Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Peugeot po třech letech poprvé ztrátový. Věří v záruky Francie

Peugeot po třech letech poprvé ztrátový. Věří v záruky Francie

13.02.2013 9:59, aktualizováno: 13.2. 13:13

Aktualizováno

Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën loni pocítila plný dopad krize do automobilového průmyslu a utrpěla ztrátu pět miliard eur, zatímco o rok dříve vydělala 588 milionů eur. Trh si ale s první ztrátou za tři roky již tolik starostí nedělá, protože většina jde na vrub dříve oznámeným odpisům třetiny majetku kvůli propadu odbytu na evropském trhu. Akcie Peugeotu tak v úvodu dnešní pařížské seance rostly až o 5,6 procenta díky vidině pomoci ze strany vlády a prvních náznaků zlepšení tržního prostředí automobilky Peugeot.

Hospodaření druhé největší evropské automobilky po očištění o jednorázové vlivy bylo sice také ztrátové, ale nad očekáváními analytiků. Provozní ztráta z pokračujících operací dosáhl 576 milionů eur, zatímco trh počítal se ztrátou 647 milionů eur. Tržby ale po meziročním poklesu o 5,2 procenta 55,5 miliardy eur nedosáhly na očekávání trhu nastavená na 55,7 miliardy eur.

Ztráta v divizi výroby automobilů, což je patrně nejslabší článek celé skupiny, vystoupila na 1,5 miliardy eur. O rok dříve činila jen 92 milionů eur. Management automobilky ale zároveň uvedl, že plán zotavení podniku, jehož cílem je mimo jiné snížit výrobní náklady, zajistil úspory 1,18 miliardy eur. To je víc, než se čekalo, protože plán počítal s úsporami kolem jedné miliardy eur. Letos chce firma na stejné účely vynaložit kolem 900 milionů eur.

„Základy pro odraz ode dna v letošním roce byly položeny,“ uvedl k výsledkům a strategickým krokům generální ředitel Philippe Varin. „Zaměříme se na investice, aktivně obnovíme ziskovost v Evropě a vytěžíme profit z investic na rostoucích trzích," dodal šéf automobilky. Zopakoval také, že firma chce snížit na polovinu negativní provozní cash flow, které se loni vyšplhalo na tři miliardy eur. Jen v automobilové divizi to bylo 2,5 miliardy eur.

V souvislosti s nečekaně významnými odpisy majetku za loňský rok vstoupily do hry opět i politické tlaky na záchranu francouzské automobilky. Konkrétně se jedná o vládní záruky, které by výrazně zlevnily emisi nových dluhopisů úvěrové divize automobilky PSA Peugeot Citroën. Právě získání vládních záruk dnes označil šéf Peugeotu za klíčovou pro další aktivity společnosti. Zároveň ale vyjádřil víru v jejich získání "do léta".

Finanční divize jménem Banque PSA Finance se s obtížemi potýkala již loni. Peugeot kvůli ní již na konci října přijal státní záruku až do výše 7 miliard eur výměnou za vyšší vliv francouzské vlády v řízení společnosti. Francouzská vláda v obou případech již získala předběžný souhlas s garancemi od Evropské komise, ale nyní musí do šesti měsíců vypracovat obsáhlý plán restrukturalizace. Dříve tisk několikrát spekuloval i o přímém nákupu podílu v automobilce ze strany francouzské vlády. Ta tuto možnost zvažovala.


Tržní klima se lepší

PSA Peugeot Citroën je po německém Volkswagenu (169,55 EUR, 0,70%) druhým největším výrobcem aut v Evropě. V poslední době se však potýká s negativními dopady slabé poptávky na evropském trhu - loni zaznamenala pokles prodejů o šestinu na 2,97 milionu vozů. Firma, která působí také v České republice, kde má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota (104,83 USD, -1,04%), proto snižuje svou produkci.  

Automobilka Peugeot již minulý týden překvapila oznámením odpisů majetku za 4,74 miliardy eur, management ale slíbil, že v letošním roce sníží spotřebu volné hotovosti na polovinu. A to i v případě, že situace na evropském trhu se ještě zhorší a firma zaznamená další pokles prodeje. Představenstvo dále věří, že do léta získá finální vládní garance za emise dalších dluhopisů, což jí pomůže splnit cíle ohledně řízení hotovosti.

Analytici Citi (44,35 USD, 2,78%) soudí, že potvrzení dlouhodobého výhledu pro cash flow, v němž Peugeot nadále počítá s návratem do černých čísel v příštím roce, je pro akcionáře pozitivní zprávou. Titul si za posledních 6měsíců propadem o 9,5 procenta "vysloužil"  nejhorší příčku ze 14 evropských automobilek. Dnes akcie Peugeotu po ranním výstřelu přes 5 procent výše korigují zisky asi na polovinu.

První hodnocení vyhlídek tržního prostředí na letošní rok ze strany managementu vyznívají dobře. Finanční ředitel Jean-Baptiste de Chatillon totiž před chvíli při konferenčním hovoru po výsledcích oznámil, že firma na začátku letošního roku zvýšila ceny prodávaných vozů a očekává stabilitu cen v celoroční bilanci.

Analytici nejsou zcela přesvědčeni, že se Peugeotu podaří vrátit se k zisku už v roce 2015, jak management předpokládá. "Obrat v hospodaření v roce 2015 předpokládá stabilní trh, který zůstane na úrovni roku 2012, a také 13procentní podíl na trhu pro skupinu PSA. Obojí teď vypadá jako málo pravděpodobné," řekl analytik David Arnold z banky Credit Suisse.

(Zdroj: Bloomberg, Reuters, Citi)


Čtěte více:

Peugeot (+8 %) za dva roky propustí 11,2 tisíce lidí. Mluví se o kapitálovém vstupu Alžíru
12.12.2012 12:22
Akcie druhého největšího výrobce automobilů v Evropě, PSA Peugeot (5,2...
PSA Peugeot Citroën omezuje výrobu na Slovensku kvůli slabé poptávce
28.01.2013 15:34
Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën omezuje výrobu na Slovensk...
Peugeot kvůli krizi odepisuje 4 miliardy eur. Francie udělá pro záchranu cokoliv
08.02.2013 10:07
„Tato společnost nesmí zmizet ze světa,“ řekl dnes francouzský ministr...
Peugeot má volnou cestu k vládním garancím. Evropa kvůli obavám z nákazy souhlasí
11.02.2013 12:19
Automobilka PSA Peugeot Citroën (6,12 EUR, 2,12%) po nečekaném odpisu ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data