Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Draghi: Jsou-li trhy neracionální, ECB musí být nestandardní. Extrémní volba mezi cestou zpět a USE je mylná

Draghi: Jsou-li trhy neracionální, ECB musí být nestandardní. Extrémní volba mezi cestou zpět a USE je mylná

29.08.2012 15:56, aktualizováno: 29.8. 16:21
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

V Evropě se rozhořela debata o budoucnosti eura. Mnoho lidí se obává, kudy se celý kontinent vydá, dosavadní kroky se jeví neuspokojivé. To proto, že prezentovaná řešení byla zúžena na dvě: buď cestu zpět do minulosti, nebo posun ke Spojeným státům evropským, tvrdí guvernér Evropské centrální banky Mario Draghi. Moje odpověď je: se stabilním eurem nepotřebujeme volit mezi těmito extrémy, dodává. Receptem na neracionální trhy budou nestandardní nástroje Evropské centrální banky, uvádí pro německý list Die Zeit, tedy na půdě svého velkého názorového oponenta, guvernéra Bundesbanky Weidmanna.

Neúspěch řízení, ne myšlenky

Debata, která se rozhořela, nesměřuje na euro jako měnu. Cíle eura zůstávají stejné, jako při prosazování a uvedení této myšlenky. Cenová stabilita, udržitelný růst napříč Evropou, růst společného trhu, postupný proces evropské integrace. Růst postavení Evropy v globalizovaném světě, píše Draghi.

Debata, která se rozhořela, je tu proto, že eurozóna dosud neuspěla svým řízením. Měny v konečném důsledku zavisí na institucích, které za nimi stojí. Když se euro rodilo, bylo mnohých, kdo říkali, že mu měla a musela předcházet dlouhá hlubší politická integrace, zkušenost se společným rozhodováním. Členské země potřebují až osudovou sourodost (německy Schicksalsgemeinschaft), silné společné demokratické základy.

Měna bez státu

V roce 1990 proběhla cílená volba neposkytnout euru tyto základy. Euro bylo zavedeno jako „měna bez státu“, při zachování suverenity a rozmanitosti členských zemi společenství. Upravila to maastrichtská dohoda, která položila jakési institucionální základy, připomíná Němcům skrze Die Zeit guvernér Draghi a jak dodává, takováto podoba rámce eura jej zanechala nedostatečně vybavené pro zdravou hospodářskou politiku a zvládání krizí.

Právě krize podle Draghiho ukázala, že cesta zpět není možností. Vyvrátila myšlenku společné měnové politiky, ale volně koordinované rozpočtové a hospodářské politiky a finanční politiky (dohledu). Jak řekl Jean Monnet, koordinace podporuje diskusi, ale neplodí řešení. Jenže silná řešení a rozhodnutí jsou nezbytná pro uřízení druhé nejsilnější světové měny – eura.

Německá kotva

Eurozóna se podle Draghiho nemůže vyhnout nové architektuře, která zajistí udržitelný růst pro všechny její země, zejména pak pro Německo. Právě hluboká integrace do evropské i světové ekonomiky je tím, na čem stojí úspěch Německa, vzkazuje Draghi na domácím hřišti názorového rivala Weidmanna. Chce-li Německo dál prosperovat, musí dle Draghiho mínění zůstat jasnou kotvou hospodářské i politické integrace bok po boku. To podle něj zajistí jen a pouze hlubší měnové i hospodářské propojení.

Evropa podle Draghiho stojí před otázkou: Jak daleko v tomto směru zajít? Odpovídá, že netřeba centralizace všech politik, že nezbytné minimum požadavků na dokončení myšlenky hospodářské a měnové unie je na dosah.

Integrace step by step

Z pohledu fiskální politiky to dle Draghiho znamená dohled na vnitrostátními rozpočty, protože dopady chybného fiskálního vývoje jsou pro celou eurozónu příliš vážné na „samoregulaci“. Země dle guvernéra ECB musejí být schopny růstu a zaměstnanosti bez zásadních nerovnováh. Eurozóna není společenstvím, kde by veřejnost byla ochotna dlouhodobě podporovat přeshraniční dotace, permanentní schodky některých zemí na úkor jiných, uvádí Draghi.

Ve finanční oblasti dle něj musí existovat síla, která omezí nadměrné riskování bank, ale i dušení regulací. Evropa podle Draghiho také potřebuje rámec nasazení peněz daňových poplatníků na záchranu bank. Připomíná, že ve Spojených státech ročně končí kolem 90 zejména menších ústavů bez dopadu na hodnocení země.

V rovině politiky Draghi před Němci hovoří o „obnově skutečného sociálního modelu v Evropě“. Do něj podle guvernéra ECB patří nemožnost sledovat takové národní politiky, které hrozí hospodářskými škodami pro ostatní, žití v rámci svých prostředků a ne nad ně, obnovení soutěže na trhu zboží i trhu práce, obnovení služby bank reálné ekonomice.

Právě silná hospodářská unie je podle Draghiho nezbytným partnerem silné společné měnové politiky. Budování tohoto souladu dle Draghiho bude vyžadovat strukturovaný proces se správným načasováním jednotlivých kroků a občané nemohou očekávat, že nástroje měnové politiky v tomto procesu zůstanou standardní.

Neracionální trhy, nestandardní nástroje

ECB bude konat striktně v rámci svého mandátu, ale mělo by být zřejmé, naplnění mandátu ECB někdy vyžaduje jít nad rámec běžných nástrojů, vzkázal Němcům Draghi. Jestliže jsou trhy roztříštěny či ovládnuty iracionálním strachem, běžné signály měnové politiky správně nefungují. Je v mandátu ECB tyto překážky odstranit a zajistit chod měnové politiky a tedy i cenové stability napříč eurozónou cestou mimořádných nástrojů. Je odpovědností centrální banky eurozóny tyto nástroje použít, hájí mimořádná opatření ECB Draghi.

A vrací se k volbě mezi cestou zpět nebo směrem ke Spojeným státům evropským. Ti, kdo chtějí zpět, podle Draghiho nepochopili význam eura. Ti, kdo žádají jen a pouze a hned plnou (ekonomickou i politickou) unii, nasazují laťku nedosažitelně vysoko. Evropa potřebuje jít krok za krokem na cestě na dokončením myšlenky Hospodářské a měnové unie a takto dát euru stabilní základy, které mu náleží.


(Zdroj: ECB, Die Zeit)


Čtěte více:

Draghi (ECB) nakopl euro: Pro záchranu učiníme, co bude třeba, a věřte mi, bude to stačit. Eurodolar míří výše, dluhopisy se klidní
26.07.2012 13:42
Evropská centrální banka učiní vše, co bude třeba, k ochraně eurozóny ...
Den Draghi: Co ECB neudělá, bude špatně. Co udělá, může zklamat. Chystá společnou akci s ESM?
02.08.2012 10:53
Evropská centrální banka učiní vše, co bude třeba, k ochraně eurozóny ...
Draghi: Sázka proti euru je nesmyslná. Zásah ECB zpřesní nejbližší týdny. Eurodolar po výletu nad 1,24 padl pod 1,22, trhy v červeném
02.08.2012 15:08
Guvernér Evropské centrální banka Mario Draghi pouze naznačil, že Evro...
BusinessWeek: Ve sporu Draghi/Weidmann jde asi do tuhého
03.08.2012 15:17
Když Ital Mario Draghi nastoupil před devíti měsíci do čela Evropské c...
Draghi (ECB) do Jackson Hole nepřijede, jeho hlasitý kritik Weidmann (Bundesbank) ale ano
28.08.2012 13:49
Prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi se nezúčastní sy...

Váš názor
  •  
    29.08.2012 16:59

    Rychlokvašky nadopovaný IG Farben..V Bruselu to stejně odsouhlasí jako projekt a slabší země budou pokusní králici. Ti, kteří se nepřizpůsobí, zahynou..V téhle době se už nejedná o demokracii ani o blaho občanů..Ve skutečnosti je potřeba vytvořit více otroků..
    alfar
  • Hele makaróne
    29.08.2012 16:44

    Kudy se celý kontinent vydá? Tak to je problém, který jste s pokřikem v Bruselu způsobili vy, eurokrati !! Jinak by se vydalo Německo svou cestou, Francie taky svou cestou, Dánsko, Španělsko, Irsko, Itále ... ti všichni by šli svou cestou a bylo by všude spokojenosti dost. Všichni by spolu čile obchodovai, vyměňovali své národní měny, cestovali a soutěžili. Jen takoví makaróni jako Dragi to nepochopí. Smůla pro evropany.
    Jesse
    • Re: Hele makaróne
      29.08.2012 16:46

      Trhy jsou v dupě....:-)
      paja
  •  
    29.08.2012 16:35

    "spojené státy evropské" právě toto je dle mého názoru ten největší nesmysl , který politici ve svých evropsko-mocenských vášních opomíjejí. Skutečně si někdo stále myslí , že naprosto odlišný vývoj Evropy ( jako státu ) od USA lze srovnávat? Jsem zvědav , který z politiků přijde jako první s nápadem - máme společnou měnu , je třeba společnou řeč. Už vidím to nadšení němců,frantíků, italů nebo španělů jak v referendu odsouhlasí " evroský úřední jazyk - třeba angličtinu ???. Páni politici , rozum do hrsti a raději návrat zpět , nebo si v té naší evropě začneme prosazovat své zájmy mocí . Vždyť se zdá že Anžela může Adolfa následovat. Adolf se také snažil evropu stmelit v jeden celek . Zdá se že amíci budou mít zase kde dělat pořádek .
    karel
    • karle
      29.08.2012 21:25

      asi by tě měli vzít jako poradce, zdá se že vše víš a všemu rozumíš. Takových jako ty je potřeba. Ale pozor, mezi radily máš jen v tomto sloupku mnoho konkurentů, ať tě nepředjedou!
      lime
      • Re: karle
        30.08.2012 10:09

        Ahoj lime , představ si , že opravdu ,ale opravdu všemu nerozumím. Občas mám ale i jiný názor , než stádečko eurokývalů a europropagátorů. Tuším, že u tebe převládá názor "všude dobře , v EUropě nejlépe". Nejsi náhodou součástí bruselské úřednické megastruktruktury ? Neboj , EURA začínají docházet , korunky také , až konečně dojdou , vrátíme se zpět na zem a budeme si zase muset na všechno v y d ě l a t . To už bude kalouskovo DPH na 30ti % a ostatní daně na 50ti. Všichni ,co se ještě živíme prací budeme posílat výplatu do Bruselu a současně budeme žádat , aby nám poslali dotaci na chleba , nájem a ostatní zbytečnosti. Čest prácia a s EU na věčné časy a snad n ě k d y i jinak.
        lime
    •  
      29.08.2012 16:46

      A to ještě nic není... Budeme mít jeden evropský fotbalový tým, jedno hokejové mužstvo atd... Všichni potáhneme za jeden provaz :-)))) Větší prdel snad s těmi evropskými šašky člověk nezažije :-)))
      Jesse
      •  
        29.08.2012 16:57

        Zůstanou pouze Farmářské trhy...
        paja
        •  
          29.08.2012 17:12

          které budou prodávat francouzské víno, italské olivy, španělské rajčata, holandské okurky,maďarské papriky,polská jablka české tam budou možná brambory a česnek pokud jim ho ukrajinci a romové nesklidí v noci rychleji,že ?
          AMN
          •  
            29.08.2012 17:21

            pražskou šunku,bulharská rajčata,nizozemské konopí a bude všude veselo.Volatilita Farmářských trhů bude minimální a VIX zruší...:-)))
            paja
Aktuální komentáře
26.04.2024
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university