Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Singer, Kalousek i Nečas před summitem varují před škodlivými kroky. Premiér nečeká konkrétní závěry

Singer, Kalousek i Nečas před summitem varují před škodlivými kroky. Premiér nečeká konkrétní závěry

27.06.2012 13:47, aktualizováno: 27.6. 13:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Premiér ČR Petr Nečas předpokládá, že blížící se summit EU, který by se měl zabývat mimo jiné hlubší evropskou integrací a podobou bankovní unie, nedojde ke konkrétním závěrům. Novinářům dnes řekl, že očekává spíše diskusi na toto téma. Nečas zároveň zdůraznil, že s bankovní unií nesouhlasí, podle něj by poškodila českou ekonomiku.

Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy svým partnerům rozeslal sedmistránkovou zprávu, kterou vypracoval společně s Evropskou komisí, Evropskou centrální bankou a Euroskupinou, tedy seskupením ministrů financí eurozóny. Materiál podle agentury Reuters vybízí EU třeba k posílení rozpočtové disciplíny v eurozóně, nebo ke vzniku bankovní unie, v níž by se změnily pravomoci dohledových orgánů nad bankami a vytvářely společné garanční fondy.

"Jakékoliv oslabení národního regulátora bychom viděli jako velmi komplikovanou věc. Navíc některé ty kroky, které tam jsou navrhovány, mohou vést k narušení jednotného trhu v oblasti finančních služeb, což by byl velký krok zpět, a mimochodem krok, který brzdí ekonomický růst. (...) Prostě je tam celá řada problematických míst a vláda se shodla na tom, že nemáme na tyto věci kývat," uvedl Nečas.

Nutnost vyváženého postavení regulátorů v zemích, kde sídlí dceřiné společnosti velkých bank, s regulátory ve státech jejich mateřských firem zdůraznil už v úterý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Největší nebezpečí je podle Kalouska ve skutečnosti, že materiál předpokládá možnost vzniku bankovní unie bez účasti všech členských zemí EU. "Tady podle mého názoru vzniká obrovské riziko, že to bude konec jednotného vnitřního evropského finančního trhu," uvedl v úterý ministr financí.

Oficiální dokument Evropské unie, který dostala i česká strana, do budoucna také zmiňuje možnost, že by Evropa vydávala své vlastní obligace. „Ve střednědobé perspektivě, může být prozkoumána možnost společné emise dluhopisů jako jeden z prvků fiskální unie v závislosti na postupu fiskální integrace,“ uvádí neveřejná zpráva prezidenta EU.

Evropská unie by mohla získat dalekosáhlé pravomoci přepisovat národní rozpočty zemí eurozóny porušujících dluhová a rozpočtová pravidla, plyne z posledních návrhů, o nichž budou ve čtvrtek a v pátek jednat lídři EU. Brusel by na základě těchto návrhů získal další pravomoci, aby mohl fungovat jako určité ministerstvo financí všech 17 členů eurozóny.

Některé návrhy z Evropské unie z posledních týdnů mohou znamenat "zásadní rizika" pro finanční stabilitu České republiky, varoval dnes guvernér České národní banky Miroslav Singer. Evropa podle něho potřebuje pro vyřešení krize řízené oddlužení.

"Bohužel, musím říci, že pro naši zemi a její finanční stabilitu některé věci navrhované v posledních dvou týdnech na úrovni EU znamenají vysoké střednědobé riziko pro finanční stabilitu," podotkl Singer, jehož citovala agentura Reuters.

Guvernér ČNB dále na dnešní tiskové konferenci prohlásil, že růst cenové hladiny, který centrální banka sleduje kvůli nastavení svých sazeb. Většina analytiků očekává, že centrální banka zítra dále posune historická minima uvolnění měnové politiky a přistoupí ke snížení klíčové úrokové sazby o 25 bazických bodů na půl procenta.

(Zdroj: ČTK, Reuters, Bloomberg)


Váš názor
  • zase ta pest
    27.06.2012 17:46

    Ano soudruzi - kupredu leva - pest nam opet ukazuje nas smer - jako v Unoru 48. Blbci jsou nepouciteni - jenze tentokrat si komunisti nenechaji znarodnit co si nakradli. To by byla ta jejich 60ti letka uplne na hnic.
    Herrding
  • Největším
    27.06.2012 16:30

    nebezpečím pro veřejné finance je Kalousek sám.
    Jesse
  •  
    27.06.2012 16:21

    at tam ten kokot ani nejezdi,ten bez vseznalka z hradu nema ani vlastni nazor....je mi ho lito chlapce,ze se v te ,funkci, bude jeste pres rok trapit...Ale takhle proste politika vypada....Klaus,Kalous,Necas....nahoru se dostanou vzdy jen ty nejvetsi ........,ti slusni maji sanci nejvys na starostu.....a chytrej a rozumnej clovek radeji pujde delat saska do cirkusu,nez do politiky...
    Vata
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.