Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Platina dohání zlato. Od začátku roku zdražila o 6 %

Platina dohání zlato. Od začátku roku zdražila o 6 %

14.01.2013 14:02
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Zdražování platiny na světových trzích v posledních dnech nabírá obrátky a mohlo by komoditu zanedlouho poslat na stejnou cenovou úroveň jako konkurenční zlato. Od začátku roku se platina s 6% růstem kotace dostala na čelo výkonnostního žebříčku drahých kovů. Cenu ženou vzhůru dva faktory: obavy ze snížené produkce jihoafrických dolů a očekávání růstu poptávky ze strany automobilového průmyslu.

Zlato letos kvůli obavám z brzkého ukončení extrémně uvolněné měnové politiky centrálních bank odepsalo 1 %, stříbro od začátku ledna obchoduje v mírném plusu.

Většina spotřebovávané platiny (38 %) jde do automobilových katalyzátorů, v nichž se vzácný kov používá společně s paládiem a rhodiem. Kovu nyní pomáhají slušné vyhlídky obou největších trhů s auty – čínského i amerického. Odbyt v Číně by měl podle tamního svazu automobilek letos vzrůst o 7 %, zatímco ve Spojených státech konzultantská společnost R.L. Polk pro letošek počítá s 6,6% nárůstem registrací nových vozidel.

Spotová cena platiny se na konci prosince odrazila od 200denního klouzavého průměru na 1530 USD za trojskou unci a od té doby vyšplhala k 1640 USD. Zlato se nyní obchoduje kolem 1670 USD za unci. Podle analytiků a traderů z London Bullion Market Association (LBMA) by kotace platiny letos měly v průměru dosáhnout 1682 USD za unci, což by v porovnání s loňskou průměrnou cenou představovalo nárůst o 8,4 %. Zlatu letos průzkum LBMA předpovídá průměrnou cenu 1753 USD za unci, o 5 % víc než loni.

Dobývání platiny je soustředěno v drtivé míře do Jihoafrické republiky. V roce 2010 se zde vytěžilo 76 % světové produkce, což z nejsilnější africké ekonomiky činí nezpochybnitelného dominantního hráče. Tak silnou pozici nemá ani Chile s gigantickými zásobami mědi či Botswana se svými diamantovými doly.

Od srpna doly v JAR zasáhla vlna stávek. Zprvu se zdálo, že se odboráři s vlastníky dolů dohodnou a těžba bude rychle obnovena. Boj o vyšší platy a lepší podmínky na šachtách ale trvá doteď. A přidává se k němu násilí. Při střetech s policisty v dole Marikana, který provozuje společnost Lonmin, zahynulo přes 30 lidí. Krvavé potyčky mezitím spustily širší vlnu stávek. Zářijová důlní produkce v zemi ve výsledku meziročně klesla o 8,3 %.

Nejvážněji těžební prognózy narušuje stávka dělníků pracujících pro společnost Anglo American Platinum, největšího světového producenta platiny. Horníci několikrát odmítli návrh managementu na zvýšení platu.

Problémy sužovaly odvětví už před podzimní stávkovou vlnou. Jelikož se ložiska vyčerpávají, musí se těžaři pouštět do stále větších hloubek. V některých případech se dobývá až 2 kilometry pod zemí při teplotách kolem 70 stupňů Celsia. Klesá také výtěžnost a rostou náklady na energie a mzdy. Lonmin předloni získal 4,4 gramu platiny z každé narubané tuny rudy, což představuje meziroční pokles o 5,4 %. Za poslední tři roky se slévárny musely potýkat s 25% meziročním nárůstem plateb za elektřinu. Podle Thorstena Proettela z německé Landesbank Baden Württemberg se nyní produkční náklady těžařů pohybují kolem 1430 USD na unci.

Někteří analytici proto počítají s dalším omezováním nabídky. Anglo American Platinum momentálně provádí velkou revizi strategie a mohlo by rozhodnout o uzavření několika dolů. Zakonzervování dvou šachet v komplexu Rustenburg by podle Credit Suisse mohlo letos očekávaný převis poptávky nad nabídkou platiny zvýšit z 298 tisíc uncí na 458 tisíc uncí. „Velká část jihoafrických dolů při současných cenách není rentabilní,“ varují ve zprávě pro investory analytici HSBC.

Poměr cen platina/zlato od roku 2006
platina
Zdroj: All Star Charts

Platina se tradičně prodávala dráž než zlato, jelikož je v porovnání s ním vzácnější a její těžba nákladnější. K porušení pravidla došlo v roce 2011, kdy platinu zasáhly obavy z úpadku poptávkové dynamiky, zatímco zlato hnala vpřed další kola kvantitativního uvolňování amerického Fedu. V srpnu 2011 zlato vyšplhalo na rekordní úrovně nad 1900 USD za unci. Nyní se cenový rozdíl mezi dvěma vzácnými kovy smrskl na 30 USD za unci, nejméně od dubna 2012, kdy platina nakrátko zlato překonala.

(Zdroje: WSJ, Bloomberg, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university