Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zkraje roku jsme byli příliš optimističtí, zaznělo z Fedu, ale došlo pouze na prodloužení Twistu

Zkraje roku jsme byli příliš optimističtí, zaznělo z Fedu, ale došlo pouze na prodloužení Twistu

21.06.2012 8:26, aktualizováno: 21.6. 9:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Americká centrální banka (Fed) znovu podpoří ekonomiku, která ztrácí dynamiku. Měnový výbor Fedu po dvoudenním jednání rozhodl, že o šest měsíců až do konce letošního roku prodlouží takzvanou operaci Twist. Jejím smyslem je srazit úroky na vzdálenějším konci výnosové křivky, a tím usnadnit refinancování hypoték a financování podniků. Trhy však tlačily centrální bankéře k výraznější stimulaci skrze QE3. Šéf Fedu Ben Bernanke řekl, že když podpůrná opatření nebudou mít výraznější efekt, centrální banka může přistoupit k dalším. Bernanke na tiskové konferenci připustil, že Fed byl na začátku letošního roku až příliš optimistický, pokud jde o výhled ekonomiky. 

Budoucí kroky Fedu budou do určité míry záviset i na tom, jak se vyvine dluhová krize v eurozóně. Bernanke řekl, že Fed s výrazným zhoršením krize v eurozóně už nepočítá, pokud ale bude třeba, Fed má stále dost možností, jak ekonomiku podpořit. Bernanke také řekl, že Evropa má dostatečné zdroje na to, aby svou krizi vyřešila. 

Fed je připraven s Evropany spolupracovat, pokud to bude konstruktivní spolupráce. Bernanke řekl, že zatím vede jen konzultace. Naznačil přitom, že úplně vyloučit nelze ani další kvantitativní uvolňování, při němž už by Fed do ekonomiky napumpoval nové peníze. Evropa je podle Bernankeho také z části zodpovědná za to, že se americké ekonomice nedaří. 

"My předpokládáme, že takové programy mohou poskytnout další podporu," řekl Bernanke na dotaz ke kvantitativnímu uvolňování. "Dnes jsme učinili nějaký krok, a to krok dost důležitý, který ekonomice poskytne další pomoc, a navíc jsme uvedli, že jsme připraveni učinit další kroky, pokud to bude nutné pro podporu stabilního růstu a pro zotavení trhu práce. My jsme tedy připraveni udělat, co bude třeba," odpověděl šéf Fedu. 

Centrální banka zavedla operaci Twist loni v září, kdy sdělila, že na tento program postupně vynaloží až 400 miliard dolarů (asi osm bilionů Kč). Program měl skončit na konci června. Nyní chce banka na stejné účely vynaložit dalších až 267 miliard dolarů (asi 5,3 bilionu Kč). 

"Růst zaměstnanosti v posledních měsících zpomalil a míra nezaměstnanosti zůstává vysoko," píše se ve sdělení Fedu. "Fixní investice ve firmách se dál zvyšují, zdá se ale, že výdaje domácností rostou poněkud pomalejším tempem," píše se dále. Těmito poznatky Fed zdůvodnil, proč je nutné ekonomiku znovu podpořit. 

„Mají se na pozoru před potvrzením toho, že se ze slabosti trhu práce stává fenomén. V současnosti je zde přitom rozhodně slušná šance, že odraz ode dna trh práce nezažije a oni budou muset dále jednat,“ uvedl pro Bloomberg Michael Feroli, hlavní ekonom pro USA u JPMorgan Chase, a nechal tak trhům naději na další vlnu kvantitativního uvolňování měnové politiky zažité pod zkratkou QE3.

„Další nákupy aktiv by rozhodně byly mezi kroky, které bychom zvažovali mezi dalšími opatřeními pro posílení ekonomiky. Naše prostředky, i když budou nestandardní, pořád mohou vytvořit další uvolnění finančního prostředí, může poskytnout ekonomice další podporu a pomoci k našemu návratu do normálnější ekonomické situace,“ uvedl ve včerejším vystoupení Ben Bernanke.

 Základní úrokovou sazbu Fed nechal podle očekávání beze změny. Znamená to, že zůstává na historickém minimu v pásmu nula až 0,25 procenta, kde ji centrální banka drží od konce roku 2008. Tehdy musel Fed rychle reagovat na hrozící kolaps globálního finančního systému kvůli pádu obří investiční banky Lehman Brothers. Fed zároveň zopakoval, že hodlá držet sazby v blízkosti nuly minimálně do konce roku 2014. 

"Krok Fedu prodloužit operaci Twist je konzervativní a ostražitý," řekl hlavní analytik Joseph Trevisani z makléřské společnosti Woodcliff Lake. "Centrální banka nám tím signalizuje obavy o budoucnost ekonomiky, a to jak americké, tak evropské. Zároveň ale nechce současnou situaci zhoršovat tím, že by příliš oslabila dolar," poznamenal analytik. 

Operace Twist spočívá v tom, že Fed postupně prodává dluhopisy splatné do tří let. Výnosy pak reinvestuje do dluhopisů se splatností od šesti let výše. Z hlediska objemu měnové báze je zvolené opatření neutrální, protože Fed jen přesouvá peníze z jedné skupiny aktiv do druhé. 

Prodloužení operace Twist podle analytiků nakonec žádný velký efekt mít nemusí, protože dlouhodobé úrokové sazby už se v USA dotkly rekordního minima. Pokud si tedy firmy a spotřebitelé žádné další úvěry za této situace neberou, jen stěží se dá čekat, že si je začnou brát, pokud úroky ještě o trochu klesnou. 

Americká centrální banka také včera prudce zhoršila výhled růstu tamní ekonomiky na letošní rok a už nepočítá s výraznějším poklesem míry nezaměstnanosti. Hrubý domácí produkt se podle aktualizované prognózy nezvýší o více než 2,4 procenta, zatímco dosud Fed počítal s růstem 2,9 procenta. 

Předchozí prognóza vývoje největší ekonomiky světa je z dubna. Stačily tedy jen dva měsíce, aby Fed prognózu výrazně změnil. V prvním letošním čtvrtletí hrubý domácí produkt rostl tempem 1,9 procenta, za celý rok tedy výsledek nebude o mnoho lepší. 

Co se míry nezaměstnanosti týče, Fed nyní očekává, že nezaměstnanost se z nynějších 8,2 procenta do konce roku nesníží pod osm procent. V dubnu se Fed domníval, že by míra nezaměstnanosti mohla do konce roku klesnout na 7,8 procenta. 

Nižší by naopak měla být inflace. Fed očekává, že inflace nebude vyšší než 1,7 procenta, zatímco dlouhodobý cíl je na dvou procentech. Nízká míra inflace bude převážně výsledkem poklesu cen ropy a s tím spojeným poklesem cen pohonných hmot u čerpacích stanic. 

Finanční trhy na oznámení Fedu reagovaly opatrně. Předpokládalo se, že pokud Fed oznámí novou podporu ekonomice, mohly by se výrazně zvýšit ceny akcií, což se ale nestalo. V bezprostřední reakci akcie dokonce prohloubily ztráty. Asi půl hodiny od oznámení se indexu S&P 500 podařilo ztráty smazat a mírně zpevnit. Nacházel se tak blízko 1359 bodů, aby nakonec zakončil se ztrátou 0,17 procenta na 1355,69 bod.

 
Dolaru oznámení Fedu nijak neuškodilo, měna dokonce zrychlila růst vůči euru a vystoupila na 1,2640 USD. Oslabilo ale zlato, jehož cena se snížila o více než jedno procento a držela se těsně nad hranicí 1600 dolarů (asi 32.060 Kč) za troyskou unci (31,1 gramu).

(Zdroj: ČTK, Bloomberg)


Čtěte více:

Fed připravil Wall Street perné chvilky, závěr rozpačitý
21.06.2012 9:11
Wall Street včera nakonec zakončila volatilní seanci smíšeně. Trhy sic...

Váš názor
  • trh jako "Hrad"
    22.06.2012 7:43

    Au au, moje oči: "Trhy však tlačily..." (ne tlačili), rod mužský, neživotný :-)
    sgt.Mike
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university