Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína zpomaluje, zabrzdí nakonec celou Asii Fed?

Čína zpomaluje, zabrzdí nakonec celou Asii Fed?

18.01.2011 18:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Pro Asii by bylo silnější oživení ve Spojených státech negativní. Domnívá se tak Kelvin Tay, hlavní investiční stratég v UBS v Singapuru. Jeho názor je založený na tom, že silné oživení v USA by vedlo Fed k implementaci strategie exitu, což by znamenalo zejména ukončení nákupů vládních dluhopisů. Velký objem kapitálu, který nyní proudí do Asie z USA, by pak byl tažen zpět do Spojených států. V důsledku tohoto pohybu by došlo i k posílení dolaru.

„Cyklické oživení ve Spojených státech dříve či později zrychlí, my se domníváme, že se tak stane na konci tohoto roku... Někteří hovoří o tom, že Fed bude muset k současným 600 miliardám dolarů kvantitativního uvolňování přidat další bilión dolarů. K tomu ale jistě nedojde,“ uvedl stratég.

Mun Hon Tham, stratég v Daiwa Capital, pro CNBC uvedl, že tento rok v Číně čeká ještě dvojí zvyšování sazeb spolu se dvěma zvýšeními povinných rezerv. Obojí přijde v první polovině roku. Inflace je tažena zejména cenami potravin, kulminovat by měla touto dobou a vláda bude podle stratéga schopna dosáhnout jejího poklesu. Mun Hon Tham doporučuje nadvážit čínské akcie v investičních portfoliích, Čínu považuje spolu s Taiwanem a Koreou za nejatraktivnější trh v regionu. Čínský trh je podle něho levný, obchoduje se s PE 12. „Ano, je tu hodně špatných zpráv, ale když je sentiment negativní, měli bychom budovat pozice,“ uvedl stratég.

Wang Tao, ekonomka pro Čínu v UBS Securities, pro CNBC uvedla, že čínská ekonomika by tento rok měla růst o 9,5 %, inflace by měla dosáhnout 4,5 %. Zvyšování sazeb, povinných rezerv a přímé ovlivňování cen doposud nemělo na snižování cen takový vliv, protože jejich růst byl tažen cenami potravin. V budoucnu ale význam těchto kroků vzroste, povinné rezervy by mohly „lehce překročit 30 %“.

Pozitivní názor na dlouhodobější vývoj v Číně zastává Robert Minikin, měnový stratég v Standard Chartered Bank. Renminbi bude podle jeho mínění hrát stále významnější roli ve světovém rezervním systému. „Určitě se nestane dominantní měnou, nicméně ve světě s několika hlavními rezervními měnami bude měnou důležitou,“ uvedl stratég. Čína se však musí otevřít mezinárodnímu toku kapitálu a domácí bankovní systém „musí dozrát“. Tento proces může trvat i deset až patnáct let. V současné době se naopak nedá čekat, že by došlo ke změně režimu směnného kurzu, ukončení vazby renminbi na dolar je velmi dlouhodobou záležitostí.

Zdroj: CNBC


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data