Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koalice: Deficit rozpočtu příští rok nepřekročí 140 mld. Kč, daně firem zůstanou, omezení podpory stavebního spoření a zdanění úroků vynese až 7 mld. Kč

Koalice: Deficit rozpočtu příští rok nepřekročí 140 mld. Kč, daně firem zůstanou, omezení podpory stavebního spoření a zdanění úroků vynese až 7 mld. Kč

02.07.2010 8:56
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Koaliční lídři se včera dohodli, že deficit rozpočtu na rok 2011 nepřekročí 140 miliard korun, takže celkový deficit veřejných financí nepřevýší 4,6 procenta HDP. Dohodli se také na tom, že za předpokladu ekonomického růstu o nejméně jedno procento budou do roku 2016 vyrovnané veřejné finance, do roku 2013 nemá deficit překročit tři procenta HDP. Novinářům to včera řekl premiér Petr Nečas s tím, že koalice tak definitivně uzavřela programovou část veřejného rozpočtu.

Daň z příjmu právnických osob zůstane podle Nečase v nynější výši. U daně z příjmu fyzických osob se nebude prohlubovat progrese zdanění s tím, že se bude hledat řešení, jak odstranit degresi zdanění u nejbohatších lidí využívajících stropy na odvody sociálního a zdravotního pojištění. Řešení bude posunuto na rok 2012 v souvislosti s reformou důchodů, poznamenal šéf Věcí veřejných Radek John.

Nečas uvedl, že pro ODS je v tomto ohledu nepřijatelné zavedení druhé sazby daně z příjmu fyzických osob. Zbývá tedy podle něj buď návrat ke zdanění z hrubé, a nikoliv superhrubé mzdy, nebo limitovat mzdové náklady jako započitatelnou částku pro daň z příjmu z právnických osob.

Součástí dohody o rozpočtech je podle Nečase i dohoda o důchodové reformě, která bude vycházet ze závěrů takzvané Bezděkovy komise. "Tím pádem počítáme se základními prvky tohoto návrhu," dodal. Vedle průběžného systému tak bude fungovat fondový systém, sníží se odvody na sociální pojištění, což bude kompenzováno úpravami daně z přidané hodnoty. "Konkrétní čísla budou výsledkem expertních propočtů," podotkl.

Vláda chce ušetřit ve výdajích 54 miliard korun, dalších dvacet miliard chce získat na vyšších příjmech. Úspory na příští rok by se měly dotknout všech ministerstev. Pouze důchody by se měly valorizovat a neměly by klesnout platy pedagogů v regionálním školství. Jinak se bude podle Nečase spořit v provozních, kapitálových i sociálních výdajích.

Na straně příjmů by se neměly snižovat odvody ze sociálního a zdravotního pojištění. To by mělo státu přinést 9,8 miliardy korun. Dalších 3,5 miliardy korun stát získá zachováním stropů na odvody sociálního pojištění. Dalších až sedm miliard korun by měl stát získat ze stavebního spoření, kde chce zdanit úroky ze spoření a omezit státní příspěvek na 1500 korun ročně ze současných 3000 korun. "Neděláme to rádi, ale je to nutný krok. Právní analýzy nám říkají, že tento krok je možný," uvedl Nečas.

Bez úprav ve výdajích i příjmech by podle odstupujícího ministra financí Eduarda Janoty deficit státního rozpočtu dosáhl v příštím roce zhruba 210 miliard korun.

Schodek státního rozpočtu ke konci června klesl na 75,7 miliardy korun z květnových 95,4 miliardy korun. I tak je to ovšem nejhorší červnový výsledek za posledních deset let. Vyhodnocení úspor pro letošní rok vláda provede v první dekádě července. Je shoda, že část výdajů ministerstev zůstane zavázána, zbytek posoudí nová vláda. Je zde podle Janoty společný cíl dodržet letos deficit veřejných financí na 5,3 procenta HDP.


Váš názor
  • A co bude výsledkem?
    02.07.2010 9:42

    Pamatujete na "úspěchy" Klausových vlád, které skončily "balíčkem 1" a když ten nepomohl, "balíčkem 2" a vedle pádu HDP to celé to vyvrcholilo změnou povinné míry rezerv centrální bankou jakožto poslední záchrannou brzdou? Takže si to zopakujeme?
    sgt.Mike
    • Re: A co bude výsledkem?
      02.07.2010 10:10

      Nezopakujeme. Je uplne jina ekonomicka situace. Balicky jenom osakaji naprosto zbytecne vydaje.
      Honza
      •  
        02.07.2010 11:34

        Táhnu 8 stavebních spořeních, je tam pěkná suma, téměř všechny je možné ukončit, přesto jsem v tom chtěl ještě pokračovat. Rychle to ukončím, abych neztratil část úroků. A jak na to budou reagovat stavební spořitelny, když to takto udělají všichni?
        starik
      • Aha
        02.07.2010 10:39

        Aha, takže předchozí balíčky osekávaly nezbytečné výdaje?
        sgt.Mike
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data