Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německé energetice svítá naděje na delší provoz jaderných elektráren, lobuje i proti „jaderné dani“

Německé energetice svítá naděje na delší provoz jaderných elektráren, lobuje i proti „jaderné dani“

09.08.2010 11:34

Německá vládní koalice se přiklání k prodloužení „životnosti“ jaderných elektráren v zemi na průměrných 14 let, uvedl bez uvedení zdroje informace německý list Der Spiegel. O pravděpodobném delším provozu německých jaderných elektráren, než je předchozí vládou stanovená deadline v roce 2021, píší i jiná média. Největší energetické společnosti v zemi navíc údajně vyjednávají také o ohlášeném zdanění jaderných paliv, které by je mohlo připravit až o jednu šestinu očekávaných zisků za rok 2011 .

Kromě parlamentní koalice se, podle Der Spiegel, pro umožnění delšího provozu jaderných reaktorů v Německu, než prosazuje ministr financí Norbert Roentgen, vyslovily také jižní německé spolkové země a podporu lze prý očekávat i od ministerstva hospodářství. Vládní zdroj deníku Sueddeutsche Zeitung dále prozradil, že kabinet Angely Merkelové plánuje zvýšení bezpečnostních požadavků na provoz jaderných elektráren, které by mohlo již v průběhu příštího roku vést k uzavření dvou až tří z celkového počtu osmnácti jaderných elektráren zapojených do rozvodné sítě. To by se však mohlo pozitivně projevit na provozu modernějších jaderných elektráren, jelikož současná německá legislativa umožňuje převedení „provozní doby“ mezi elektrárnami.

Z celkového německého jaderného výkonu asi 162 TWh obsluhuje 67 TWh E.ON a RWE 43 TWh. Akcie těchto dvou energetických společností proto dnes vstoupily do obchodování více než procentními zisky.

Podle informací Der Spiegel německá vláda v současnosti také vyjednává s největšími energetickými podniky v zemi - E.ON, RWE, Vattenfall AB a Energie Baden- Wuerttemberg (EnBW) o alternativách k jaderné dani, kterou německá vláda představila v rámci úsporných rozpočtových opatření a slibuje si od ní od příštího roku výnos asi 2,3 miliardy eur. Německé utility prý vládě za zmírnění či zrušení daně navrhují dohodu, která by německé státní kase přinesla část dodatečných zisků plynoucí z delšího provozu jaderných elektráren.

Červnová analýza banky Goldman Sachs (více zde) odhadla dopad nově zaváděné daně na hlavní provozovatele jaderných elektráren v Německu následovně: 957 mil. EUR pro E.ON a 614 mil. EUR u RWE. V průměru by oznámená daň měla odpovídat asi 14 EUR na jednu megawatthodinu jaderné energie. Z konsensuálně očekávaných zisků obou energetik pro rok 2011 by to znamenalo snížení o 16,9 % u E.ON a 16,2 % u čistého zisku z pokračujících operací RWE. Analytici UBS ve stejné době vyčíslili negativní vliv na zisky na akcii v roce 2011 na 11 % u E.ONu a na řádově 10 % u RWE. Negativní dopady nových daňových nákladů od roku 2011 podle názoru analytiků Goldman Sachs neměl zneutralizovat ani již v červnu očekávané prodloužení životností reaktorů.

(Zdroj: Der Spiegel, Bloomberg, Goldman Sachs, Sueddeutsche Zeitung)


Váš názor
  •  
    09.08.2010 14:17

    Svítající naděje jaderné energetiky v BRD je pěkná věc, otázkou je, jak dlouho optimismus vydrží. Pokud by se totiž například teď rozhodovalo ve volbách do dolní komory parlamentu (Bundestagswahl) tak jsou zelení 3. nejsilnější stranou a kandidátem do koalice s nejsilnější stranou (CDU/CSU nebo s SPD). A postoj zelených vůči atomu je dlouhodobě negativní. Do karet atomu nehraje ani poslední vývoj na politické scéně. Například zemské volby v nejlidnatější zemi BRD Nordrhein-Westfalen vyhrála SPD společně se zelenými, v Berlíně je zase možné, že starostu Wowereita (SPD) vystřídá kandidátka zelených Renate Künast (která patří mezi velké odpůrce "jádra"). Zelení jsou v Německu dlouhodobě silnou partají a proto bych naděje jaderné energetiky neviděl tak růžově, spíš zeleně :)
    bob
  • To už je fakt na hlavu.
    09.08.2010 11:55

    Oni už neví jak lidi obrat o peníze, za chvilku se bude danit i vzduch s takovou. Místo aby se starali v první řadě o bezpečnost, tak se starají jen o to jak je odřít co nejvíce... Na tohleto Evropa velmi brzy dojede....
    Inky
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.