Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ECM soudu doručila návrh prozatímního věřitelského výboru. Výslovný souhlas věřitelů nemá

ECM soudu doručila návrh prozatímního věřitelského výboru. Výslovný souhlas věřitelů nemá

23.05.2011 17:37
Autor: Redakce, Patria.cz

ECM Real Estate Investments (ECM) dnes Městskému soudu v Praze doručila návrh na ustanovení prozatímního věřitelského výboru. Z tuzemských věřitelů do něj firma navrhuje Českou spořitelnu, Volksbank CZ, Raiffeisenbank a dále další dva věřitele ze zahraničí.

Česká spořitelna a Volksbank CZ drží dluhopisy ECM vydané v korunách. Pohledávky držitelů dluhopisů vydaných v eurech ale podle návrhu tvoří přibližně tři čtvrtiny celkové nominální hodnoty pohledávek všech nezajištěných věřitelů za ECM. Proto firma navrhla do věřitelského také společnost Astin Capital Management, která podle návrhu zastupuje majitele eurových dluhopisů. Za čtvrtého člena věřitelského výboru navrhla ECM společnost Maple Leaf Capital, dalšího velkého držitele dluhopisů v eurech.

Raiffeisenbank má podle dokumentu pohledávky vůči ECM zajištěné, přesto by podle developera také tato tuzemská banka měla v prozatímním věřitelském výboru jako jeho pátý člen zasednout. Naopak v návrhu na složení věřitelského výboru chybí společnost Glancus Investments, která už také v rámci insolvenčního řízení přihlásila za ECM svou pohledávku. Glancus současně již minulý týden soudu sdělil, že chce být také členem výboru.

ECM v návrhu přiznává, že nemá od zmiňovaných firem souhlas či mandát, aby je za členy prozatímního věřitelského výboru navrhla. Zároveň ale na základě dosavadní komunikace s věřiteli předpokládá, že s jmenováním nebudou mít problém. Podle vlastních údajů ECM měla firma na konci března celkové dlouhodobé závazky ve výši 165,9 milionu eur, tedy asi 4,1 miliardy korun. Většinu z toho tvořily dluhopisy.

Česká spořitelna ještě v pátek ráno jako největší do insolvenčního řízení přihlášený věřitel developerské skupiny ECM Real Estate Investments (ECM) podala soudu na rychlé zřízení prozatímního věřitelského výboru návrh. Chce zejména podrobněji dohlížet na úkony s majetkovou podstatou, zejména prodeje stávajícího majetku ECM. Právě v průběhu pátku 20. Května ale do insolvenčního řízení přibyla pohledávka dosud rekordní, přesahující 3 miliardy korun. Astin Capital Management uvedla, že jí ECM měla vyplatit úroky ve výši 115,953 milionu korun loni 9. října, jistina ve výši 2,955 miliardy korun pak byla splatná ke dni 15. květnu 2011.

ECM v pátek v reakci soudu uvedla, že stejně jako její věřitelé Česká spořitelna a Volksbank považuje za nejvhodnější formu řešení svého úpadku reorganizaci a proto nesouhlasí s návrhem věřitele Glancus Investments na prohlášení konkurzu. "V rámci snahy o urychlené ustanovení prozatímního věřitelského výboru dlužník oslovil své významné věřitele... a v současné době s nimi finalizuje jejich souhlas se jmenováním za členy prozatímního věřitelského výboru," uvedla ECM s tím, že návrh na jmenování věřitelů za členy prozatímního věřitelského výboru doručí soudu do dvou pracovních dní. Glancus navrhující konkurz tedy v prozatímním věřitelském výboru chybí.


Česká spořitelna stála u začátku nynějšího insolvenčního řízení s ECM. Celková výše pohledávek banky vůči developerovi činí přibližně 194 milionů korun. Následně se ke spořitelně připojila Volksbank CZ, která tvrdí, že jí ECM za dluhopisy a úroky dluží celkem 104,8 milionu korun.

Hlavním projektem ECM zůstává v současnosti především bytový výškový dům City Epoque v Praze na Pankráci. Ve stejné lokalitě mají vyrůst také nové kancelářské budovy City Deco a City Element. Podle informací v médiích se ECM snažila v minulých měsících oba tyto projekty prodat skupině CPI miliardáře Radovana Vítka.

(Zdroj: ECM, insolvenční rejstřík, čtk, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data