Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pachuť obřího IPO: žaloby na Nasdaq, Facebook a Morgan Stanley

Pachuť obřího IPO: žaloby na Nasdaq, Facebook a Morgan Stanley

23.05.2012 11:47

Euforii kolem vstupu největší světové sociální sítě na veřejný trh rychle střídá rozhořčení a obavy investorů. Burzovní operátor Nasdaq OMX nyní čelí žalobě investora, který ho obviňuje z nedbalosti při manipulaci s objednávkami na akcie Facebook při pátečním vstupu společnosti na technologickou burzu. Po primární nabídce akcií FB měl Nasdaq způsobit škody investorům.

Kromě toho byla podána také občanská žaloba proti Facebooku, jeho zakladatelovi Marku Zuckerbergovi a bance Morgan Stanley, která byla manažerem emise, kvůli údajnému porušení zákona o cenných papírech.

Investor Philip Goldberg podal v noci na dnešek žalobu jménem všech investorů, kteří přišli o peníze. Nasdaq podle něj zpozdil či špatně zorganizoval jejich nákupní a prodejní objednávky či jejich zrušení. Mnozí investoři údajně během prvního obchodního dne s akciemi Facebook netušili, zda systém jejich objednávky zpracoval. Technické problémy, které Nasdaq hlásil, zpozdily debut Facebooku na burze o půl hodiny, s akciemi se začalo obchodovat v 11:30 místního času.

Generální ředitel Nasdaqu Robert Greifeld uznal chybu, když připustil, že firma udělala při vstupu Facebooku na burzu chyby, s odkazem, že první den obchodování byly zpracovány příkazy na více než 570 milionů akcií. 

 
Právní společnost Glancy Binkow & Goldberg pak oznámila, že investor Darryl Lazar podal ke kalifornskému soudu návrh na hromadnou žalobu investorů s obviněním, že registrace Facebooku a informace v prospektu k IPO o výhledu firmy byly nepravdivé.

„Spíše než cokoli nelegálního nebo neobvyklého, předcházela tomuto záchvatu vzteku zcela nepochopitelná valuace,“ soudí Michael Holland z vedení investiční společnosti Holland & Co. Rozhořčení investorů vzbudily zprávy informující o tom, že hlavní manažer primární nabídky akcií Facebooku, firma Morgan Stanley, těstě před vstupem sociální sítě na burzu zhoršila její výhled vývoje příjmů a informovala o tom pouze vybrané klienty. Informace se tak nemusela ještě před vstupem na burzu dostat k mnoha klientům.

Změna odhadů Morgan Stanley přišla jen několik dní po zprávě Facebooku doplňující emisní prospekt, která byla 9. května doručena americké Komisi pro cenné papíry (SEC). JPMorgan Chase a Goldman Sachs, další upisovatelé emise, i když menšího významu než Morgan Stanley, v odpověď na varovnou zprávu pro SEC údajně také revidovali své odhady. Podle zdrojů finanční analytik MS Scott Devitt výrazně snížil prognózované tržby pro 2Q12 a také pro celý letošek. Všechny tři banky se k revizi prognóz odmítly nejprve vyjádřit, v úterý se Morgan Stanley ohradila proti obvinění s tím, že „postupovala stejně jako u jiných IPO“. Podání žalob zatím zástupci Facebooku ani Morgan Stanley nekomentovali.

Facebook navýšil těsně před IPO počet nabízených akcií o čtvrtinu na 421,2 milionu a rozmezí pro upisovací cenu akcie na 34 – 38 USD z dříve 28 – 35 USD. Akcie Facebooku po pátečním vstupu na burzu propadly k úternímu závěru již o více než 22 procent z upisovací ceny 38 dolarů, třetí den obchodování uzavřely na rovných 31 USD.

(Zdroj: Bloomberg, ČTK, Reuters, AP)


Čtěte více:

Facebook vstoupil na burzu při ceně 42,05 USD (+11 %), v první půlhodině se stihl podívat k upisovací ceně
18.05.2012 17:40
Akcie největší světové sociální sítě Facebook v obchodovací premiéře ...
Podivné IPO Facebooku: Správce emise Morgan Stanley snížil prognózu ziskovosti pár dní před úpisem
22.05.2012 16:00
Primární úpis akcií Facebooku krom euforie drobných investorů, zpackan...

Váš názor
  • ono je nutny si
    23.05.2012 12:21

    polozit otazku, proc nekdo najednou jde s necim na tu burzu? Protoze proste vi, ze vlastnenim toho podniku uz vic penez nevydela. ze bude lepsi najit osliky co to draho koupi. Proc by jinak chodil na burzu se super vynosnym ziskovym podnikem se super vyhlidkama?? Takhle to mate se vsim- u nas NWR, fortuna....
    tarat
    • Re: ono je nutny si
      23.05.2012 12:47

      trefa !!!
      Jesse
      •  
        23.05.2012 13:08

        Netrefa. Foruna sla na burzu s naprosto jasnym zamerem - ziskat penize na rozjezd loterie, protoze IPO je levnejsi nez uver. Ty jako investor bud tomu zameru veris nebo neveris.
        mph1
        •  
          23.05.2012 18:13

          Fortuna je tak nějak od začátku ve výjimečné pozici. Tu bych do klasických IPO neřadil, páč už její výsledky byly srozumitelné investorům dávno před úpisem. Segment trhu je také svým způsobem pravidelně ziskový...
          Jesse
        •  
          23.05.2012 13:16

          no levnejsi tezko, jestli mas dobry projekt, tak predpokladam, ze sazby od banky to pokryje snadno. Prave proto neverim uspechu, kdyz ani oni ne :-)
          tarat
  •  
    23.05.2012 12:06

    Je tu nějaký ubožák, který se nechal napálit? Mimochodem smekám klobouk před celým týmem Patria, jak se k IPO postavily. Je vidět, že jim nezáleží na prachách, ale na image vůči klientům, kterou si timhle určitě udrželi.
    paf
    • :-)))))
      23.05.2012 12:17

      Tak teď jste mě skutečně pobavil. Samozřejmě že jim záleží na prachcách a kdyby uváděli stejnou firmu na trh oni, nenašel by se jediný negativní článek a FB by vychvalovali do nebe, nebuďte taková naivka
      Tom Atom
      • Re: :-)))))
        23.05.2012 12:22

        Jo, tak jasně že. Já to spíš myslel tak, že jim to za těch pár drobných, který by získali za pár uzavřenejch obchodů nestálo a dali přednost tomu, že půjdou s pravdou ven...
        paf
        •  
          23.05.2012 12:30

          s pravdou ven? Na to nemusím být analytik abych si spočítal, že to je provar. A přesně jak jste řekl, ty drobný jim za to nestojí. Takže to není o dobré image, ale obyčejný příživnictví na mediálním kolotoči FB
          Tom Atom
          •  
            23.05.2012 12:35

            Ano nemusíte být analytik. Ani já nejsem analytik a viděl jsem to už před rokem, co se s FB děje a co tím kdo zamýšlí. Ale divil byste se kolik hlupáků s milionama se na tu jejich reklamu chytlo. A vy si snad myslíte, že si tím Patria dobrou image neudělala? Tohle se jí podle mě teda povedlo. Nezastávám se jich v tom směru, že by byli svatoušci, ale že udělali dobrej tah vzhledem k jejich byznysu.
            paf
            •  
              23.05.2012 14:06

              Pro hlupáky každý hloupý :-))..ne, neříkal bych jim hlupáci, nevíme s čím do toho jdou a třeba čas ukáže, žo to nebylo vůbec špatné rozhodnutí. No, ale že se ta Patria blýskla svým neotřelým názorem a vybudovala si tak image nezávislého investičního guru, že? Že vy pro ně děláte? :-))
              Tom Atom
              •  
                23.05.2012 17:47

                No jasný! Vždyť to jsem přeci já, Péťa Žabža! ;-)
                paf
    • to pif paf
      23.05.2012 12:10

      Je to běžné, normální. Každý rok se vyrojí hafo IPO a pokaždé jim na to skočí miliony drobných spekulantů. Je to pravidelné jako den a noc. Všichni to vědí a přesto si myslí, že zázračně zbohatnou :-)) Osobně jsem nikdy nekoupil a nikdy nekoupím žádné IPO, dokud se ta akcie časem na trhu "neotrká"...
      Jesse
      • Re: to pif paf
        23.05.2012 12:16

        To rozhodně. Ale v případě FB to bylo všechno ještě několikrát umocněný. Masivní reklama v podobě filmu, knížek, různých ocenění jako osobnost roku v podání Cukrbergra atd. Bylo jasný, že to Goldmani aspol. budou chtít prodat co nejdráž a povedlo se...udělal bych to samí, kdybych měl ty možnosti jako oni. Bohužel sem musel jen přihlížet a smát se případným kolemjdoucím, co o tom byť jenom uvažovali...
        paf
  • dobře jim tak
    23.05.2012 11:59

    ať platí až zezelenají
    Bob
  •  
    23.05.2012 11:53

    co nové IPO to podvod, už si na to zvykli chdit tunelovat BURZY tak co se tu kdo diví.Nejrychleji a nejsnáze vydělané prašule .Založit dobře medializovat fiktivně udělat obchody a navýšit cenu a je to .
    Deny:-)
    •  
      23.05.2012 15:00

      Myslim si take, ze opravdu to nebude zcela ciste... Ja osobne jsem se nechal na NWR nachytat a to mne radne vytrestalo - IPO od te doby sleduji pouze pasivne a jsem rad. Je ale trapne jak par dni pred jeste navysili pocet i cenu a pritom zaroven FB vydal neprilis optim. prognoza income... Tahle posledni vec jiz hranici s tou zalovatelnosti co se tyka informaci a vcasneho reportingu (samo ze je to na hrane a projde jim vsechno, ale opet trapne IPO bez kouska stylu a urovne...).
      VSE LIMITED
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.