Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V hledáčku investora: Google není Facebook…

V hledáčku investora: Google není Facebook…

05.06.2012 15:05
Autor: Jakub Lukáš, Patria Finance

Stojaté vody akciových trhů v posledních týdnech rozhýbalo IPO sociální sítě Facebook, jehož akcie ale v následujících dnech propadly z upisovací ceny 38 USD až na cenu okolo 28 USD. Aktuální „Hledáček“ zamířil na lídra technologického segmentu, společnost Google, a to nejen díky odpovědi na následující otázku: „Co by Vám vadilo více? Konec činnosti největšího internetového vyhledávače, nebo sociální sítě?“

Americká společnost Google, která sídlí v kalifornském Sillicon Valley, vznikla v září 1998, v současnosti provozuje nejnavštěvovanější internetový vyhledávač na světě, jehož služeb denně využijí více než 2 miliardy lidí a podle některých údajů na něm probíhá téměř polovina všech vyhledávání.

Společnost v posledních letech svoje aktivity značně rozšiřovala, když nejnověji provozuje vlastní sociální sít Google+, ale i další služby jako je například YouTube, velmi rozšířený email Gmail nebo portál pro správu obrázků a fotografií Picasa. Google svoje aktivity v rámci technologického sektoru vhodně diverzifikuje, když se zaměřuje hned na několik růstových segmentů, jako je například oblast mobilních telefonů, která rychle dohání tradiční vyhledávání. Zajímavý je i samotný název Google, který vznikl z matematického termínu „Googol“, což je matematický termín pro číslo 1 se 100 nulami a má odrážet snahu společnosti o uspořádání obrovského, zdánlivě nekonečného množství informací dostupných na webu.

Google v posledních týdnech zviditelnily především soudní spory se společností Oracle týkající se patentových práv k operačnímu systému Android, který byl vyvinut programátory Google. Sporným bodem je využití jazyka Java, který naopak společně s firmou Sun Microsystems získal právě Oracle. Rozhodnutí soudu v tomto případě padlo v minulém týdnu, a to ve prospěch společnosti Google, která podle soudu neporušila patentovou ochranu. Podobných sporů ale existuje celá řada a týkají se především patentových práv, které společnost získala spolu s mobilní divizí Motoroly, jejíž nákup byl úřady schválen na počátku roku. Jako zajímavost je možné uvést, že si Google zajistil licenční práva na systém, který umožní poskytovat reklamu na základě počasí, a to díky senzorům, kterými by byl osazen mobilní telefon.

Zveřejněné výsledky společnosti za první čtvrtletí mírně překonaly očekávání analytiků, když zisk na akcii dosáhl 10,08 USD a předčil očekávání o téměř 5 %. Tržby společnosti se meziročně zvýšily dokonce o 24 % na 8,14 mld. USD, což je ale především následek urovnání sporu ohledně reklam s ministerstvem spravedlnosti ve výši 500 mil. USD. Jako problematická se může jevit pouze klesající profitabilita hlavní kontextové reklamy, na druhou stranu počet placených kliků roste, i když se jeho průměrná cena snižuje. To je dáno vyšším zaměřením na levnější mobilní reklamu, která ale v sobě skrývá poměrně značný potenciál. Výsledky za druhé čtvrtletí by společnost měla oznámit 12. června, když analytici očekávají zisk na akcii ve výši 10,2 USD.

google
Zdroj: Bloomberg

Výše uvedený graf znázorňuje vývoj tržeb společnosti (Revenue) včetně zisku před úroky, daněmi a odpisy (EBITDA), ze kterého je zřejmé, že oba ukazatele v posledních letech zaznamenaly poměrně výrazný růst a stejný trend je analytiky očekáván i v příštím roce.

Google

Akcie společnosti se aktuálně pohybují pod „psychologickou“ hranicí 600 USD, pod kterou se v letošním roce dostaly pouze ke konci ledna a velmi krátce v průběhu dubna. Důvodem pro pokles z posledních týdnů není otázkou fundamentu, ale jde především všeobecný propad globálních akciových trhů v důsledku obav z dalšího vývoje v Evropě.

Společnost, jejíž tržní kapitalizace dosahuje téměř 200 mld. USD, je atraktivní i z pohledu analytiků, když podle agentury Bloomberg celých 86 % z nich doporučuje titul k nákupu. Průměrná cílová cena dosahuje téměř 750 USD, když někteří analytici, jako například ti z Nomury, vidí potenciál až na úrovni 800 USD za akcii.

Google tabulka

V případě, že investor preferuje investici denominovanou v eurech, je možné akcie nakoupit na německé burze, kde lze titul najít pomocí RICu GOOGa.DE.

Všechny důležité zprávy i vývoj cen akcií společnosti Google můžete sledovat na stránkách www.patria-direct.cz, a to po přidání mezi oblíbené akcie.

Peers: Yahoo! (YHOO.O), Amazon.com (AMZN.O), Baidu (BIDU.O), Apple (AAPL.O), Netflix (NFLX.O)


Pozn.: Tento komentář neslouží jako investiční doporučení. Jeho účelem je upozornit na fundamentálně zajímavé společnosti obchodované na burzách, které mohou být pro investory atraktivní z hlediska dlouhodobého sledování.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university