Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rakousko nechce uvolnit svoji část další pomoci Řecku. Irská jednání o finanční pomoci EU a MMF potvrzena

Rakousko nechce uvolnit svoji část další pomoci Řecku. Irská jednání o finanční pomoci EU a MMF potvrzena

16.11.2010 15:44
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Na finančních trzích stoupá napětí v reakci na slova rakouského ministra financí Josefa Proella, který uvedl, že Řecko neplní dojednané podmínky pro poskytnutí finanční pomoci a Rakousko proto nechce uvolnit svůj podíl na další tranši pomoci. Zdroj z EU dnes také potvrdil, že Irsko skutečně vede jednání s EU a MMF o poskytnutí nouzové pomoci, zejména pro bankovní sektor. Britský index FTSE a francouzský CAC obchodují ve ztrátě více jak 1,5 %, německý DAX ztrácí zhruba procento. Po amerických makrodatech, která ukázala na stagnaci průmyslové výroby v říjnu a nižší negativní index cen producentů po vyloučení potravin a energií, otevřely zhruba 0,7% poklesem na S&P 500, DJIA i Nasdaqu také americké trhy.

Výnos na 10letých řeckých dluhopisech vzrostl o dalších 12 bazických bodů k 11,67 procenta poté, co rakouský ministr financí Prošlo uvedl, že země neuvolní svůj příspěvek k další části pomoci Řecku, kterou má země obdržet v prosinci, se zdůvodněním, že Řecko neplní podmínky dojednané s EU. Podle rakouského rozhlasu ORF má prosincová část finanční pomoci za zemi činit 190 milionů eur. Řecko podle Proella nenaplňuje tak jak má příjmovou stranu rozpočtu, zejména pokud jde o výnosy z daní. „Máme indikace, že Řecko neplní plán ve stanoveném rozsahu a to zejména na straně rozpočtových příjmů. Tato data nám v tuto chvíli neposkytují žádný důvod, abychom za Rakousko schválili prosincovou tranši,“ citoval z ministrova draftu pro dnešní schůzku rakouské vlády jeho mluvčí Daniel Knapp.

Zdroj z administrativy EU zapojený do jednání s Irskem dnes pod podmínkou zachování anonymity potvrdil, že Irsko skutečně vede jednání s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem se zapojením ECB ohledně nouzové finanční pomoci. Peníze mají směřovat do irského bankovního sektoru a uchránit před nucenou pomocí v řádu několika desítek miliard eur rozpočet Irska. Dvousložkový balík pomoci má na jedné straně pro Irsko vytvořit takové podmínky, aby nemuselo vstupovat na finanční trh pro zdroje za vysoké úrokové sazby po celou dobu, po kterou bude snižovat svůj rozpočtový schodek. Na druhé straně pak mají finanční prostředky posloužit právě jako zdroj k posílení kapitálu bank. V tuto chvíli má Irsko dostatek prostředků do poloviny roku 2011. Jednání později potvrdil také evropský komisař pro měnové záležitosti Olli Rehn. "Evropská komise ve spolupráci s Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem a irskými představiteli usilovně jednají o tom, jak vyřešit vážné problémy irského bankovního sektoru," uvedl komisař pro AFP.

Podle zdroje jednání mezi Irskem a EU s MMF probíhají, avšak zatím nedošla ke konkrétnímu výsledku. Evropští ministři financí se kvůli pomoci Irsku mají sejít v Bruselu dnes v 17. hodin. Zdroj rovněž potvrdil, že vyjednávání Irska probíhají již několik dní. Centrální banka i ministerstvo financí je zatím odmítají komentovat, premiér Brian Cowen včera večer vyjednávání potvrdil, avšak uvedl, že žádná formální žádost podána zatím nebyla. Vláda před dvěma dny za obsah těchto jednání označila diskuse o „tržních podmínkách“. Podle agenturou Bloomberg citovaného zdroje je ale jejich obsahem i hodnocení potenciálních ztrát irského bankovního sektoru, jelikož trhy zveřejněnému vládnímu číslu (cca 50 mld. EUR) nevěří a očekávají rozsáhlejší problém.

(Zdroj: Bloomberg, ORF, mediafax)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data