Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Draghi: Sázka proti euru je nesmyslná. Zásah ECB zpřesní nejbližší týdny. Eurodolar po výletu nad 1,24 padl pod 1,22, trhy v červeném

Draghi: Sázka proti euru je nesmyslná. Zásah ECB zpřesní nejbližší týdny. Eurodolar po výletu nad 1,24 padl pod 1,22, trhy v červeném

02.08.2012 15:08, aktualizováno: 2.8. 16:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Guvernér Evropské centrální banka Mario Draghi pouze naznačil, že Evropská centrální banka spojí síly s vládami v otázce výnosů na vládních dluhopisech a podnikne operace na trhu v rozsahu, který bude dostatečný k rozptýlení všech obav o budoucnosti eura. Slova ale nebyla dostatečná k rozptýlení obav trhu a vyvolala prudkou volatilitu a následný propad trhů v duchu očekávání "Co ECB neudělá, bude špatně", které jsme vám nabídli před rozhodnutím ECB a slovy Draghiho. Eurodolar na prvních slovech Draghiho o vstupu ECB na trhy nejprve vystřelil nad 1,2400 USD/EUR, aby vzápětí při chybějícím konkrétnu propadl pod 1,2200 USD/EUR až na prozatímních 1,2173  USD/EUR. Informace o jakémkoli jasném kroku ECB totiž chybí.

Intradenní vývoj kurzu USD/EUR (online):




Do ztrát po slovech Draghiho propadly také akciové trhy. V Evropě ztrácí německý DAX, francouzský CAC kolem i britský FTSE do 2 procent. Španělské akcie jsou níže o bezmála 5 %, italské o více jak 3 %. Výprodeje zasáhly banky. Například Societe Generale ztrácí více jak 6 % pod 17 EUR, podobně Aviva. Přes 3 % ztrácejí Lloyds či Prudential.

Evropská centrální banka (ECB) připravuje mechanismus, který jí umožní přímo intervenovat na otevřeném trhu, řekl na tiskové konferenci prezident ECB Mario Draghi. Touto formulací vysvětlil svá slova z minulého týdne z Londýna, kdy uvedl, že ECB je připravena udělat cokoliv, aby zabránila rozpadu eurozóny, potažmo eura a že její kroky k tomu budou dostatečné. "Případná intervence bude v takovém rozsahu, aby splnila svůj účel," uvedl Draghi.

Guvernér ECB také zopakoval, že vysoké náklady na obsluhu dluhu jsou nepřijatelné a ECB se zaměří hlavně na ně. Vysoké úroky v posledních týdnech platí hlavně Itálie a Španělsko, byť Draghi žádnou zemi přímo nejmenoval. 

Z Draghiho slov plyne, že ECB by se novými nestandardními kroky snažila srazit náklady na obsluhu dluhu nejohroženějších zemí eurozóny. K zavedení takových opatření má Rada guvernérů ECB podle Draghiho potřebný mandát v rámci udržení cenové stability.

Draghi na tiskové konferenci uvedl, že jakékoli tržní operace, rozumějme odkupy dluhopisů, budou realizovány s ohledem na rozptýlení obav investorů ohledně seniority a podrobnosti plánu vstupu na trhu budou laděny v nejbližších týdnech. „Výnosy na dluhopisech staví v pochybnost budoucnost eura, jsou neakceptovatelné (nepřijatelně vysoko) a ECB vstoupí na trhu, aby zajistila nápravu transmisních mechanismů měnové politiky,“ uvedl Draghi. Řekl také, že ECB se zaměřueje zejména na kratší konec výnosové křivky, což znamená, že případné operace na trhu se zaměří na kratší splatnosti.

Vlády podle Draghiho musí být připraveny aktivovat pomoc z fondu EFSF na dluhopisových trzích. V kombinaci se slovy o vstupu ECB do tržních operací Draghi vágně rýsuje spekulovaný plán o společném zásahu EFSF/ESM na primárním trhu dluhopisů (účast v aukcích) a ECB na sekundárním trhu.

Draghi potvrdil, že guvernér německé centrální banky Bundesbank Weidmann není nakloněn programu odkupu dluhopisů na trhu, uvedl ale, že "příslib ECB učinit vše pro záchranu eura je jednotný". Draghi řekl, že je předčasné hovořit o tom, zda ECB bude tržní operace sterilizovat nebo ne. Řekl také, že vedle odkupu dluhopisů ECB disponuje řadou jiných nástrojů, nechtěl je ale ani pojmenovat, ani spekulovat o jejich nasazení. "Další nestandardní nástoje budeme zvažovat," řekl.

Na adresu ekonomiky eurozóny Draghi uvedl, že hospodářský růst v eurozóně zůstává slabý a nejistý výhled podlamuje důvěru v eurozónu. Krize ale nezlomí euro, opět dodal. "Je nesmyslné sázet proti euru," vzkázal trhům Draghi.

Pouze jako dovětek doplňujeme reakce známých ekonomů: Bill Gross z PIMCO říká, že Draghi jednoznačně zklamal trhy, Paul Krugman přidává: "Toto není ten Draghi, na kterého jste čekali".


(Zdroj: ECB, Bloomberg, CNBC, Reuters)


Čtěte více:

Draghi (ECB) nakopl euro: Pro záchranu učiníme, co bude třeba, a věřte mi, bude to stačit. Eurodolar míří výše, dluhopisy se klidní
26.07.2012 13:42
Evropská centrální banka učiní vše, co bude třeba, k ochraně eurozóny ...
Zahnal šéf ECB Draghi sám sebe do kouta?
27.07.2012 12:21
Evropská centrální banka udělá cokoli v rámci svého mandátu, aby zabrá...
Otec eura Mundell: ECB musí do hry. Ekonom Issing: Politická unie je zcestná a mimo demokracii
30.07.2012 13:58
Evropská centrální banka musí zásadním krokem vstoupit do hry a rozsek...
Den Draghi: Co ECB neudělá, bude špatně. Co udělá, může zklamat. Chystá společnou akci s ESM?
02.08.2012 10:53
Evropská centrální banka učiní vše, co bude třeba, k ochraně eurozóny ...

Váš názor
  • "Sázka proti euru je nesmyslná"
    02.08.2012 21:00

    Dělá si z nás (_,_)? Jak takovejhle nesmysl může plácnout, když je v zájmu EU, aby euro šlo pomalu a průběžně více a více dolů. To už by guvernéra dělala líp hajzlbabka z Hlaváku, než tento zmanipulovaný a podplacený tupec. Spekulanti se zase jednou snažili napravit tržní nerovnováhu, tak se jim plácne přes prsty a řekne tytyty. Tahle bitva je ale předem prohraná, protože spekulanti mají vždycky pravdu a trh zvítězký nad čímkoliv, i nad centrální bankou, ale to nezkušený Draghi asi neví, protože nezná historii finančních trhů.
    Nyk Lísn
    • Re: "Sázka proti euru je nesmyslná"
      03.08.2012 8:18

      Marxisté v Bruselu chtějí zakázat "nedovolené" spekulace :-)) To už tady bylo za časů RVHP. Spekulanti jsou podle těchto sociálních inženýrů vyvrhelové společnosti:-)) Až nás zakážou, pak založí Kontrolní a revizní komisi, vyhlásí a nastaví kurz devizového eura a zrušením konvertibility bude Evropa konečně jejich :-))) Nestačím se tomu makarónovi chechtat :-)))
      Jesse
  • Hovada
    02.08.2012 18:13

    skoro jsem už začal zoufat ale co jsem si přečet názor od Paja a Dino 877 je mi všechno jasný. Ještě že se tady takoví čas od času objeví a vysvětlí nám to. Hned se člověk uklidni a je mu hned líp, když vidí jak to ve skutečnosti je. Proto se sem občas podívám když něčemu nerozumim.
    Heldon
  • není se čeho obávat
    02.08.2012 17:47

    ty který věří na Apl a stále přikupují jejich akcije se budou ještě více smát. Dokonce i Petr Žabža co ještě nedavno nabádal tady k opatrnosti tak už sám mluví a nepopíra cenu přes 1000 USD. A s padajícím eurem a korunou bude jejich hodnota jen stoupat. Jen se nenechat zblbnout kecy makléřů ty jsou jediný kdo na to vydělává. Chce to klid jak říkal už Švejk.
    SKISAN
  • USD/EURO takhle to dopadá s EURem když mluví blb...
    02.08.2012 15:25

    ...:-))
    standa
    • Re: USD/EURO takhle to dopadá s EURem když mluví blb...
      02.08.2012 16:07

      Víme přece, kam dotáhli makaróni liru, svou národní měnu. Umí devalvovat ze všeho nejlépe. Teď nám to předvede ten makarón s inflací... mám se Evropa na co těšit. Zkušenosti s italskými ekonomy jsou stále aktuální.
      Jesse
    • Re: USD/EURO takhle to dopadá s EURem když mluví blb...
      02.08.2012 16:01

      Prolhané hovado.On přesně věděl,co to udělá.Ted jsem zvědav,co bude dále.
      paja
      • Draghi opět jsem si namastil kapsu
        02.08.2012 16:08

        JJj blb jeden, hlavně že si namastil kapsu, pokud mu němci neschválí ESM může si své EURO nacpat tak akorát do dýmky a pěkně pokouřit :-)
        Dino877
        • Re: Draghi opět jsem si namastil kapsu
          02.08.2012 16:14

          já bych mu ho nacpal jinam :-))
          Jesse
          • Italské hovado
            02.08.2012 17:17

            To snad není pravda.On shodil snad všechny trhy.
            paja
            • Re: Italské hovado
              02.08.2012 21:53

              dnes je zhodil stejně, tak jak je minulý týden vytáhl... Kašpar týdne...
              Fosil
            • Re: Italské hovado
              02.08.2012 17:30

              pěkně připravená akce předem :-) A nám zbývá tak maximálně písnička " pověsto ho vejš ať se houpá, pověste ho výš ať má dost ......................" :-) NO COMENTO, bez zásahu toho blba myslím, že by EUR/USD byl 1,15 až 1,17 ...........
              Dino877
            • Re: Italské hovado
              02.08.2012 17:26

              On to shodil schválně.Jako jediné vysvětlení mi připadá,že chce politiky přinutit k nějaké akci.Ale ti jsou schopni kvůli svému zvolení nechat rhy plavat.Vůbec se mi to nelíbí.
              paja
              • politici
                03.08.2012 7:58

                politici právě dělají vše co jim je nařízeno, at mohou ovlivnit trhy, když by v roce 2010 právě nezachraňovaly trhy a nezvedaly je do bubliny, tak ted nemají problém se záchranou eurozony, zachranovaly banky jenže ty nenažraností manažerů ty prachy stejně prošustrovaly(účetně jsou banky skoro neustále v zisku, jen se jim musí poskytovat likvidita, protože když by si lidé chtěly vzít vklady nic neodstanou, banky ty prachy nemějí)
                chicko
              • Ty Amici můžou přece za všechno
                02.08.2012 17:54

                No máš to strašně jednoduchý a ani moc myslet nemusíš že jooo. A pravě takový jako jsi ty potřebujou. To viš středně inteligentni člověk, který se umí zamyslet jim na to neskočí. Díky za objasnění.
                Heldon
        • Re: Draghi opět jsem si namastil kapsu
          02.08.2012 16:13

          Souhlasím s vámi, pánové.Nevím,co to hraje za hru,ale musel být předem domluvený s Amíky.Není vyloučeno, že zítra vyhlásí odkupy bondů...:-))).
          paja
  • Opět tvorba peněz z ničeho?
    02.08.2012 15:15

    Zkrátka se čeká na rozhodnutí Ústavního soudu v Německu ohledně "zálivek" z Evropské konsolidační banky (angl. zkr. ECB)
    ERSTEMAN
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.