Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Velké banky dle S&P zahajují ústup z východní Evropy. MMF hrozí prodeji za 4,5 bln. USD

Velké banky dle S&P zahajují ústup z východní Evropy. MMF hrozí prodeji za 4,5 bln. USD

10.10.2012 10:59, aktualizováno: 10.10. 14:19

Aktualizováno

Banky ve východní Evropě čeká strukturální revoluce ve financování. Jejich západní matky zde osekávají své investice a stahují si zpět likviditu i kapitál. Toto varování dnes vyslali analytici agentury Standard & Poor’s při dnešní tiskové konferenci ve Vídni s odvoláním na důkazy z poslední doby. Jejich kolegové z Mezinárodního měnového fondu obrázek ještě vyhrotili, když odhadli, že v případě, že vlády nezastaví současnou krizi, budou evropské banky nuceny prodat do konce příštího roku aktiva za 4,5 bilionu dolarů. MMF tak navýšil svůj dubnový krizový odhad o 18 procent. 

„Dosavadní vývoj ukazuje, že mateřské banky již nechtějí pokračovat ve svých expozicích,“ uvedl dnes k vývoji financování bank v našem regionu Frank Gill, analytik S&P . „Důsledkem je čistý odliv zahraničních prostředků z těchto,“ dodal.

Například z Maďarska podle dat Standard & Poor’s odtekl od roku 2010 z bankovních fondů již kapitál odpovídající 15 procentům hrubého domácího produktu země. „Zhoršují se tak růstové vyhlídky ekonomiky,“ upozornil Gill při dnešní přednášce ve Vídni.

Jeho kolega Markus Schmaus označil za hlavní důvod stahování kapitálu velkých západních bank z východní Evropy ekonomické potíže některých členů eurozóny a jejich bankovních systémů. „Spolu s novými pravidly pro kapitálovou přiměřenost a likviditu bude nutná strukturální změna ve strategiích financování bank ve východní Evropě,“ prohlásil dnes Schmaus.
 
Analytik agentury S&P dnes také varoval, že pokud zeslábne podpora bank ze strany národních vlád, utrpí také ratingy bank. "Banky jsou na cestě stát se ze sektoru s "Ačkovým" ratingem, odvětvím se známkou "BBB"," uvedl Markus Schmaus s tím, že vidí snahy vlád a regulátorů o přeseknutí pouta mezi státem a bankou.

„Tyto ratingy, které jsou zatím povětšinou v Ačkové řadě, odrážejí připravenost vlád k mimořádné pomoci v případně nutnosti,“ vysvětlil Schmaus a dodal, že snahy politiků ochránit veřejné finance před náklady sanací bank tato hodnocení nahlodávají. Rating „BBB“ je přitom druhý nejhorší v rámci investičního pásma hodnocení závazků.

MMF čeká prodeje aktiv za biliony

Podobně alarmující prohlášení dnes vydal i Mezinárodní měnový fond. „Prohloubení krize se (v Evropě) projevilo v odlivu kapitálu z periferie do jádra tempem, které bývá obvyklé pro měnové krize nebo náhlé šoky,“ píše MMF v dnešní zprávě o globální finanční stabilitě. „Obnovení důvěry soukromých investorů je pro stabilizaci eurozóny prvořadým úkolem.

Fond zároveň varoval, že pokud se vládám členských zemí nepodaří uvést v živost sliby fiskálních reforem a jednotného bankovního dohledu, který má stát na počátku evropské bankovní unie, bude 58 významných evropských bank (od UniCredit po Deutsche Bank) nuceno odprodat příští rok aktiva až za 4,5 bilionu dolarů (v dubnové prognóze to bylo ještě 3,8 bilionu dolarů. Důsledkem by byl propad ekonomického růstu periferních ekonomik Řecka, Kypru, Irska, Itálie, Portugalska a Španělska o 4 procentní body, varoval dnes MMF.

"Rizika pro finanční stabilitu od dubnové zprávy (MMF) vzrostla a důvěra v globální finanční systém je nyní velmi křehká," uvedl dnes MMF a dodal, že další dopady by krize měla na zaměstnanost a na investice v eurozóně.

Základní scénář MMF, v němž vlády dostojí svým politickým závazků a naplní oznámené strategie, počítá také s nutností velkých bank zbavovat se aktiv pro navýšení svého kapitálu. V tomto scénáři by banky měly prodávat aktiva za 2,8 bilionu dolarů, což je také mírný nárůst proti hodnotě 2,6 bilionu dolarů odhadované v dubnové zprávě MMF. Zpráva přichází jen den poté, co MMF snížil prognózu ekonomického růstu globální ekonomiky včetně ČR.

Stranou ekonomického dopadu evropské dluhové krize ale nemusí být ani region CEE. „Rostoucí tlaky na periferii mohou mít významný vliv i na některé země mimo eurozónu, zvláště na rychle rostoucí ekonomiky v Evropě a případně i na Latinskou Ameriku,“ varuje dnešní zpráva MMF. „Zhoršující se kvalita aktiv, odklon západních bank a slabý ekonomický růst jsou hlavním problémem, ekonomiky střední a východní Evropy,“ říká analytik agentury Bloomberg Jonathan Tyce. Problémy bankovního sektoru se podle něho následně opět negativně odrážejí na zdraví ekonomiky skrze nedostatečné poskytování úvěrů.

Odklon od střední a východní Evropy?

Změnu přístupu vůči investicím velkých evropských bankovních skupin ve střední a východní Evropě naznačují i poslední zprávy z tohoto sektoru.
„Zavíráme akciové divize na rychle rostoucích trzích Evropy a v Rusku, oznámila minulý týden nizozemská bankovní skupina ING. Banka se podle vlastních slov rozhodla pro ukončení aktivit v oblasti obchodování s akciemi v Praze, Budapešti a Bukurešti, kde měla dosud zastoupení tradingu, s výjimky polské Varšavy a nizozemského Amsterdamu.

Podobný odsun z oblasti obchodování akcií v našem regionu oznámila v polovině roku i italská bankovní skupina UniCredit. Na začátku června banka uvedla, že v Londýně i New Yorku ukončuje své pobočky zajišťující obchodování s akciemi v regionu CEE, a zavře i stejný provoz v Rusku. 

S představením významné restrukturalizace následně přišla i belgická bankovní skupiny KBC. Ta v pondělí oznámila, že zastaví všechny aktivity, které nesouvisí s jejími jádrovými trhy, mezi které řadí Belgii, Českou republiku, Maďarsko, Slovensko a Bulharsko. Důsledkem nové strategie bude prodej dceřiných bank Absolut Bank (Rusko), NLB (Slovinsko), KBC Bank Deutschland (Německo), KBC Banka (Srbsko) a Antwerp Diamond Bank (Belgie). Česká republika v rámci nové organizační struktury KBC ale získá nezávislejší postavení.

Odliv prostředků z našeho regionu v důsledku změny strategií významných evropských bankovních skupiny ale rozhodně nezůstává stranou pozornosti regulátorů. „My dnes finanční přesuny mezi bankami a jejich mateřskými centrálami pečlivě hlídáme, aby z našeho finančního systému neodtékaly peníze,“ uvedl před dvěma týdny viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl.

(Zdroj: S&P , MMF, Bloomberg, ING, UniCredit, KBC, ČNB)


Čtěte více:

Unicredit: Růst úvěrů v CEE bude jen pozvolný, na předkrizové úrovně nedosáhne. Přijdou prodeje poboček bank
18.01.2011 11:55
Vrchol špatných úvěrů v regionu střední a východní Evropy jako celku p...
Treichl (šéf Erste Bank): Střední a východní Evropa již má nejhorší za sebou, ale pořád je to zlé dost (+video)
31.08.2012 14:03
Třetí největší hráč na bankovním trhu ve střední a východní Evropě, sk...
ING propouští tradery v regionu, včetně Prahy. „Lepší než na západě,“ kontruje UniCredit, ale také ruší vlastní trading
01.10.2012 18:33
„Zavíráme akciové divize na rychle rostoucích trzích Evropy a v Rusku,...
KBC zastavuje své aktivity na nejádrových trzích. Z České republiky udělá samostatnou divizi
08.10.2012 10:22
Belgická bankovní skupina KBC dnes ráno oznámila, že zastaví všechny a...
MMF: Česká ekonomika letos klesne o procento, napřesrok oživí za cenu růstu nezaměstnanosti (+ prognóza Patrie)
09.10.2012 8:21
Hrubý domácí produkt České republiky letos klesne o jedno procento. Př...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m