Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína se obává vlny bankrotů, pokud dovolí růst kurzu měny

Čína se obává vlny bankrotů, pokud dovolí růst kurzu měny

23.09.2010 16:17
Autor: ČTK

(ČTK) - Pokud by Čína dovolila, aby její měna jüan zpevnila o 20 procent a více, řada tamních firem, které se zaměřují na export, by mohla zbankrotovat. Před podnikateli v New Yorku to řekl čínský premiér Wen Ťia-pao. Klíčový výbor americké Sněmovny reprezentantů chce přitom v pátek hlasovat o návrhu legislativy, která by Čínu přiměla měnu revalvovat.

"Podmínky pro výrazné zpevnění kurzu žen-min pi teď neexistují," řekl Wen. Výrazné zpevnění kurzu čínské měny, které vyžadují američtí zákonodárci, podle premiéra pracovní místa do Ameriky nevrátí. Americké firmy už podle něj zdaleka nevyrábějí tolik výrobků s vysokým podílem lidské práce jako v minulosti.

Žen-min pi, v anglickém přepisu renminbi, je oficiální název čínské měny. Častěji se ale používá jüan. Premiér řekl, že výrazné zpevnění jüanu by negativně pocítil právě exportní sektor, protože tam jsou ziskové marže velmi nízké. Spojené státy si podle něj budou muset s nynějšími problémy poradit jinak, což se týká i obchodní nerovnováhy.

Výbor pro státní příjmy chce v pátek hlasovat o návrhu legislativy, která by Čínu přinutila kurz měny zvýšit. Tento výbor je jedním z klíčových výborů americké Sněmovny reprezentantů. Pokud návrh projde výborem, mohla by o něm už příští týden hlasovat celá sněmovna. Jestliže by návrh schválila, Spojené státy by patrně měly možnost Čínu penalizovat, pokud bude kurz udržovat uměle nízko.

Problém je ale v tom, že Peking odmítá teorii, podle které je čínská měna silně podhodnocena. Kurz jüanu podle čínského premiéra není příčinou obchodní nerovnováhy mezi USA a Čínou, ta je podle něj výsledkem struktury investic a obchodu.

"Hlavním důvodem, proč mají Spojené státy v obchodu s Čínou deficit, není kurz žen-min pi, ale struktura obchodu a investic mezi oběma zeměmi," cituje premiéra na své internetové stránce čínský list People's Daily. Čínský premiér se v New Yorku účastní Valného shromáždění OSN a summitu o chudobě.


Váš názor
  •  
    24.09.2010 8:31

    Čína jen bojuje o čas, ještě rok dva a jejich průmyslová dominance bude definitivní. Jen Hitler byl takový hlupák, že příliš spěchal. Posílení renminbi pak v první řadě vyvolá inflaci v americe, protože dovoz bude pokračovat, jen bude dražší. Jeho omezení bude pramenit zejména z nižší koupěschopnosti amerických domácností, nikoliv z vytlačení "konkurencí" v USA, ta dávno neexistuje.
    Skeptik
  • devalvace juanu
    23.09.2010 22:04

    Devalvace juanu obchodní deficit USA příliš nezlepší. Představa, že by se extra levné výrobky, které se dnes dováží z Číny, znovu měly vyrábět v Americe, je nereálná (struktura ekonomiky, komparativní výhody, elasticita nabídky). Maximálně se produkce přesune z Číny do některé z okolních zemí jako Vietnam, Kambodža apod., ale ve výsledku na tom budou USA stejně. Aneb globalizace se nedá zastavit.
    Vlastimil Gajdůšek
    • Re: devalvace juanu
      24.09.2010 8:33

      Měl jste asi na mysli revalvaci...
      Skeptik
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data