Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek chystá loterijní daň. Pokud neprosadí rozpočet 2012 se schodkem 105 mld. Kč, odejde z vlády

Kalousek chystá loterijní daň. Pokud neprosadí rozpočet 2012 se schodkem 105 mld. Kč, odejde z vlády

30.05.2011 9:19
Autor: mediafax

Zavedení speciální loterijní daně chystá ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Pro rok 2012 pak chce prosadit rozpočet se schodkem 105 mld. a pokud se mu to nepodaří, odejde z vlády, uvedl v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Loterijní společnosti nejsou dnes klasickými daňovými subjekty, protože jsou osvobozeny od korporátní daně a mají povinné odvody na dobročinné účely. "To je značné korupční prostředí, proto chystám speciální zákon na zavedení speciální loterijní daně," řekl Kalousek. Tento záměr vítá i opoziční KSČM. "Pokud si vláda vezme za své, že udělá v loterijním byznysu pořádek, tak komunisté budou intenzivně pracovat na tom, aby takový zákon byl přijat," reagoval předseda KSČM Vojtěch Filip.

Loterijní společnosti už podle Kalouskova návrhu nebudou mít povinné odvody, ale budou platit daň z příjmu ve výši 19 procent. "Mimo ní bude existovat loterijní daň, která bude počítána z objemu sázek, což je ve světě obvyklý způsob. Je otázkou, zda to bude 20 procent plošně, nebo zda to oddělíme podle typu her," pokračoval Kalousek.

Obce mají mít právo rozhodnout, zda se na jejich území bude provozovat hazard, a proto část loterijní daně by směřovalo právě do těch obcí, kde se hazard provozuje.

Podle Filipa je ale zmíněných 20 procent málo. "Výše daně se nesmí přehnat, neboť by se mohlo stát, že loterijní společnosti český trh opustí a celou síť převedou na Maltu. A pak se tady bude hrát a sázet, a my z toho nebudeme nic mít," dodal Kalousek.

Pro rok 2012 chce Kalousek dosáhnout rozpočtu s deficitem 105 miliard korun, aby mířil na 3,5 procenta HDP. Vládě návrh rozpočtu předloží do konce srpna a do konce září ho projedná sněmovna.

V letošním roce má rozpočet skončit s deficitem 135 miliard korun. Snížení o 30 miliard korun Kalousek nepovažuje za velmi ambiciózní, jak tvrdí někteří kritici.

Předseda KSČM Vojtěch Filip ale tvrdí, že kabinet Petra Nečase (ODS) vůbec nehledá zdroje příjmu. "Vláda tuto roli nezvládla a neřeší, jak zvýšit zaměstnanost," uvedl Filip.

Kalousek uvedl, že stát se dostane na 105 miliard korun právě díky strukturálním reformám. "Stát si musí jasně říct, že některé duplicitní agendy spojí a některé dělat nebude. Veřejná služby musí být levnější," řekl ministr.

Odbory však již několikrát zopakovaly, že úsporná opatření vlády státní kase nepomohou. "My máme obavy, že to co je naplánováno, nepovede ke snížení schodku státního rozpočtu a jsme přesvědčeni, že v současnosti to prostě zhorší životní úroveň našich členů a obyvatel České republiky," prohlásil předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Odbory v této souvislosti požadovat pětiprocentní nárůst platů: "Nechceme, aby se snižovala životní úroveň," uzavřel Dufek.

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) pohrozila vládě stávkou, která by paralyzovala Česko, pokud bude kabinet pokračovat v prosazování reformních návrhů. Železniční odbory navrhnou jednodenní stávku v pondělí. "My v pondělí máme zasedání a já věřím, že tam padne rozhodnutí. Kdybych měl odpovědět za sebe, už bych dávno organizoval generální stávku a nátlakové akce," zkonstatoval Dufek. Vyhlášení generální stávky závisí podle Dufka na společných jednáních vlády a odborů do 10. června. "Já věřím, že když pan ministr může jednat s knihkupci, tak bude jednat i s námi," prohlásil Dufek.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m