Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stiglitzův hlas v ECB: Plán je odradit, na dluhopisy nemusí jít ani cent. Pohlédněte na Švýcary a Fed. Soros čeká hrdost a chytrost Španělů

Stiglitzův hlas v ECB: Plán je odradit, na dluhopisy nemusí jít ani cent. Pohlédněte na Švýcary a Fed. Soros čeká hrdost a chytrost Španělů

13.09.2012 17:48, aktualizováno: 13.9. 18:05
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Evropská centrální banka nemusí nakonec vydat ani jediný eurocent na odkupy vládních dluhopisů na sekundárním trhu. Hrozba neomezených intervencí měla za účel mimo jiné vystrašit trh. Podobně, jako nepůjde proti americkému Fedu, nebo Švýcarské centrální bance. Uvedl to člen řídícího výboru ECB, guvernér kyperské centrální banky, bývalý ekonom Světové banky a člen Stiglitzova týmu, působícího po finanční krizi Asii, Panicos Demetriades. „Nikdo nepůjde proti neomezenému plánu centrální banky,“ uvedl s náznakem, že zůstat by mohlo u slovní intervence. Připomeňme slova guvernéra ECB Draghiho po předposledním měnovém jednání ECB, která trh přijal s rozpaky: „Je nesmyslné sázet proti euru“.

Výnosy na španělských a italských dluhopisech od oznámení Maria Draghiho o „učinění čehokoli pro ochranu eura“ a spuštění nového plánu odkupů dluhopisů vytrvale klesají. „Centrální banka má jedinečnou pozici na trhu, kterou nemá nikdo jiný. Může jasně vyslovit ‚udělám cokoli‘. Reakce trhu pak umožní, že nemusí učinit tolik nebo dokonce nic,“ uvedl Demetriades. V předchozích kolech odkupu dluhopisů ECB vynaložila 220 miliard eur.

Guvernér kyperské centrální banky, třetí nejmenší ekonomiky eurozóny, poukázal na politiku amerického Fedu i chování švýcarské centrální banky. SNB dnes potvrdila udržovat kurz švýcarského franku k euru na krajní hranici 1,20 s tím, že na obranu CHF vynaloží „neomezené objemy“ nákupu cizích měn. „Frank je silný a dopadá na švýcarskou ekonomiku. Kvůli dopadu na ceny i výkon ekonomiky nedovolíme jeho další posílení,“ uvedl guvernér SNB Thomas Jordan. Za poslední rok do konce srpna se devizové rezervy SNB zvýšily o 64 % na 418 miliard franků. Tvoří bezmála tři čtvrtiny HDP, 60 % rezerv je v euru, +52% proti předchozím třem měsícům. Centrální banka utlumila výhled pro vývoj HDP a inflace a švýcarské UBS, Julius Baer i Credit Suisse shodně přijaly očekávání, že závazek SNB podrží nejméně do roku 2013. „Frank by skokově posílil, pokud by SNB nedržela tento závazek, podpořený reálnými odkupy. Bude jej držet tak dlouho, kam jsme schopni dnes dohlédnout,“ uvedl ekonom Credit Suisse v Zurichu Maxime Botteron. Aktuální vzájemný kurz k euru se drží nad 1,21. Závazek byl zaveden 6. září 2011, kdy se kurz franku k euru dostal k paritě. Odezva trhu? Morgan Stanley ve svém výhledu kapitulovala revizí cíle na konci roku pro CH/EUR na 1,20 z 1,10, neudržení úrovně ze strany SNB už z velkých zahraničních bank čeká pouze JPMorgan.

Demetriades nevylučuje další pokles sazeb ECB, situace ale podle něj není připravena na záporné sazby. V současném prostředí bez hrozby inflace podle něj na ECB v případě aplikace dluhopisových intervencí nebude vyvíjen tlak na plnou sterilizaci. „Ta diskuse je přehnaná, zda ECB bude či nebude sterilizovat, v současných podmínkách není klíčové,“ míní. Z pohledu fiskální politiky je podle něj třeba přepnout více na podporu růstu, kde nakonec i úsporná opatření jsou úspěšnější. Jako Kypřan připomíná současnou tragickou situaci Řecka i vývoj ve Španělsku.

Na křeč španělské vlády mezi vnějším tlakem na přijetí pomoci a domácím tlakem regionů a lokálních vlád upozornil známý investor George Soros. Ten očekává, že Španělsko pod vedením premiéra Rajoye kývne na velmi omezenou finanční pomoc tak, aby se země nedostala do područí diktátu Trojky, tedy kontrolních misí EU, ECB a MMF tak, jak jsme svědky napětí zejména v Řecku. „Žádost bude předložena o omezené zdroje, které si nevyžádají stálou přítomnost mise,“ uvedl Soros. Investor očekává využití nabídnutých 100 miliard eur, což dle něj zdaleka není tolik, kolik by země potřebovala, navíc zřejmě spíše v podobě pohotovostní úvěrové linky. „Situace mezi španělskou vládou a regiony je velmi vyhrocená. U Katalánska reálně hrozí odtržení,“ uvedl Soros. Němečtí politici v minulosti otevřeně hovořili o snaze dotlačit Španělsko k přijetí pomoci, čerstvě je tato snaha citována ze strany Francie. Obrat ale dnes v podvečer předvedl německý ministr financí Schäuble prohlášením, že Španělé by byli hloupí, kdyby se nechali dotlačit k záchraně celé země. Tedy místo omezené záchrany, soustředěné na banky nebo jinak účelově.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, SNB, ECB, AP, Credit Suisse, JPMorgan)


 


Čtěte více:

Draghi: Sázka proti euru je nesmyslná. Zásah ECB zpřesní nejbližší týdny. Eurodolar po výletu nad 1,24 padl pod 1,22, trhy v červeném
02.08.2012 15:08
Guvernér Evropské centrální banka Mario Draghi pouze naznačil, že Evro...
Wyplosz: Draghi potřetí zabodoval, možná je namístě optimismus
03.08.2012 7:59
Prohlášení prezidenta ECB Maria Draghiho z minulého týdne poslalo trhy...
Draghi: Jsou-li trhy neracionální, ECB musí být nestandardní. Extrémní volba mezi cestou zpět a USE je mylná
29.08.2012 15:56
V Evropě se rozhořela debata o budoucnosti eura. Mnoho lidí se obává, ...
ECB se sazbami nepohnula, Draghi oznámil neomezené sterilizované intervence. Akcie reagují silnou rally
06.09.2012 13:54
Evropská centrální banka ponechala sazby eurozóny na úrovni 0,75 proc...
Na měnových trzích zaběhlé vzorce i pár anomálií
10.09.2012 17:58
Pro investory toužící po rychlém a přehledném shrnutí toho, jak se nyn...

Váš názor
  •  
    13.09.2012 18:15

    v tom pripade je mozne obvinit zamestnance banky a jejich politicke kumpany z terorismu a vsechny je nechat co nejdrive popravit. k cemu je nam svet, ktery funguje na bazi teroru?
    Azb
Aktuální komentáře
23.04.2024
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů