Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ministr Kalousek od rušení stravenek nakonec rád ustoupí, myslí si šéf poslanců VV Bárta

Ministr Kalousek od rušení stravenek nakonec rád ustoupí, myslí si šéf poslanců VV Bárta

26.08.2011 9:56
Autor: mediafax

Daňová reforma bude schválená i se zachováním daňového zvýhodnění pro stravenky, byť vláda ve středu podpořila zrušení úlevy pro tento benefit. Pro páteční Hospodářské noviny to uvedl předseda poslanců VV Vít Bárta, podle kterého ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) od záměru couvne.

"Rušení stravenek je úplně nesmyslné společenské gesto a jsem přesvědčen, že pan Kalousek od něj nakonec rád ustoupí," řekl šéf poslaneckého klubu nejmenší koaliční strany. Ministr financí už dříve uvedl, že chce za zrušení daňového zvýhodnění pro stravenky bojovat do poslední kapky krve. Na posledním jednání vlády, která jeho daňovou reformu schvalovala, kvůli sporu o toleranci extremismu a hulvátství ve státní správě ale sám chyběl.

Podle Bárty se hra o stravenky přesune na projednávání ve sněmovně. Tady jsou sice VV vázané koaličními pravidly, podle nichž nemůžou u klíčových návrhů hlasovat jednotlivé vládní strany pro opoziční pozměňovací návrhy. Věci veřejné ale cítí podporu u ODS, kladně se totiž k záměru zachovat stravenky vyjádřila místopředsedkyně strany a předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

"Stravenky jsou institucionální nástroj, který vytváří řadu pracovních míst v oblasti gastronomie. Vytváří i určitý návykový mechanismus, jak se stravovat," zmínil dále šéf poslanců VV a ve stejném duchu dodal: "Skrze stravenky zaměstnance tak trošku nutíme myslet na své stravování."

Na argument, že ve vietnamských večerkách si lidé za stravenky běžně kupují i cigarety nebo alkohol, Bárta reagoval: "Všechno se dá obejít. Ale to ještě neznamená, že budeme na systémové nástroje rezignovat."

Daňovou reformu čeká po středečním vládním souhlasu projednávání v Poslanecké sněmovně a Senátu, pak ji musí podepsat i prezident Václav Klaus.


Váš názor
  • Kdo používá stravenky
    26.08.2011 15:26

    Když se na to podívám ve firmě, co nemá závodku: (1) top management a obchoďáci chodí s obchodními partnery na oběd z reprefondu (ať už vlastní firmy nebo toho partnera), zatímco (2) mizerně placení řadoví zaměstnanci z back-office, call-center a podobně si už teďka nosí svačinu a za stravenky si nakupují v sámošce. Takže jediný, kdo stravenky skutečně využije na svůj oběd, jsou specialisti. Máte pocit, že tolik z nich přestane chodit na oběd, aby to gastronomii položilo? Ti, co platí obědy z reprefondu, na ně totiž budou chodit i bez stravenek.
  • stravenky
    26.08.2011 11:37

    Myslím, že stravenky jsou pro státní pokladnu přínosem. 1. pro spoustu lidí je to opravdu jediný nástroj jak je "donutit" se v pracovní době najíst. Ve firmě, kde jsme stravenky neměli, každý druhý živořil na párcích, případně plátku salámu pár rohlících. Myslím, že i to občasně překořeněné a přesmažené jídlo je lepší alternativa. Ono pracovat v kanclu a k tomu přikusovat rohlík moc zdravé není. 2. vymámí z lidí větší útratu, tj. stát vybere víc na DPH. 3. hostinský se stravenkami nemůže tak fixlovat. Z nich to DPH prostě odvést musí. Pokud bude přijímat hotovost - byl by blbej, aby přiznal veškerou. Prostě přizná denně dva strávníky, k nim patřičné náklady a zbytek účtenek z Tesco, Globusu atp. prostě vyhodí. 4. může se stát, že zaměstnavatelé zjistí, že pár lidí nepotřebují, že se najednou práce stíhá. Takže opět propouštění. Ano zvedne to zisky firmám, ale i když vybraná daň z vyššího zisku dorovná daň z příjmu od zaměstnance, máme tu dalšího nezaměstnaného, kterého tenhle stát "musí" živit.
    eLzyx
    • Re: stravenky
      26.08.2011 15:29

      Myslíte, že se se stravenkama fakt nedá fixlovat? Personál stejně úředně bere minimální mzdu a zbytek načerno na ruku - co hospodskému, který chce fixlovat, brání dát jim minimálně část té černoty ve stravenkách, které samozřejmě předtím neorazítkuje? Klidně jim může dát o 5% víc, protože nebude platit výpalné stravenkové firmě. Na vejšce jsem měl kamarádku, co se stravenkama vyloženě kšeftovala, protože rodiče měli hospodu a celé kapesné ji vypláceli ve stravenkách.
  •  
    26.08.2011 11:13

    všichni maji plná ústa blafu aby se zavděčili voličům tak jako mají plná ústa volného trhu a tržní ekonomiky a velkym se cpali dotace a úlevy na daních aby požrali malé a střední vrstvy proto tu jsou jen velké gigantní podniky které stejně odejdou za levnější pracovní silou a po nas potopa a nezaměstnanost a state starej se.Ale už není z čeho se starat jsme u vyjezeného krámu přez 20 let jsme si tu chrochtali blahem a ted jak se mame něčeho vzdát tak řveme. tak buď chcema trh se všim všudy anebo chceme socializmus ale taky se všim všudy . Nejlepe je udělat referendum aď se lid rozhodne a je klid :D a uberem se směrem většiny :D
    Deny:-)
  •  
    26.08.2011 10:56

    Zajímá mne, jaké stravovací návyky má pan Bárta na mysli, jeho oběd by mne zřejmě přišel na měsíční paket stravenek a půl vejplaty k tomu. Myslim, že v životě neviděl oběd dělníka nebo úředníka. Asi by potupně vrhnul.
    marrtt
  •  
    26.08.2011 10:56

    Zajímá mne, jaké stravovací návyky má pan Bárta na mysli, jeho oběd by mne zřejmě přišel na měsíční paket stravenek a půl vejplaty k tomu. Myslim, že v životě neviděl oběd dělníka nebo úředníka. Asi by potupně vrhnul.
    marrtt
  •  
    26.08.2011 10:54

    Ano, stravovací návyky...za své stravenky si můžu v jedné ze tří dostupných restaurací nevalné úrovně koupit přemaštěné a překořeněné jídlo (často i několik dní po sobě totéž s různými názvy). Už mi po tom bylo tak špatně, že si radši vezmu do práce zbytky od večeře nebo si v kuchyňce něco uklohním. Mimochodem - za 90 Kč dovedu nakrmit celou rodinu, zatímco za v hospodě mne 1 oběd vyjde na 100 - 120 Kč (samozřejmě s pitím).
    marrtt
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m