Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sklizeň kukuřice v USA ohrožuje počasí, odhad vlády je nereálný, tvrdí Morgan Stanley a radí nakupovat

Sklizeň kukuřice v USA ohrožuje počasí, odhad vlády je nereálný, tvrdí Morgan Stanley a radí nakupovat

08.07.2011 17:36

Americké zásoby kukuřice, jedné z klíčových plodin, nedosáhnou očekávaných objemů. Tvrdí to (nejen) analytici Morgan Stanley, kteří označili zprávu amerického ministerstva zemědělství (USDA) z konce června, v němž zveřejnilo druhý odhad velikosti osetých ploch pro sezónu 2011/12, za přinejmenším překvapivou. Velikost oseté plochy kukuřicí dosáhne podle USDA 92,3 milionů akrů, což představuje meziroční nárůst o 5 % a především druhou nejvyšší výměru od roku 1944 (v roce 2007 bylo oseto rekordních 93,5 mil. akrů). Analytici v průzkumu agentury Bloomberg přitom předpokládali pokles na 90,63 milionu akrů kvůli pozdní výsadbě a nezvykle deštivému počasí, které se místy rozvinulo v záplavy. Předchozí, březnový odhad ministerstva zněl na 92,18 milionu akrů.

Pro trhy překvapivě pozitivní prognóza USDA se projevila největším měsíčním poklesem ceny futures kontraktu na kukuřici na burze Chicago Board of Trade od roku 2008. Ministerstvo však v hodnocení opomenulo dopady pozdní výsadby a riziko ztráty části úrody především v důsledku záplav, domnívá se analytik Morgan Stanley Hussein Allidina. Vláda podle něj bude přehodnocovat úrodu alespoň v některých státech, jako je Severní a Jižní Dakota, Minnesota a Montana, kde byl objem srážek v květnu a červnu na trojnásobku průměrných úrovní. Růst poptávky po kukuřici z USA, které jsou jejím největším producentem a vývozcem na světě, navíc nejeví známky zpomalování.

„Není pochyb, že počet akrů (oseté plochy) bude revidován směrem dolů,“ říká analytik stojící v čele komoditního výzkumu newyorské centrály Morgan Stanley. „Zásoby jsou napjaté a pravděpodobnost toho, že odhady z minulého týdne jsou správné, stejně jako pravděpodobnost příznivého počasí, je velmi nízká. Kukuřice je stále na long,“ dodává. Cena futures kontraktu s dodávkou v prosinci podle něj ze včerejšího závěru na chicagské burze 6,155 USD za bušl může vzrůst na 7,50 dolaru; v případě pokračujícího špatného počasí v letních měsících pak může dosáhnout i rekordní ceny osmi dolarů za bušl, uvedl Allidina. Podle odhadů Commerzbank by cena kukuřice v druhé polovině roku měla v průměru dosahovat 6,80 USD, v případě snížení predikce úrody až sedm dolarů. „S ohledem na napjatou situaci z hlediska fundamentů neočekáváme trvalejší pokles ceny,“ uvedla banka ve zprávě. „Zpráva odhadující počet osetých akrů byla výsměchem,“ poznamenává Roy Huckabay z vedení Linn Group, jehož cenový odhad je relativně nejvyšší – cena kukuřice podle něj dosáhne do poloviny příštího roku 10 dolarů za bušl.

Zásoby kukuřice v USA dosáhly k prvnímu červnu 3,67 miliardy bušlů, což je o celých 12 procent více, než činil odhad analytiků v průzkumu Bloomberg. Záplavy podél řeky Missouri, které postihly státy Jižní Dakota, Iowa, Nebraska a Missouri, i nezvykle deštivé počasí v Severní Dakotě, pravděpodobně sníží objem možné letošní sklizně z 84,9 milionu akrů, který na konci června odhadlo ministerstvo. Podle USDA bude letos sklizeno 92 procent zaseté kukuřice, celkem tak úroda dosáhne rekordního objemu 13,2 miliardy bušlů, analytici ovšem o správnosti této cifry pochybují.

I mezi analytiky se však objevil názor ve prospěch poklesu ceny komodity. Analytici Goldman Sachs v návaznosti na report USDA snížili svůj tříměsíční výhled ceny kukuřice na 5,90 USD z dřívějších 8 USD v očekávání vyšších dodávek.

Měřítko dalšího růstu cen kukuřice bude vývoj poptávky, která se po poklesu cen v minulém měsíci dále zvýšila. Čína, druhý největší spotřebitel komodity po Spojených státech, se stal loni poprvé za 15 let jejím čistým dovozcem, spotřebu zvyšují také Jižní Korea a Egypt.

(Zdroj: Bloomberg, Inside Futures)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data