Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Maďarský premiér Orbán: Neustoupíme MMF a EU ohledně zavedení dalších úspor, nezrušíme plán bankovní daně

Maďarský premiér Orbán: Neustoupíme MMF a EU ohledně zavedení dalších úspor, nezrušíme plán bankovní daně

20.07.2010 13:21
Autor: ČTK

Maďarská vláda trvá na tom, že neustoupí požadavkům Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie na nové výdajové škrty a zrušení plánu bankovní daně. Prohlásil to podle maďarského tisku premiér Viktor Orbán. Kurz forintu dnes oživil a smazal část ztrát z pondělka, kdy kvůli neshodě mezi Budapeští a mezinárodními věřiteli propadl o více než tři procenta.

Forint dopoledne posílil o 0,4 procenta na 289,70 HUF za euro a klidnější byl i akciový trh, který v pondělí ztratil téměř tři procenta. Výnosy vládních dluhopisů zůstaly po pondělním nárůstu beze změny.

Analytici se však domnívají, že zisky mohou být dočasné a pokles maďarských aktiv se obnoví. Prudší propad forintu a cen dluhopisů by Orbánovu vládu přiměl jednání s MMF a Evropskou komisí rychle obnovit. Obě instituce v sobotu odešly z jednání o plnění úvěrového programu Maďarska, s tím, že Budapešť musí dál snížit rozpočtový deficit, nejlépe výdajovými škrty, a zdržet se při tom "rušivých" kroků typu bankovní daně.

Orbán podle listu Népszabadság poslancům své strany Fidesz sdělil, že vláda ve sporu o bankovní daň neustoupí. Nehodlá ani zavést nová úsporná sociální opatření, ani před obecními volbami 3. října, ani po nich.

Fidesz v kampani před nedávnými parlamentními volbami odmítl pokračovat v úsporných krocích socialistické vlády a nyní chce prosadit program, který chce zavedením rovné daně podpořit ekonomický růst. Část deficitu hodlá pokrýt daní na banky, která by platila v letošním a příštím roce. Parlament by o této dani měl hlasovat ještě tento týden.

Budapešť podezřívá MMF a EK z toho, že jejich tlak je zčásti veden snahou prosazovat úzké zájmy a nejde jim až tak o snížení deficitu, který je nyní ostatně jeden z nejnižších v celé EU. Podle členů vlády se MMF ve sporu o bankovní daň staví na stranu zahraničních bank působících v zemi; Evropská komise zase brání guvernéra centrální banky Andráse Simora před plánem snížit platy veřejným činitelům, který Brusel chápe jako útok na nezávislost centrální banky.

MMF v pondělí uvedl, že je jednání s Maďarskem nadále otevřen. Maďarský ministr hospodářství György Matolcsy předpokládá, že rozhovory budou obnoveny v září. Bez dokončení prověrky plnění úvěrového programu nebude mít Maďarsko přístup ke zbytku peněz z programu v celkové sumě 25 miliard dolarů (491 miliard Kč). To samo by zemi tolik nevadilo, protože si od loňska stejně půjčuje na trzích, zvýšená nedůvěra investorů by mu však mohla půjčky zdražit a nakonec ji od trhu odstřihnout. Velmi nebezpečný může být navíc pro maďarskou ekonomiku a zejména banky prudký pokles forintu, kvůli němuž v roce 2008 musela Budapešť požádat o úvěr MMF a EU.

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) dnes varovala před rizikem nákazy v regionu, pokud by otřesy na maďarském trhu pokračovaly. "Případ Maďarska sebou nese riziko nákazy pro další východoevropské země, ty se mu ale mohou bránit tím, že budou pokračovat v reformách a restrukturalizaci," řekl německému listu Handelsblatt prezident EBRD Thomas Mirow. Dodal, že podle jeho názoru se Budapešť v příštích týdnech s MMF dohodne na řešení.

Podle analytiků zřejmě vláda hraje o čas, aby odložila nepopulární úsporná opatření na dobu po říjnových volbách. Pokud by výprodej na trhu pokračoval, byla by však nucena se podrobit. "Sebevědomá vládní prohlášení nebudou v příštích dnech nijak překvapivá. Nemyslíme si však, že vláda bude riskovat krach rozhovorů. Důsledky pro forint a maďarskou ekonomiku by byly příliš zlé," uvedla dnes Commerzbank.

Orbánova vláda opakovaně slíbila, že příští rok srazí rozpočtový deficit jako jedna z mála zemí EU pod unijní limit tři procenta hrubého domácího produktu, jak zní dohoda s věřiteli. Maďarský státní dluh dosahuje 80 procent HDP, což je mírně nad průměrem EU, je však nejvyšší ve střední Evropě, a Maďarsko je tak v regionu nejzranitelnější otřesy na trzích.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.