Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německá vláda tvoří plán na restrukturalizaci řeckého dluhu, tvrdí Die Zeit

Německá vláda tvoří plán na restrukturalizaci řeckého dluhu, tvrdí Die Zeit

19.01.2011 11:32, aktualizováno: 19.1. 16:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Vláda Angely Merkelové zvažuje, jak pomoci Řecku s restrukturalizací státního dluhu, uvedl dnes německý deník Die Zeit bez odkrytí zdroje informací. Plán Německa by mohl řecké vládě umožnit skupování vydaných dluhopisů s pomocí peněz z evropského záchranného fondu (EFSF) za „příznivých úrokových podmínek“, cituje ze zprávy německého deníku agentura Bloomberg. Výměnou za další peněžní prostředky bude však údajně Německo od Atén vyžadovat nové přísliby snižování schodků veřejných financí a státního dluhu.

Možnost získání financování pro zpětný odkup řeckých dluhopisů hodlá údajně německá vláda zařadit do balíčku opatření, který chce Německo prosadit na summitu Evropské unie naplánovaném na 24. a 25. března 2011. Kompletní soubor opatření by podle názoru ministra financí Wolfganga Schäubleho měl řešit limity reálné kapacity záchranného fondu s ohledem na jeho komplexní systém garancí. Jeden z pěti ekonomických poradců německé vlády, profesor univerzity ve Freiburgu Lars Feld, uvedl, že Německo by si mělo začít vyčleňovat fondy pro případ řeckého bankrotu. "Nevěřím, že země se se svými dluhy dokáže vypořádat bez krácení závazků (tedy restrukturalizace). Pak přijdou ke slovu německé garance," uvedl pro list Handelsblatt.

Zpráva německého tisku se okamžitě projevila na řeckých dluhopisech. Výnos 10letého dluhopisu vzrostl o 35 bazických bodů nad 11,6 procenta, spread vůči německým bundům se shodnou splatností se rozšířil o 31 bazických bodů na 8,64 procenta. Řecká vláda zprávu Die Zeit ústy svého tiskového mluvčí záhy odmítla s tím, že se žádné diskuse o restrukturalizaci dluhu nevedou a pozice vlády se nijak nemění. Německé ministerstvo financí záhy také odmítlo, že by pracovalo na plánu restrukturalizace řeckého dluhu.

Zdroje agentury Reuters v Bruselu nicméně uvedly, že činitelé německého ministerstva financí posuzují několik scénářů, jak by situace vypadala, kdyby Řecko z nějakého důvodu bylo nuceno vyhlásit moratorium na splátky státního dluhu, anebo by muselo dluhy restrukturalizovat. Němce prý zajímá hlavně dopad na jejich banky.

Jeden ze zdrojů řekl, že úředníci na německém ministerstvu posuzují také to, jak by restrukturalizace řeckých dluhů ovlivnila stabilitu eurozóny. K žádným závěrům se ale podle něj zatím nedošlo. "Začali uvažovat o nemyslitelném, posuzují náhradní plán, který by je připravil na restrukturalizaci řeckého dluhu," řekl zdroj blízký německému ministerstvu. "Není to něco, co by chtěli, ale něco, co vnímají. Byli by nepřipraveni na dopady (restrukturalizace) na bilanci jejich vlastních bank. Začali zkoumat, co říká řecká ústava," dodal zdroj. 

V lokální televizi Skai TV řecký vicepremiér Pangalos v tomto týdnu připustil, že Řecko uvažuje o restrukturalizaci celého svého vydaného státního dluhu formou prodloužení jeho splatnosti s tím, že tuto cestu preferuje před restrukturalizací formou odpisu části dluhu soukromých věřitelů. Druhý muž řecké vlády uvedl, že jednání o prodloužení splatnosti se tedy nemají týkat jen záchranného úvěru od EU a MMF v rozsahu 110 miliard eur, ale celého dluhu země. Řecko podle něj bude muset přikročit k dosud odmítané restrukturalizaci dluhů, avšak v žádném případě to podle něj neznamená vyhlášení platební neschopnosti. "Mohli byste se zeptat - "není to ta restrukturalizace?" Technicky ano, avšak v tom smyslu, že nebude nikdy žádný pochyb o našem závazku splatit dluh a splatit všechno, co dlužíme," řekl Pangalos v řecké televizi Skai TV. Řecká vláda dosud možnost restrukturalizace dluhu u soukromých věřitelů odmítala a připouštěla jen změnu podmínek úvěru od EU a MMF. Vyjádření vícepremiéra je první připouštějící i změnu u dluhu drženého soukromými investory.

Řecku končí nouzové úvěry EU/MMF v roce 2013 a následně by je mělo začít splácet. Vládnou však obavy, že Atény se do té doby nebudou schopny vrátit plnohodnotně na finanční trhy, protože výnosy jeho vládních dluhopisů jsou stále blízko rekordních krizových úrovní. Jak EU, tak i MMF již vyjádřily ochotu prodloužit Řecku splatnost svých půjček. Právě finanční pomoc ale řada ekonomů a analytiků označuje za zásadní překážku k řešení skutečného problému, kdy Řecko není schopno samostatně obsluhovat dluh na úrovni řádově 120 procent HDP, jehož objem má dle prognóz do roku 2014 nabobtnat až na 165 procent HDP.

(Zdroj: Bloomberg, čtk, Skai TV, The Economist)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.