Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek: Škrty a zmrazení části výdajů jsou nutné pro udržení schodku, hlavní změny přijdou od roku 2012

Kalousek: Škrty a zmrazení části výdajů jsou nutné pro udržení schodku, hlavní změny přijdou od roku 2012

27.07.2010 13:11
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno (14:56) Česká vláda podnikne takové kroky, aby udržela rozpočtový schodek na plánovaných úrovních 5,3 % HDP letos a 4,6 % HDP v příštím roce, uvedl dnes ministr financí Miroslav Kalousek. „Bez dodatečných úspor by schodek dosáhl letos 5,8 procenta a příští rok 6,6 procenta,“ uvedl ministr. „Nenaplnění cíle je naprosto mimo diskusi, hlavní systémové změny pak přijdou s rozpočtem roku 2012,“ uvedl Kalousek. Loni schodek rozpočtu dosáhl 5,9 procenta.

„Úspory se dotknou všech kapitol s výjimkou ministerstva obrany, kde budou o 900 milionů nižší v souvislosti s tím, co ministerstvo obrany čeká v příštích letech. Těchto 900 milionů bude vázáno z rozpočtu ministerstva zemědělství," uvedl Kalousek a vysvětlil, že úspory budou v podobě vázání výdajů. „Pokud by se ukázalo, že rozpočtové příjmy se vyvíjejí lépe, než se očekávalo, bude možné tyto peníze uvolnit. Ale pouze za předpokladu vyšších příjmů," dodal. Úspory ve všech kapitolách ve výši 2,5 % rozpočtu kapitoly jsou Kalouska (TOP 09) jen rozcvičkou na to, co čeká ČR v příštím roce, kdy bude nutné ušetřit 55 miliard.

V rozpočtu na letošek podle Kalouska chybí cca 28 mld. . Polovina je způsobena nižšími příjmy z výběru daní, druhá polovina pak výpadkem u pojistného. „Není možné, aby vláda rozpočtové odpovědnosti zahájila svou činnost tím, že nedodrží schválené parametry rozpočtu," dodal.

Činnost vlády v rozpočtové oblasti má být dle Kalouska rozdělena do tří etap. „První etapě říkám etapa nultá, týkající se toho, co je třeba udělat letos. Druhá etapa se bude týkat rozpočtu na rok 2011. Teprve ve třetí etapě budou zohledněny slibované systémové reformy a to u rozpočtu roku 2012," řekl Kalousek.

Letos již není možné provést legislativní změny, proto mají úspory podobu vázání výdajů. Prostředky mají pocházet z běžných a provozních výdajů. „Budeme muset omezit i některé investice, ale nějak se s tím popereme. Představte si, že byste ve svém rodinném rozpočtu měli ušetřit 2,5 procenta v období třeba jednoho měsíce. Věřím, že byste to zvládli," uvedl ministr Kalousek. „Druhá etapa je rozpočet 2011, který by bez jakýchkoli změn skončil deficitem 6,6 procenta HDP, což by znamenalo deficit asi 215 miliard. To zkrátka nemůžeme připustit, protože bývalá vláda se v konvergenčním programu zavázala k deficitu 4,8 procenta. Cílem naší vlády je deficit 4,6 procenta," uvedl Kalousek k příštímu roku. „Pak konečně přijde třetí etapa se slibovanými systémovými reformami, jako je reforma penzí, systému sociálních dávek, daňového systému a řada dalších změn. Tyto změny vyžadují novou legislativu. Příprava si vyžádá čas a předpokládám, že potřebné zákony bude sněmovna projednávat v roce 2012," uvedl ministr Kalousek.

Premiér Petr Nečas (ODS) prohlásil, že nezvládnutí úsporných opatření na ministerstvech bude považovat za manažerské selhání jednotlivých ministrů. Ministerský předseda uvedl, že pokud ministr nezvládne úsporná opatření na svém úřadu, není na svém místě. "Jsme vláda rozpočtové odpovědnosti," poznamenal. Ministři za Věci veřejné přitom protestují, že požadované škrty jsou příliš vysoké a dopadají nejvíce na jejich resorty. "Zvláštní je, že výjimku má ministerstvo obrany," poznamenal mimo jiné v České televizi ministr vnitra a předseda VV Radek John s tím, že jde o porušení koaliční smlouvy.

Kalousek uvedl, že rozpočtové úspory bude vláda projednávat zítra. MF ČR plánuje letos na financování rozpočtu a schodku získat celkem 280 miliard korun z emisí tuzemských i cizoměnových (EUR, USD) dluhopisů a očekává nárůst emisí dluhopisů na 312,9 mld. do roku 2012. Predikce růstu tuzemské ekonomiky MF ČR hovoří o 1,6 % letos a 2,3 % příští rok po poklesu o 4,1 % v roce 2009. ratingová agentura Moody’s uvedla, že návazně na rozpočtové úspory a zlepšení veřejných financí by mohla zvýšit rating země ze současného stupně „A1“.



(Zdroj: Bloomberg, mediafax)


Váš názor
  •  
    27.07.2010 15:54

    Míra minfin Kalousek,zase je dál o kousek,krátí výdaje a škrtí,mrazí,trhá,rve a drtí všech let příštích rozpočty,Míro šetříš však i Ty???Šetříš ve své domácnosti???Šetříš,jak chceš po nás,dosti??!!Neprožíráš tam a tu z naších daní výplatu???Nebo snad jak velká špína kažeš vodu,piješ vína????
    ted
  •  
    27.07.2010 14:29

    Tak to je smer Magjar; plna ekonomicka prdel a nepokoje
    aragog
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.