Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sazka navrhla insolvenčnímu správci ukončení loterijní činnosti

Sazka navrhla insolvenčnímu správci ukončení loterijní činnosti

26.05.2011 8:24
Autor: ČTK

Loterijní společnost Sazka včera požádala insolvenčního správce Josefa Cupku o okamžitý souhlas se zastavením veškeré loterijní činnosti do doby, než se firmě podaří získat peníze na další činnost. V tiskové zprávě to oznámil předseda představenstva a generální ředitel Sazky Aleš Hušák. V úpadku je Sazka od konce března.

"Doplacením velké výhry a některých dalších splatných výher se Sazka, ocitla v situaci, kdy nemá žádné peníze. Sazka je v tuto chvíli zcela bez disponibilních zdrojů, její činnost je ochromena a nebude moci nadále čestně provozovat loterie a jiné hry," sdělil Hušák. Pokud insolvenční správce jeho žádosti nevyhoví, přebírá podle Hušáka veškerou zodpovědnost.

Zastavení veškeré loterijní činnosti však podle Cupky není na pořadu dne, a obzvlášť před schůzí věřitelů, uvedla večer Česká televize.

Šéf Sazky Hušák se odvolává na úvěrovou smlouvu, kterou má údajně v současné době k dispozici a která podle něj může provoz Sazky zachránit poskytnutím prostředků na reorganizaci. Insolvenčního správce Cupku včera Hušák vyzval, aby tuto smlouvu posoudil a povolil uzavřít. Hušák také zvažuje propuštění všech zaměstnanců.

"Aleš Hušák dnes napsal svůj epilog v křesle šéfa Sazky. Skupina KKCG s plnou odpovědností prohlašuje, že Sazka i nadále bude pokračovat ve své činnosti. Skupiny KKCG a PPF podniknou na zítřejší schůzi věřitelů a následně v dalších dnech a týdnech veškeré potřebné kroky, které zajistí další budoucnost a rozvoj Sazky. KKCG a PPF velmi zaleží na tom, aby případné výpovědi zaměstnancům byly zrušeny, aby se standardně vyplácely všechny výhry a byly znovuobnoveny veškeré vztahy s obchodními partnery Sazky," uvedl pro ČTK mluvčí KKCG Dan Plovajko.

Naopak investiční skupina Penta vnímá nejnovější události kolem Sazky jako smutné ukončení boje o záchranu firmy, která nevydržela dlouhodobý nátlak ze strany spekulativních držitelů pohledávek PPF a KKCG. "Penta se spolu s E-investem snažila ještě do poslední chvíle o záchranu Sazky prostřednictvím úvěrové smlouvy, která by zajistila dostatek prostředků na její provozní financování. Penta v průběhu včerejšího dne několikrát kontaktovala insolvenčního správce a poslala mu i návrh konkrétní smluvní dokumentace. Insolvenční správce se bohužel celou věcí odmítl zabývat," uvedl mluvčí Penty Martin Danko.
 
"PPF a KKCG vynaložily absolutně neadekvátní objem prostředků na spekulativní nákup pohledávek, které přeplatily. Když akcionáři Sazky nepřistoupili na jejich nepřiměřené požadavky, rozhodly se Sazku zničit," dodal Danko. Podle něho v případě prohlášení konkurzu Sazky na věřitelské schůzi bude Penta jako jeden z více než dvou tisíc věřitelů uplatňovat své zákonné právo a využije všech dostupných právních prostředků k tomu, aby nedošlo k poškozování věřitelů ve prospěch PPF a KKCG.

Ve čtvrtek začne v Národním domě na Vinohradech rozhodující jednání o budoucnosti Sazky. Po přezkumném jednání o platnosti přihlášených pohledávek by se měla uskutečnit schůze věřitelů, která se buď dohodne na reorganizaci společnosti, nebo ji pošle do konkurzu.

Podnikatelé Petr Kellner a Karel Komárek v úterý jménem svých skupin PPF a KKCG zaslali akcionářům a členům představenstva Sazky dopis, v němž naposledy předložili společnou nabídku na záchranu firmy. Pokud akcionáři Sazky návrh nepřijmou, PPF a KKCG budou na čtvrteční schůzi věřitelů prosazovat konkurz Sazky. Předseda majoritního akcionáře Sazky ČSTV Pavel Kořan nabídku vnímá jako ultimátum, která jsou pro něj obecně nepřijatelná. Zástupci minoritních akcionářů by ji přijali. Komárek a Kellner chtějí Sazku zničit, či ukrást, reagoval šéf Sazky Hušák.

Iniciativa sportovních svazů Český sport 2011, která vznikla z nespokojenosti s ČSTV v březnu a je v ní zastoupeno přes 50 svazů ze 72 sdružených v ČSTV, včera v otevřeném dopisu vyzvala Kořana, aby nabídku přijal. "Pokud máte v současné době zajímavější nabídku na záchranu Sazky, garantovanou akciovým podílem a vyšší finanční nabídkou pro financování českého sportu, pak očekáváme, že nás, členy ČSTV s takovou nabídkou promptně obeznámíte. V opačném případě Vás budeme nuceni hnát k odpovědnosti za stav, do nějž se náš sport s Vaším přičiněním žene," stojí v prohlášení, které má ČTK k dispozici.

Za iniciativu otevřený dopis podepsala pětice jeho zástupců: šéfové jachtingu Karel Bauer, basketbalu Miroslav Jansta, florbalu Filip Šuman, horolezectví Zdeněk Hrubý a volejbalu Zdeněk Haník.

Sazka se do insolvence dostala kvůli problémům se splácením výstavby pražské multifunkční haly O2 arena. Vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Jejími akcionáři jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu, ČSTV drží 67,98 procenta.

Ze zisku má Sazka podporovat sport a tělovýchovu, ještě v roce 2003 akcionářům vyplatila přes miliardu korun. V posledních letech posílá kvůli splátkám za halu na sport méně peněz. V roce 2008 to bylo 446 milionů korun, předloni 179 milionů, loni pak 234 milionů korun. V čele sedmičlenného představenstva Sazky stojí od roku 1995 Aleš Hušák, který je zároveň generálním ředitelem. V představenstvu zasedají také zástupci akcionářů.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university