Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Facebook (-2,7 %) představil novou službu vyhledávání, zatím pouze v rámci sociální sítě

Facebook (-2,7 %) představil novou službu vyhledávání, zatím pouze v rámci sociální sítě

16.01.2013 8:36, aktualizováno: 16.1. 9:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Největší světová sociální síť Facebook předvedla v úterý novou vyhledávací službu, která svým uživatelům umožní prohledávat obsah sdílený jejich "přáteli" v této síti. Podle šéfa Facebooku Marka Zuckerberga je nová služba nazvaná Graph Search odlišná od běžného vyhledávání na internetu, jaké nabízí např. Google. Její uživatelé budou moci prohledávat pouze obsah, který je již sdílený ostatními kontakty v rámci sociální sítě. 

Akcie po zprávě uzavřely seanci o 2,7 % slabší, následně v after-marketu obchodovaly na červené nule. "Myslím, že jde o přirozenou "sell the news" reakci, nicméně akcie si v několika posledních měsících vedla lépe než většina internetových titulů," komentoval reakci trhu na událost analytik Stifel Nicolaus Jordan Rohan. Domnívá se, že v dlouhodobém horizontu má Facebook hodně potenciálních růstových impulsů a v kratším období bude podporou pro akcii také zlepšení na trhu mobilní reklamy.

Nová služba podle Zuckerberga nabídne svým uživatelům konkrétní odpovědi, nikoli pouze odkazy na odpovědi. Služba lidem umožní prohledávat "graf" jejich vazeb v sociální síti. V současnosti je dostupná v omezené zkušební verzi jen pro anglicky mluvící uživatele. "Graph Search je zcela novým způsobem získávání informací na Facebooku," uvedl dnes Zuckerberg. 

Uživatelé si díky službě budou moci filtrovat obsah podle všemožných kritérií. Budou si například moci najít, jaké filmy či hudbu mají jejich přátelé na Facebooku rádi, nebo třeba kteří z jejich přátel žijí v jakém městě. Lidé také s její pomocí budou moci prohledávat fotografie, kterých je na síti kolem 240 miliard. Budou si například moci najít snímky pořízené před rokem 1990 či jiným datem. Sociální síť má kolem miliardy uživatelů, mezi kterými je zhruba bilion vazeb. 

Zuckerberg zdůraznil, že firma hodlá maximálně chránit soukromí lidí. Bude tak prý jenom na nich, jaké informace k prohledávání budou sdílet. Velké možnosti nové vyhledávání podle šéfa Facebooku nabízí potenciálním zaměstnavatelům, kteří budou třeba moci začít hledat mezi přáteli jejich aktuálních pracovníků. 

Facebook má řešení i pro uživatele, kteří by na něm chtěli hledat i jiné než sdílené informace. Vedle výsledků Graph Search jim proto nabídne i doplňující údaje z internetu, a to prostřednictvím spolupráce se společností Microsoft, respektive jejího vyhledávače Bing. Akcie Microsoft uzavřely o 1,2 % silnější. 

Důraz na vyhledávání, které nyní je převážně doménou Googlu, by Facebooku mohlo pomoci zvýšit tržby a následně i hodnotu na burze, na níž firma vstoupila v loňském květnu velmi rozpačitě. "Vyhledávání je podle mne pro Facebook vysoká priorita," uvedl Colin Sebastian z firmy Robert W. Baird & Company. "Facebook má na své stránce neuvěřitelný poklad nestrukturovaných dat," dodal. 

Firma loni v květnu uvedla své akcie na trh s počáteční cenou 38 dolarů za akcii. Její cenné papíry se záhy poté výrazně propadly, v poslední době ale ztráty umazávají. Facebook se snaží hledat nové způsoby jak vydělávat peníze, aby skeptický Wall Street přesvědčil. Uživatelům například na mobilních zařízeních zobrazuje více reklam. Nová vyhledávací služba jí mimo jiné pomůže reklamy ještě lépe cílit. 

Facebook vznikl v roce 2004. Sociální síť se postupně stala fenoménem, jehož počátky se zabýval celovečerní hraný film The Social Network. Ve třetím čtvrtletí loňského roku Facebooku narostly tržby na 1,26 miliardy dolarů z 954 milionů dolarů o rok dříve.

(Zdroj: čtk, CNBC, Facebook)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.