Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sněmovna podpořila škrty ve státní podpoře stavebního spoření

Sněmovna podpořila škrty ve státní podpoře stavebního spoření

27.10.2010 10:34
Autor: ČTK

(ČTK) - Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila vládní návrh na škrty ve stavebním spoření. Státní podpora připsaná v příštím roce za rok letošní se má podle návrhu zdaňovat sazbou 50 procent. V dalších letech má příspěvek státu klesnout ze současných 15 procent na deset procent, nejvýše to má být 2000 korun ročně. Nyní se návrhem bude zabývat sněmovní rozpočtový výbor.

"Dokud je návrh na politickém kolbišti, nevidíme důvod jej komentovat," řekl dnes ČTK tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý. Již dříve ale uvedl, že omezení stavebního spoření může do budoucna snížit schopnost stavebních spořitelen poskytovat úvěry na bydlení v takových počtech či objemech jako dnes. Rovněž řekl, že tímto krokem byl lidem vyslán signál, že i když by si mohli myslet, že mají nějaké jistoty, stejně je nemají.

Vláda si od snížení příspěvku slibuje, že v roce 2012 vyplatí na státní podpoře místo plánovaných 11,4 miliardy korun 6,5 miliardy korun. Nově by také mělo platit, že úroky z vkladů na stavebním spoření, včetně bonusových úroků, už nebudou osvobozeny od daně.

Ministerstvo financí již dříve upozornilo, že změny se projeví až v rozpočtu na rok 2012, protože státní podpora je vyplácena za předchozí rok. V rozpočtu pro příští rok MF počítá s podporou stavebního spoření ve výši 13,1 miliardy korun, zatímco pro letošek je to zhruba 13,3 miliardy korun.

Projednávání předlohy doprovázely slovní střety mezi vládou a opozicí. Sociální demokraté již dříve ohlásili, že snížení státní podpory je protiústavní, a pokud ho parlament schválí, podají proti němu ústavní stížnost. Návrh dnes proto vyvolal kritiku úřadujícího šéfa sociálních demokratů Bohuslava Sobotky i jeho stranických kolegů. Sobotka například prohlásil, že ušetřené miliardy korun vláda ve skutečnosti tímto svévolným opatřením ukradne občanům. Vláda tak podle něj pošlapává legitimní práva občanů. "Zásah ve veřejném zájmu má své limity a tato vláda nemůže dělat, co se jí zlíbí," varoval.

Vláda v důvodové zprávě ovšem napsala, že zákon je v souladu s ústavou. Připouští sice, že zákon mění podmínky i pro střadatele, kteří uzavřeli smlouvu před nabytím jeho účinnosti. Jde však prý o nepravou retroaktivitu, která je v demokratickém státě přípustná. Je to tím, že nové podmínky začnou být účinné až po nabytí účinnosti zákona.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) návrh hájil tím, že stát nezdaňuje peníze, které si někdo vydělal. Naopak zatěžuje daní příspěvek, který dává stát. Zdůraznil, že základním impulzem ke změně je úspora peněz v rozpočtu, přičemž státní podpora ročně stojí 12 až 15 miliard korun.

Návrh zákona, který mění podmínky stavebního spoření, je jednou z "úsporných" legislativních změn, které vláda předložila sněmovně. Patří mezi ně také balíček škrtů v sociální oblasti nebo změny v zákoně o daních z příjmů.

Zákon má nabýt účinnost k 1. lednu příštího roku. Vláda předložila poslancům návrh tak, aby ho mohli schválit ve zrychleném projednávání již dnes. To ale opoziční ČSSD vetovala. Spolu s komunisty také vetovala návrh na zkrácení lhůty k projednání na 15 dní.


Váš názor
  •  
    27.10.2010 11:13

    S podporou stavebního spoření jsem měl i dříve problémy. Teď si, ale dokážu chemika představit jak jedním dechm mařizuje (doporučuje) důchodové spoření ve fondech občanům.
    Homo
Aktuální komentáře
20.09.2024
17:48Americká akciová výjimečnost pokračuje
17:34Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
17:14J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Vnitřní informace
17:03Prezident Pavel jmenuje k 1. prosinci do bankovní rady ČNB ekonoma bankovní asociace Jakuba Seidlera
17:02EK hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v hodnotě až 35 miliard eur
17:02Firemní zprávy narušují optimismus o ekonomice a akcie korigují zisky  
15:58Uber bude spolupracovat s Waymo. Evercore ISI jej vidí jako sázku na robotaxíky
15:21Technická analýza: AI může Adobe přinést další růst  
14:54Fidelity International: Snižující se korelace naznačují, že dluhopisy mohou opět plnit zajišťovací role
13:54Než otevře Wall Street: FedEx, Nike  
13:46Direct Financing s.r.o.: Vnitřní informace - Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:24Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Základní O/N úroková sazba