtových úspor od USA, Sorose a dalších

Německo se před G20 brání kritice svých rozpočtových úspor od USA, Sorose a dalších

24.06.2010 12:42
Autor: ČTK

(ČTK) - Německo se krátce před summitem skupiny zemí G20 ve světovém tisku důrazně postavilo na obranu své ekonomické politiky a plánů rozpočtových úspor před kritikou americké vlády, některých ekonomů a investorů. Ministr financí Wolfgang Schäuble odmítl názory, podle nichž německé plány na ozdravení veřejných financí zadusí globální ekonomické oživení, a kancléřka Angela Merkelová dala najevo, že nehodlá vyslyšet výzvy k omezení exportního charakteru německé ekonomiky.

Americký prezident Barack Obama chce na summitu zemí G20 v Torontu přemluvit velké evropské země, aby v zájmu oživení globální ekonomiky z těžké recese odložily plány úsporných opatření a zaměřily se dál na podporu ekonomického růstu. Jeho ministr financí Timothy Geithner a šéf Rady ekonomických poradců Lawrence Summers dnes v listu The Wall Street Journal sice uznali nutnost ozdravení rozpočtů, "nikoli však za cenu ohrožení růstu v krátkodobém horizontu".

Schäuble v článku, který vyšel v listech Financial Times a Handelsblatt, zdůraznil, že německá strategie ústupu od expanzivní a podpůrné rozpočtové politiky je promyšlená a položí základy budoucího růstu. K výtkám, podle nichž Německo svými úsporami maří oživení, ministr řekl, že jim nerozumí, protože Berlín od finanční krize v roce 2008 udělal ke stabilizaci ekonomiky a finančního systému velmi hodně.

Německá vláda na počátku měsíc oznámila plán snížit od příštího roku do čtyř let rozpočtový deficit o 80 miliard eur (dva biliony Kč). Podobné plány představily i další evropské země, jejichž dluhy a deficity se za finanční krize a ekonomické recese prudce zvýšily, což vedlo v zimě a na jaře k dluhové krizi a otřesům na finančních trzích.

"Německá vláda ví, že má odpovědnost za podporu růstu v Evropě i ve světě. Uplatníme ji nikoli dalším vršením veřejných dluhů, ale naplňováním naší tradiční role jakožto kotvy stability," napsal Schäuble. Nepřímo také kritizoval Obamovu vládu, jejíž ekonomická politika se jednostranně upnula na deficitní stimulaci ekonomiky za cenu obrovského růstu dluhu a chce v ní dále pokračovat. "Úvěry financovaná stimulace poptávky se nemůže stát trvale návykovým nástrojem," uvedl.

Schäuble vystoupil den poté, co se do německé vlády ostře opřel známý finančník George Soros (jeho vyjádření zde). Ten ve vystoupení v Německu prohlásil, že Berlín svou politikou rozpočtových úspor poškozuje společný evropský projekt, což může vést až k pádu eura. Němci podle něj ignorují poučení velké krize 30. let a táhnou Evropu do deflace a dlouhé stagnace, což může vyústit v sociální nepokoje, xenofobii a ohrožení demokracie.

Záměry omezovat rozpočtové výdaje systematicky kritizuje i nositel Nobelovy ceny za ekonomii a sloupkař listu New York Times Paul Krugman, který za údajně přílišné podléhání protideficitním náladám kritizuje dokonce i Obamovu vládu. Podle něj teď není čas zabývat se rozpočtovými deficity, protože je ohroženo oživení a hrozí nová recese, napsal nyní Krugman pro Handelsblatt.

Podle analytiků však hlavní evropské země žádné až tak razantní škrty a restrikce zatím nechystají - Německo například bude vést expanzivní fiskální politiku ještě letos a příští rok bude utažení opasků jen velmi mírné. Rozpočtové šoky se uskuteční jen na periférii eurozóny, která je silně ohrožena dluhovou krizí a platební neschopností, tedy v zemích jako Řecko, Španělsko, Portugalsko a Irsko, které se na ekonomice eurozóny podílejí jen 15 procenty.

"Evropa v podstatě vyjadřuje příslib uvést veřejné finance zpět do udržitelného stavu, a to není nic dramatického. Myslím si, že to je správný krok," řekl listu Financial Times Erik Nielsen, evropský ekonom banky Goldman Sachs. Dopad úspor na růst bude přitom podle ekonomů kompenzován výrazným letošním poklesem eura.

Merkelová v rozhovoru pro list The Wall Street Journal odmítla názor, podle něhož Německo podobně jako Čína spoléhá na to, že mu jeho vývozy budou financovat neudržitelné výdaje v ostatních zemích světa. USA nutí Německo, aby namísto vývozu podporovalo v zájmu globálně vyváženého růstu spíše domácí poptávku, a stejné přání vyslovila nedávno i Francie. Na Německo by se v tomto ohledu mohl na G20 soustředit tlak, protože Čína tento týden vyšla vstříc USA a přijala kroky k uvolněni kurzu měny.

"Německé úspěchy v exportu odrážejí vysokou konkurenceschopnost a inovační sílu našich firem," uvedla Merkelová. "Uměle snižovat německou konkurenceschopnost by neprospělo nikomu," dodala. Kancléřka také odmítla Obamovy výzvy odložit rozpočtové úspory, a řekla, že Berlín už nebude pokračovat v politice krátkodobé podpory ekonomického růstu.

Postoj Německa podpořili nejvyšší představitelé Evropské komise a Evropské centrální banky. Prezident EU Herman Van Rompuy a šéf Evropské komise José Manuel Barroso v dopise lídrům G20 uvedli, že globální oživení postupuje lépe, než se čekalo, a největší světové ekonomiky by se měly shodnout na tom, aby "konsolidace rozpočtů začala nejpozději v roce 2011".

Šéf ECB Jean-Claude Trichet dnes v italském lisu La Repubblica prohlásil, že rozpočtové restrikce nezavlečou eurozónu do stagnace, a vyzval vlády k nezbytným rozpočtovým a strukturální, reformám. "Jsem pevně přesvědčen, že za současných okolností bude politika, která inspiruje důvěru, ekonomické oživení podporovat, nikoli narušovat, protože důvěra je dnes klíčovým faktorem," řekl Trichet a za příklad dal právě Německo.


Váš názor
  •  
    24.06.2010 17:38

    No co dodat? Evropa dává jasně najevo, že ví, komu patří budoucnost a komu patřila minulost. Ve stejné chvíli, kdy FED přiznává, že to s oživením vypadá bledě, tak Baroso posílá směrem do USA zprávu, že Východ roste skvěle a že se rozpočty zkonsolidují. No a ve stejné chvíli to nemůže Soros už vydržet a vyhrožuje osvědčeným plánem narušení pořádků v Evropě a "varuje" před nacionalismem. On dobře ví, kdo podpořil v Evropě Nacismus, aby zastavil stalinovu popularitu. No a Trichet na jeho výhružky nějak neslyší. EUROPA GO EAST!
    ignác
Aktuální komentáře
26.04.2024
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university