Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Roubini, Bremmer: Rusko do BRIC nepatří, Západ se musí bavit s reformátory

Roubini, Bremmer: Rusko do BRIC nepatří, Západ se musí bavit s reformátory

01.06.2012 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

A je to tu znovu. Syrská vláda zabila desítky občanů své vlastní země a co dělá její starý spojenec – Rusko? Komplikuje ráznou reakci Rady bezpečnosti OSN. Je to scénář, který už je lehce předvídatelný, vyvolává ale fundamentální otázku: Jaké je místo Ruska v dnešním světě?

Členství Ruska v západních organizacích nepřináší zrovna pozitivní výsledky. G7 + 1 se nemůže stát G8 dříve, než se tato země začne chovat jako dospělá demokratická země s volným trhem. A pokud prezident Vladimír Putin tvrdí, že nedávné protesty organizovali západní špióni, je těžké nabýt optimismu. Je pak možné Rusko charakterizovat jako dynamický rozvíjející se trh? Ani náhodou.

V Číně dala komunistická strana dohromady ucelený a výkonný ekonomický motor, který zemi pozvednul z chudoby na druhou největší ekonomiku světa. V Indii vznikly některé z nejinovativnějších společností na světě, v Brazílii demokracie s rostoucí sebedůvěrou, dobře diverzifikovanou ekonomikou a zlepšujícím se mezinárodním profilem. Rusko se naopak stalo autoritářským státem vybudovaným na základě Putinovy pověsti tvrdého hocha a vývozu ropy, zemního plynu a dalších komodit. Nic moc dalšího. Korupce je hluboce zakořeněna a většina ze špiček soukromého sektoru vidí zemi jako generátor bohatství, ne však jako něco, na co se dá v dlouhém období sázet investicemi.

Odliv kapitálu po Putinově březnovém znovuzvolení údajně zrychlil. Populace se zmenšuje, protože zdravotní péče je mizerná a neduhy typu alkoholismu jsou široce rozšířené. Relevance Ruska na globální scéně klesá, ať už z hlediska politického, či z hlediska tržní atraktivity. O Rusku bychom tak již neměli hovořit jako o členu uskupení BRIC. V této zemi se objevují hlasy volající po demokratizaci a moderní inovativní ekonomice. Kreml je ovšem doposud úspěšně ignoroval.

Washington by ale tuto chybu dělat neměl. Pokud chtějí USA a Evropa skutečně vybudovat nové vztahy s Ruskem, měli by hovořit právě s těmi, kteří chtějí změny. Těmi je například skupina reformátorů kolem premiéra Medveděva, většina střední třídy či nová generace podnikatelů.

Autory jsou Ian Bremmer a Nouriel Roubini.

(Zdroj: FT, EconoMonitor)


Váš názor
  • Pan Nuriel Roubini a asi i pan Bremmer jsou američtí Židé
    01.06.2012 17:28

    a jejich politicko-ekonomická orientace tomu odpovídá. V Syrii se jedná se o vyjednávací pozici při jednání o budoucí mírové smlouvě kterou musí Západ uzavřít s Ruskem a Čínou před tím než opustí Střední Východ . Pokud Sýrie odolá pokusům Izraele a Západu o etnickou a náboženskou destabilizaci tak se asi hranice Izraele ponunou zpátky na úroveň před šestidenní válkou což nakonec požaduje i nějaké usnesení OSN. V opačném případě zůstane na současných hranicích. Všechno ostatní jsou jenom zbožná přání obou autorů. Rusko je jediná Země na Světě, která když uzavře hranice tak nemusí nic dovážet, všechno má doma. Ze Západu jim přicházely jenom války a utrpení. 1.sv. válka, Občanská válka(Turecko, Anglie, Francie, Polsko, Česko) 2.sv(skoro 30 mil obyvatel) pak je Západ uzbrojil a perestrojka ve spolupráci se zahraničním kapitálem Rusko ožebračila a zdevastovala. Teď je situace opačná Západ ve své honbě za světovládou se uválčil sám. Takže Rusům je šuma fuk co si Západ myslí, oni si rozvíjej vlastní ekonomiku a obranyschopnost. Ne oni nás, ale my je potřebujeme, protože ekonomika Západu se rozpadá. Zdraví B007
    Bolševik007
  • kamarádi Mirdy co šmejdí po Rusku
    01.06.2012 14:40

    musi být opravdoví komzomolci oddaní straně a vládě když videli v odlehlých krajích Ruska perfektní asfaltované silnice a přebytek všeho již před tolika lety. Ale spiš tady věšíš lidem buliky na nos ty. Musíš být hodně jednoduchý, když si jen myslíš že ti to bude někdo věřit. Měl bys tam zajet a poradit jak stavět letadla které nepadají a lodě které se nepotápěji se stovkou lidi na palubě nebo i ponorky, které se nevynořuji pamatujes Kursk_
    Jitřenka
  •  
    01.06.2012 10:41

    Ruský akciový trh má P/e pod 5...
    Velkamedvědice
    • ach joo
      01.06.2012 12:40

      tak proč z toho Putinova všichni tak rychle utíkají, když je to takový terno? Kolik je rublů za korunu?
      Durych
  •  
    01.06.2012 9:30

    Kde je důkaz , že je zabila Syrská vláda ???? Proč šlo NATO do Libye nebot je tam ROPA :-) Co je v Sýrii nic :-) Co to je rekace OSN ??????? Kohože OSN mafináni a válečni štváči z OSN to nejsou ti praví :-) Co to je DEMOKRATICKÁ ZEMĚ S VOLNÝM TRHEM ???? Taková na světě neexistuje :-) V Demokracii přeci nemůže měřit police dvojím metrem že..... Co když opravdu protesty organizují zapadní špioni :-) Důležitá otázka když Vám dá do ruky někdo samopal a řekne odražte támhle ty tanky -dokážete to ? A nebo musíte být špičkově vycvičení :-) Že voni v tý Sýrii a předtím v Lybii působili i nějaké speciální jednotky zapadních zemí :-) převlečených do šátku s plnvousem :-) Uááááá najdenou je Čína motor s komunistama Uááááá najdenou je složita, zaostalá zem jako Indie na špičce inovaci , najednou je Brazilie země v těžkých problemech sociálních , kriminalita apod in :-) V Rusku je pořád asi 140 milionů lidi pořád mají Balistické střely a atomovkou a aktuálně jsou jedini , kteří mají kosmickou loď vozicí lidi na ISS . Pořád má Rusko dost ropy, zem. plynu a surovin . Střední třída v Rusku tak jako v Česku žádná střední třída už neexistuje :-) můheheheh Roubini je nosistel Nobelovy ceny , ale takovej blábol napsat tak tu cenu vátím :-))))
    martík
    • ještě že tady máme Martíka
      01.06.2012 13:00

      ten se vyzná a všechno nám vysvětlí. A hezky polopatě. On to ani jinak neumí kam se na nej hrabou Nobelovci. On se to naučil od komzomolců.
      klokan
    • Díky díky milý Mirdo.....
      01.06.2012 12:30

      Ty jsi nám to krásně vysvětlil - jak říkanky z čítanky 50. let. Taky asi používáš jejich "OKENJEČKA" co. Vůbec se nedivím, že tu máme takový bordel když jsme je měli za svůj vzor tak dlouhou dobu.
      strejda
  • pryč s rusákama
    01.06.2012 8:55

    ..to čeho jsou rusové schopní, hlavně jejich mocipáni, se v minulosti ukázalo již mnohokrát (velice doporučuju např. knihu od Michenera "Most ke svobodě"), nejhorší je, že v čechách ruský vliv hodně zesílíl a spousta rusáku je u nás jako doma :(
    bob
    • Re: pryč s rusákama
      01.06.2012 9:11

      Přestože s Roubinim ve většině případů nesouhlasím, teď mu musím dát zapravdu, že situaci Ruska vystihnul opravdu dobře.
      Rob
    • Re: pryč s rusákama
      01.06.2012 9:01

      Po přečtení tohoto článku jsem si musel protřít oči jestli se mi to nezdá ... horší směs lží a manipulace jsem tady ještě nečetl... politika?
      roubini
      • pryč s rusákama
        01.06.2012 9:19

        mám kamaráda,který je profesionílní botanik a s partou zoologů a ptáčkařů celé roky/12-15let/šmejdí po nejzapadlejších koutech Ruska.Říká,že kde dřív byla jen hliněná cesta,tak dnes jsou krásné asfaltované silnice v místech,kde bys je nečekal a ve vesnických obchodech je plno zboží skoro jako u nás a prostí lidé jsou o poznání spokojenější než dřív.Když čtu ruské ekonomické servry,tak za poslední roky se roztrhl pytel se společnými podniky ze zahraničí,investují do zemědělství a prvovýroby. V roce 2020 to bude zem kam naši obchodníci budou chodit v předklonu a poníženě klepat na dveře má to být 4 největší ekonomika světa.Nějaký parchant účelově lže....
        mira s
        • Re: pryč s rusákama
          01.06.2012 12:20

          ty si věř čemu chceš, ale skutečnost nezměniš. Rusko je zaostalá zem, která kradla a krade technoligije z celého světa. Proto se po tom co je opustili NDR, ČSSR položili. Krome ropy nic nemají a i tu jim musejí ze země dostávat Amici. Už Chruščev kecal jako ty = dohnat a předehnat tu Ameriku. Kolik je ti že to nepamatuješ. Zajdi se tam podivat, jestli vůbec dostaneš vizum ty rozumbrádku, nebo se zeptej nekoho, komu to trochu myslí. Jenom chlastaji a lžou a takový jako ty jim to žerou i s navijákem. Ty to stejne viš ale rád kecáš. Takový kraviny si povidej svejm kamoušum. Taky asi máš obraz Stalina nad postílkou a zpiváš si každý večer internacionalu. To ti nestačilo osvobození rudou armádou v 68. ty chytráčku_
          arcos dorados
          •  
            01.06.2012 12:53

            Já doporučuji jim tam poslat Klause. Plný úvazek už mu u nás brzy skončí tak by mohl své ekonomické zázraky ventilovat jinde. Kdyby to nestačilo přidal bych ještě největšího ekonoma zeměkoule. Možná by se i tam spojil s jejich popama a vymyslel nějakou lumpárnu.
            Homo
        • Re: pryč s rusákama
          01.06.2012 10:31

          ..nejkrásnější ukázka ruského rozvoje a umu jsou jejich výrobky, které jsou na tak mizerné úrovni, že na jiných trzích snad nemůžou mít žádnou šanci se uchytit, oni nejsou schopni udělat ani pořádné auto, několikrát jsem v Rusku byl, jak v Moskvě tak Petráku a jediné co opravdu umí je dobře vařit :), ale jinak bída, všechno udělané polovičatě a nekvalitně, navíc tam vůbec nemají úctu k přírodě, na krásných plážích v blízkosti Petrohradu to vypadá jak na skládkách.. Jet do Ruska pro mě bylo jako vrátit se v čase o desítky let zpátky.
          bob
        • Re: pryč s rusákama
          01.06.2012 9:24

          A to je ten problém, tam se země rozvíjí a jiné země počítají lampy na ulici zda mají na to, aby jima v noci svítili daňovým poplatníkům.
          JardaFarda
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.