Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas počítá pro příští rozpočet s deficitem 135 miliard korun

Nečas počítá pro příští rozpočet s deficitem 135 miliard korun

30.06.2010 17:58
Autor: ČTK

(ČTK) - Nový premiér Petr Nečas chce příští rok deficit rozpočtu zhruba 135 miliardy korun, což by mělo odpovídat 3,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Vláda chce ušetřit 54 miliard , na rozpočtu koalice dosáhla shody, řekl Nečas novinářům před schůzkou ekonomických expertů rodící se koalice ODS, TOP 09 a Věcí Veřejných s premiérem v demisi Janem Fischerem.

"Celkový deficit veřejných financí by díky těmto opatřením na straně rozpočtu nepřekročil 4,6 procenta HDP. To znamená, že je to ještě ambicióznější číslo, než je uvedeno v konvergenčním programu, kde je uvedeno 4,8 procenta," řekl Nečas.

Úspory na příští rok by se měly dotknout všech ministerstev. Pouze důchody by se měly valorizovat a neměly by klesnou platy pedagogů v regionálním školství. Jinak se bude podle Nečase spořit v provozních, kapitálových i sociálních výdajích. "Pracujeme s návrhem, který nepočítá se zvýšením nižší sazby daně z přidané hodnoty," uvedl Nečas po schůzce s odstupujícím premiérem Janem Fischerem.

Na straně příjmů by se neměly snižovat odvody ze sociálního a zdravotního pojištění. To by mělo státu přinést 9,8 miliardy korun. Dalších 3,5 miliardy korun stát získá zachováním stropů na odvody sociálního pojištění. Dalších až sedm miliard korun by měl stát získat ze stavebního spoření, kde chce zdanit úroky ze spoření a omezit státní příspěvek na 1500 korun ročně ze současných 3000 korun.

"Bez úprav ve výdajích i příjmech by deficit státního rozpočtu dosáhl v příštím roce zhruba 210 miliard korun," uvedl odstupující ministr financí Eduard Janota.

Návrh na jmenování vlády, jejíž složení dohodly koaliční strany v noci na dnešek, předseda ODS Nečas donese prezidentovi Václavu Klausovi až po podpisu koaliční smlouvy. Uvedl, že dokud není domluveno všechno, není domluveno nic. Dnes večer chce na zasedání lídrů koalice jednat o podnikání, hospodářství a školství. Uzavřít jednání chce Nečas tak, aby od poloviny července mohla nová vláda promlouvat do tvorby rozpočtu. Bude na tom moci pracovat, i když ještě nebude mít důvěru sněmovny.

Po nočním jednání, ze kterého vyplynulo, že ministerstvo financí povede lídr TOP 09 Miroslav Kalousek a ministerstvo sociálních věcí Kalouskův stranický kolega Jaromír Drábek, Nečas zdůraznil, že reformy chce řídit sám z pozice předsedy vlády. Podle něj je klíčovým úkolem premiéra, aby stál v čele reforem, garantoval je, dohlížel na ně a udával tempo reformních kroků.

ODS chce na významných ministerstvech také své náměstky. Součástí dohody o ministerském angažmá Kalouska na ministerstvu financí a šéfa VV Radka Johna na ministerstvu vnitra bylo i toto. Zatím se strany dohodly na jménu náměstka pro vnitřní bezpečnost ministerstva vnitra Jaroslava Salivara.

"Velmi intenzivně pracujeme na otázce státního rozpočtu. Tvořící se koalice dosáhla shody, budeme pokračovat v jednání na půdě úřadu vlády, jsou jasné kontury těchto tří stran připravit rozpočet tak, že dojde k úsporám 54 miliard korun. Nedojde ke snížení odvodu na nemocenské pojištění, neklesnou stropy na odvody na sociální pojištění. Cílem je, aby deficit byl 135 miliard korun, 3,6 procenta HDP," uvedl Nečas.

Jako podpůrné kroky jmenoval plánované obnovení práce Národní ekonomické rady vlády (NERV). Stojí i o spolupráci s ekonomem Pavlem Kysilkou či šéfem týmu, který připravoval důchodovou reformu Vladimírem Bezděkem. Zachovat chce odborné zázemí analytického charakteru pro vládu, spolupracovat s odbornými kruhy. Fungovat bude v novém kabinetu i rada ekonomických ministrů. Nečas chce vytvořit i speciální reformní tým.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m