Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Na měnových trzích zaběhlé vzorce i pár anomálií

Na měnových trzích zaběhlé vzorce i pár anomálií

10.09.2012 17:58

Pro investory toužící po rychlém a přehledném shrnutí toho, jak se nyní navzájem chovají kurzy hlavních světových měn a několika měn nám blízkých, hodlám dnes prezentovat následující měnovou mapu. Ta je z dílny Danske Bank a ukazuje korelace mezi kurzy jednotlivých měn k euru (26 týdenní plovoucí, šipka ukazuje, jak se korelace vyvíjela za posledních deset týdnů – zda posiluje, či oslabuje).

Už z prvního sloupce lehce vyčteme základní povahu jednotlivých měn co se týče jejich chování během přelévajících se návalů averze a náklonnosti k riziku. Vidíme tak, že mezi kurzem dolaru k euru a japonského jenu k euru je vysoká 74 % korelace. To potvrzuje známý fakt, že jak USD, tak JPY fungují jako bezpečná útočiště. Podobně funguje kanadský dolar, vysoká je ale korelace i u brazilského realu a turecké liry. Středoevropská trojka pak funguje opačně a to se zápornou 33 – 39 % korelací.

Jak se zastropování kurzu švýcarského franku k euru ze strany centrální banky projevuje na korelacích s jinými páry je také vidět jasně. Korelace jsou ze všech ostatních párů zdaleka nejneutrálnější (tedy blízko nuly). Oslabit franku nedovolí trh, posílit SNB, ať se děje co se děje (tedy prozatím). 

001

Pohled na korunu (k euru) ukazuje, že tento pár má zajímavou negativní korelaci k eurodolaru, eurojenu a i eurofranku. Jediná vysoká pozitivní korelace je s polským zlotým, v podstatě bez vazby je libra, novozélandský a kanadský dolar.

Tabulka má pod sebou ještě bonus – ukazuje „top“ korelace eurových párů s dvouletými swapy, akciemi (MSCI World), ropou a zlatem. Zajímavé jsou asi hlavně poslední tři a z nich vidíme, že výrazně negativní vztah je mezi akciemi a kurzem středoevropských měn k euru (což odpovídá i jejich vztahu k dolaru) – když akcie rostou, tyto měny k euru posilují. U koruny a zlotého můžeme to samé říci ve vztahu k ropě, nejsilnější negativní vztah je zde ale u rublu. A u zlata vidíme zejména pozitivní korelaci s dolarem a librou – když zlato roste, oslabuje dolar a libra k euru.

Výše uvedené vztahy nejsou pro zkušené pozorovatele finančních trhů ničím překvapivým, jen dokreslují tradiční obrázek: Při posunu k averzi k riziku posiluje dolar k euru a s ním pár dalších měn jako JPN. Akcie oslabují a většinou i komodity. Pokud se trhy naopak přepnou na náklonnost k riziku, dolar ztrácí na své přitažlivosti sebenaplňujícího se bezpečného útočiště, těží naopak riziková aktiva a měny, včetně těch středoevropských.

Přesto ale mohl pozorný čtenář na výše uvedeném zpozorovat určitou anomálii. Tou je chování komoditních měn, tedy CAD, AUD, NZD. U nich bychom v základním scénáři asi čekali, že se budou chovat stejně jako komodity, respektive riziková aktiva celkově, včetně středoevropských měn. Ony ale ne – např. CAD se k euru za poslední půl rok choval dosti podobně jako dolar. Podobně kontraintuitivní je chování CAD ke zlatu. Nejpravděpodobněším vysvětlením se zdá být to, že zmíněné měny mají jak „komoditní“, tak „bezpečnostní“ složku. Tyto dvě jdou svým vlivem proti sobě a v poslední době převládá ona bezpečnostní složka. Což nám může vést ke spekulacím o tom, či na to, že časem nastane opět posun ke „komoditní“ dominanci (strukturálně klesne poptávka po bezpečných aktivech).

Co se týče vztahu mezi kurzem koruny k euru a k dolaru, může čtenář pohledět na nedávnou úvahu v „Udělala koruna během léta další krok ke švýcarizaci?“. V tabulce prezentované korelace k ropě a akciím pak připomínají to, že zahraniční akciové a komoditní zisky koruna většinou alespoň z části maže – posiluje spolu s tím, jak posilují ceny rizikových aktiv. Zajímavé jsou v tomto ohledu nízké korelace s librou, či dokonce pozitivní korelace se zlotým – polský akciový trh přitom není žádným otloukánkem.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • pardon,
    12.09.2012 21:39

    elegantní tabulka, ale neříká vůbec nic. Ale článek aspoň neobsahuje bulvární žvásty Žabži o smrti trhu. A ještě blbější grafy.
    Dan
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university