Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Sníží ČNB sazby až na absolutní dno? Kdy přijde intervence? - Lubomír Lízal odpovídal v online rozhovoru Patria.cz

Sníží ČNB sazby až na absolutní dno? Kdy přijde intervence? - Lubomír Lízal odpovídal v online rozhovoru Patria.cz

16.10.2012 15:20
Autor: Redakce

Zářijové jednání České národní banky přineslo kromě očekávaného snížení úrokových sazeb na nové historické minimum 0,25 procenta také otevřenou deklaraci připravenosti k přímým intervencím na devizovém trhu. Ty by podle následných slov guvernéra ČNB byly namířeny proti české měně s cílem pomoci českým exportérům skrze slabší kurz koruny.

Sníží ČNB sazby až na absolutní dno? Co může být důvodem pro jejich opětovný růst? Kdy bude nevyhnutelná intervence proti posilování české měny? Na tyto a další otázky se budete moci zeptat přímo člena bankovní rady. Lubomír Lízal, který je jedním ze sedmičlenné bankovní rady ČNB, bude odpovídat na Vaše dotazy v online rozhovoru na Patria.cz dnes od 14:00 do 15:00. Prostor pro dotazy však je otevřen již nyní. Stačí se přihlásit na stránky Patria.cz a kliknout na zelené tlačítko níže.

Lízal Lubomír Lízal (* 1969) vystudoval obor systémové programování na elektrotechnické fakultě Českého vysokého učení technického. Doktorát v oboru ekonomie získal v roce 1998 na CERGE UK. V roce 2006 se habilitoval na Univerzitě Karlově a byl jmenován docentem ekonomie. V současnosti je členem řídicího a dozorčího výboru CERGE-EI. Působí ve vědecké radě Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze, v České statistické radě Českého statistického úřadu a v dalších vědeckých radách. Byl členem odborného pracovního týmu pro přípravu Národního alokačního plánu na roky 2008–2012 Ministerstva životního prostředí ČR. Od srpna 2010 do února 2011 byl členem NERV a od listopadu 2010 do února 2011 dozorčí rady energetické společnosti ČEZ.


Čtěte více:

Citi: České sazby půjdou až k nule, intervence čekejte při posílení pod 24 CZK/EUR. Příští roku euro za 25,70
26.09.2012 9:54
Ještě dnes jsou úrokové sazby ČNB sice 0,5 procenta, na konci roku už ...
České sazby klesají na historické dno. ČNB nevylučuje devizové intervence a oslabuje korunu nad 25 CZK/EUR
27.09.2012 13:07
Bankovní rada ČNB se na svém dnešním jednání rozhodla snížit dvoutýden...
ČNB snižuje úrokové sazby na rekordně nízkou úroveň - komentář a výhled Patrie
27.09.2012 15:33
Bankovní rada ČNB naplnila očekávání a snížila své úrokové sazby. Dvo...
Velké banky dle S&P zahajují ústup z východní Evropy. MMF hrozí prodeji za 4,5 bln. USD
10.10.2012 10:59
Banky ve východní Evropě čeká strukturální revoluce ve financování. Je...
Singer pro HN: Nechápu, proč je český spotřebitel v depresi
11.10.2012 8:46
Chováme se jako by se měl svět zhroutit zítra, řekl Hospodářským novin...

Váš názor
  • Gratuluji ke smyslu pro humor
    16.10.2012 15:29

    viz Vaše odpověď. Peníze v bance musí nést nízký úrok, aby se nevyplatilo je tam držet. Dodnes jsem si myslel, že v bankách pracují profíci, kteří právě umí propojit ty co mají kapitál s těmi co mají nápady event. chuť riskovat a vydělávat a že na tom relativně všichni něco trhnou. Z Vaší odpovědi /a teď nevím zda to bylo míněno vážně nebo to byla legrace / vyplývá, že banky nevědí kam ty peníze dát, takže očekáváte, že běžný střadatel to ví lépe a vrhne se na pronájem nemovitosti nebo investice do akcií nebo do genet.výzkumu. Po vystoupení pana Singera /znepříjemníme lidem držení úspor /začínám mít trochu obavy, protože kde jde o prachy tam končí sranda
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    16.10.2012 15:15

    úplně si nerozumíme, banky úročí za 0-2 půjčují krom hypotek za 10,15,20 procent což není fér tudíž já jim přeci nenechám svůj kapital proto aby mohli nehorzaně obohacovat akcionáře, riziko s tím nemá co dělat. Pouze dojde k průšvihu kdy zadlužení obyvatelé po vzrůstu již tak přemrštěných úroků 10,15,20 procent nebudou mít na splatky pak budou v průseru banky , kterým budou ještě navíc odčerpávat likviditu klienti jako jsem já.Matky je sanovat nebudou a copak ? :-) Vy řeknete hypoteticky jenže to hypoteticky se stane realitou tak stejně jako inflace na příští rok či mínusový HDP :-) ....
    martík
  • intervence
    16.10.2012 15:14

    Dobrý den, v jedné z odpovědí jste naznačil, že intervence je "zatím tím nejlepším", co se nabízí. Jaké další kroky pro podporu ekonomiky přicházejí podle vás ještě v úvahu.
    Koutný
  • euro
    16.10.2012 15:11

    Dobré odpoledne, jaký je Váš názor na možnost přijetí eura Českou republikou? Je to vůbec ještě dobrý nápad, a pokud ano, v jakém časovém horizontu je to žádoucí/reálné? Díky za Váš pohled
    Malik
  • EMU
    16.10.2012 14:55

    Dobrý den, jaký je zpětně Váš pohled na zavedení jednotné měnové politiky v Evropě? Byl na ni region připravený? Důvody? Jaké by podle Vás mělo být hlavní ponaučení do budoucna?
    Pavel K.
  • sazby
    16.10.2012 14:43

    Pane Lízale, předchozí finanční krizi odstartovalo až extrémně rychlé zvyšování sazeb FEDem z hodnot okolo 0 až na 5% (snad během 0,5 roku). Ač nejsem ekonom, bylo mi zřejmé, že to neustojí převážná většina ekonomických subjektů a zejména držitelů hypotek. Nehodláte opakovat podobnou chybu?
    lime
  •  
    16.10.2012 14:35

    Proč se centrální bankéři bojí deflace resp. nulové inflace jak čert kříže ?
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Dodatek
    16.10.2012 14:34

    Ano lze s Vámi souhlasit pokud nižší úroky ČNB ovlivní půčky bank firmám. Ale klíčové je rozhýbat spotřebu domácností. Nepovažoval jsem za nehorázné hypotéky :-) úrok 2-3 procenta mi nepřijde jako vysoký .Měl jsem na mysly kontokorenty , spotřebitelské půjčky , kreditní karty apod. Jestliže já svěřím peníze bance na úrok 0-2 procent aviz běžný účet, term. vklad či spořící účet a ona tyto peníze následně půjčuje za 10-15 ale i 20 procent tak pokles na 0 s těmito úroky nepohne. Kor jestliže v nových smlouvách těchto bank je větička , že v případě změny na trhu či v ekonomice má banka právo úroky do 2 měsíců zvednout a klintovi nezbyde bud platit větší splátku nebo splatit celý úvěr což může přivodit katastrofu. Navíc jsem se dotazoval co uděláte , když začnou vkladatele vybírat svoji hotovost nebot jestli mám peníze v bance nebo za mrzký úrok vyjde to nastejno pak banky nebudou mít likviditu a co na to matky ? Ty je sanovat nebudou.....
    martík
  •  
    16.10.2012 13:54

    Dobrý den pane Lízale, také si myslíte, že ekonomiku lze zachránit tím, že si spotřebitel vezme pokud možno všechny své peníze a koupí si za ni první kravinu kterou uvidí (pravděpodobně dovozovou) místo toho aby se své peníze snažil nějak romnožit ? Politikou nulových sazeb trestá ty zodpovědnější a defacto přerozdělujete majet, je toto v souladu s mandátem CNB?
    Mike -Green D. is killing Europe
  • KB, ČS, ČSOB vs. SocGen, Erste a KBC
    16.10.2012 13:48

    Dobrý den, minulý týden jsem zde četl zprávu agentury S&P, že již sleduje odklon velkých západoevropských bank od svých dřívějších investic v regionu CEE. Zdůvodněním byl dostatek vlastních starostí a neochota evropských států dále být v pozici věřitele poslední instance „svých“ bank. Sledujete tento trend odklonu matek od dcer i na bankách zastoupených u nás (KB, ČS, ČSOB)? S&P navíc kvůli absenci státní podpory pohrozila možným snížením ratingů bank z Ačkové řady až na „BBB“. Jak by to zkomplikovalo financování českých bank vlastněných zahraničními skupinami?
    Honza
  • Měnové financování státního dluhu
    16.10.2012 13:38

    Dobrý den pane Lízale, proč má ČNB zakázáno měnové financování českého státního dluhu, zatímco ECB nakupuje dluhopisy členů eurozóny? Není to náhodou diskriminace a rozpor se základními evropskými smlouvami o volném obchodu, případně nejedná se o nedovolenou veřejnou podporu subjektů platících eurem ?
    nabucco
  • Euro
    16.10.2012 13:11

    Dobré odpoledne. Chtěl jsem se zeptat, zda v okamžiku, kdy Španělsko požádá o pomoc oslabí, či posílí Euro? Nerad bych nakoupil Eura za současnou cenu a po oslabení za ně v zahraničí dostal méně místní měny. V tom případě bych volil amer.dolar, kter se mi z tohoto hlediska jeví jako jistější a stabilnější. Děkuji a přeji hezký den.
    THAJEC
  • Valuty/česká koruna
    16.10.2012 13:06

    Dobré odpoledne pane Lízale. Chtěl jsem se zeptat, zda si mám nakoupit valuty (eura a dolary) raději již teď s ohledem na současnou a budoucí politiku ČNB (intervence vůči koruně, snižování sazeb) Domnívám se, že koruna oslabí. Děkuji za vaší odpověd
    THAJEC
  •  
    16.10.2012 12:41

    Dobrý den pane Lízale. Bydlím na Sev. mor. a možná o tom nevíte, ale celé Hlučínsko, Opavsko jezdí do Polska nakupovat. Auto s přívěsným vozíkem plně naloženým uhlím, případně stavebními materiály, nákup benzínu, nafty, mléčných potravin, uzenin , podotýkám kvalitních, textilu, bot, dokáže za jeden takový výlet ušetřit rodině 600 až 800 Kč.Ptám se vás proto, kdo je větším škůdcem tohoto státu,ČNB, která mizerným zůročením vyhání korunu z českých bank, ve prospěch jiných měn. Nebo Kalousek, který svými protilidovými zákony přívádí statisíce lidí do chudoby, aby pár jedinců mohlo mít pohádkové zisky, které vy zase donutíte je realizovat u zahraničních bank v cizích měnách.
    Homo
  • dobrý den
    16.10.2012 12:01

    Minulý týden váš nadřízený - guvernér ČNB pan Singer prohlásil, že ČNB v případě nutnosti bude intervenovat za růst cen nemovitostí. Chci se jen zeptat, jestli se to bude týkat všech nemovitostí nebo jen nemovitostí politiků, lobistů případně jejich příbuzných?
    tk69
  • české dcery, zahraniční matky
    16.10.2012 11:53

    Dobrý den, pane Lízale, tlaky na bankovní unii znovu akcentují obavu o vytahování likvidity z dosud pevných českých bank. Můžete prosím jasně definovat, zda schválením bankovní unie (v současné podobě), případně při schválení jakých dalších návrhů nadnárodní regulace, hrozí ztráta kontroly nad odvody českých bank ve prospěch zahraničních matek? Je proti tomu nějaká českým regulátorem nastavitelná obrana? Děkuji.
    JoN
  • prognóza
    16.10.2012 11:44

    Zdravím Vás. Lze od ČNB očekávat radikální sestupnou revizi prognózy růstu HDP?? Již jste někde říkal, že snížení odhadu je pravděpodobné pro letošní rok, i 0,8procentní růst v příštím roce se ale zdá dosti optimistický… ČNB apeluje na spotřebu domácností, nedomníváte se ale, že zvrátit všeobecnou skepsi ohledně ekonomiky bude běh na dlouhou trať? Díky za odpověď
    Investorka
  • Bankovni unie
    16.10.2012 10:51

    Dobry den, muzete mi rict, proc bych jako drzitel akcii velkych eu bank (DB, SG, BNP, Santander atd) mel byt proti bankovni unii? Urcite nas tu par bude. A pak, proc bych jako obcan mel byt proti. Dekuji za odpoved.
    sazkar
  •  
    16.10.2012 10:38

    Dobrý den, ráda bych znala váš názor na to, zda již má Evropa za sebou největší krizové otřesy. Peněz bylo rozdáno již dost a ESM s ECB nabízejí další. Je to podle vás již dostatečný obranný val proti dalšímu šíření krize? Nehrozí, že mezinárodním věřitelům dojde trpělivost se závazky neplnícími Řeky a přijde další vlna nejistoty a útlumu? Děkuji a přeji hodně zdaru
    Jana
  • zlato
    16.10.2012 9:32

    Centrání banky ve světě v rámci QE zaplavují trhy dalšími a dalšími prostředky. Co si v tomto prostředí myslíte o investici do zlata? Navyšovala ČNB v posledních letech své zlaté rezervy?
    FiTes
  • Jednotný dohled
    16.10.2012 9:27

    Dobrý den pane Lízale, jak se stavíte k myšlence bankovní unie v Evropě? Potřebujeme další centralizaci tohoto druhu, když zatím delegování pravomocí nikdy nevedlo k pozitivnímu výsledku? Z posledních zpráv se zdá, že po zavedení jednotného bankovního dohledu v eurozóně bude vyvíjen tlak i na ostatní země EU, aby většinu dohledu předali ECB. Mohou tyto tendence uspět? Děkuji za odpověď JK
    Koutný
  • Vážený pane docente
    16.10.2012 9:25

    Co si myslíte Vy a zbytek vedení ČNB o tom, že když dáte úroky na 0 tak tím znepříjemníte lidem držení peněz v bance, připadně když oslabíte kč a tím zvýšíte cenu benzínu a nafty ? Stát, MF , ČNB potřebuje aby spotřebitel šel koupit novou TV, nové auto, novou pračku, 5x měsíčně plnou nádrž a 2 zájezdy po 100k. Víte co udělám nebo jsem už udělal? - Novou TV si nekoupím, nové auto (nákup v cizině),pohoné hmoty nakupuju mimo ČR (tzv. Nic nedaruj Kalouskovi) (Lidé peníze povětšinou dávají bance za mrzký tedy skoro 0-lový úrok, aby je banka za nehorázný úrok pujčovala.) Peníze které mám v hotovosti jsem uložil do schránky v bance, dal pod polštář, uložil do zlatých cihliček a do zvelebovaní nemovitosti v zahraniči a doufám že podobně se zařidí většina (možná mě žere inflace ale nedostane to k dispozici ani Kalousek ani banky)... Co potom budete dělat ? Lidem doporučujete utrácet vklady z bank (oni je vyberou a strčí do slamníku:-)), jak dlouho tento "Run" který chcete uspořádat nebo již provádíte banky vydrží ? . Děkuji za odpověď a přeji hodně zdaru v těch kouzlech a pokusech v čele s panem Singrem ---PS můj optimistický tip pro příští rok 2013 HDP -(mínus!)1-2%, inflace 3-4%
    martík
  •  
    16.10.2012 9:21

    Z ČNB zaznělo jasné varování před možností zásahu v neprospěch české měny. Jste vy osobně zastáncem intervence proti posilování koruny a proč? Co si myslíte o současném kurzu koruny vůči euru? Já bych ho klidně viděl o pár korun níž :-)
    matrix
  • Budete také tisknout jako o závod?
    16.10.2012 9:20

    Cituji zakon o ČNB: paragraf 2:(1) Hlavním cílem České národní banky je péče o cenovou stabilitu. Pokud tím není dotčen její hlavní cíl, Česká národní banka podporuje obecnou hospodářskou politiku vlády vedoucí k udržitelnému hospodářskému růstu. Česká národní banka jedná v souladu se zásadou otevřeného tržního hospodářství. Můj dotaz směřuje k tomu, zda ČNB plní povinnost danou zákonem a to Péči o cenovou stabilitu. (Průměrné ceny nemovitostí pro bydlení v ČR vzrostly o 60%, energie o 50%, potraviny atd.) Další dotaz je, zda je ČNB oprávněna manipulovat s kurzem koruny v situaci vysoké inflace, kdy tato manipulace povede k jejímu dalšímu zvýšení a k obrání držitelů úspor v CZK.
    Pavel L
    • Re: Budete také tisknout jako o závod?
      16.10.2012 15:44

      Co se týče automobilů, tak ano, jsou levnější. Důvody ale jsou: 1. Pokles poptávky 2. Větší konkurence speciálně v ČR 3. Růst produktivity práce v montovnách 4. Použití dílů vyráběných v Asii 5. Pokles marží výrobců 6. Určitě to není pokles cen vstupních materiálů A co komodity pro provoz automobilů? 1. Paliva +20% 2. Pneumatiky + 25% (stejná značka a rozměr na moje auto) 3. Oleje + 15% 4. Že by slevnil servis a náhradní díly jsem si také nevšiml Kolik procent ale tvoří automobil ve spotřebním koši? Určitě méně, než bydlení, energie a potraviny, bez kterých se neobejdete - pokud tedy už nejste na ulici.
      Pavel L
  • Sazby
    16.10.2012 9:11

    jak se stavíte k možnosti/nutnosti dalšího snižování sazeb ČNB? Na posledním jednání ČNB jste zvedl ruku pro pokles sazeb, byl byste při současném zpomalení průmyslové aktivity nakloněn dalšímu snížení do konce roku? Za jakých okolností je pro vás představitelný pokles sazeb až na nulu?
    Petr
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data