Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EADS zahajuje „odstátňování“, zpětný odkup až 15 % akcií nebude na úkor dividend

EADS zahajuje „odstátňování“, zpětný odkup až 15 % akcií nebude na úkor dividend

27.03.2013 16:02, aktualizováno: 27.3. 16:24

Aktualizováno

Evropský výrobce letecké techniky EADS, který svými letouny Airbus konkuruje americkému Boeingu, je v procesu historické změny vlastnické struktury, jehož záměrem je omezení vliv vlád a postupné převedení akcií na veřejný trh po říjnovém fiasku plánu spojení s britskou zbrojovkou BAE Systems. Akcionáři EADS dnes na valné hromadě uvolnili ruce španělské vládě, která tak sníží svůj podíl ve firmě, a schválili plán odkupu až 15 procent akcií.

Investoři dnes hlasovali o nejzásadnějších změnách v korporátní struktuře od založení skupiny v roce 2000. Změny umožní držitelům podílů, jako jsou společnosti Lagardere nebo Daimler, snížit vliv vlád na provozní záležitosti a navýšit podíl akcií k dispozici volnému obchodování na trhu. Španělská vláda do 10. dubna prodá až 1,15 procenta akcií EADS, v hodnotě kolem 400 milionů eur, a dle plánu tak sníží svůj podíl na zhruba 4 procenta. Podle prosincové dohody by tak přitom Madrid nemohl učinit dříve než začátkem příštího roku.

Nová správní rada společnosti do příštího týdne rozhodne o objemu a časovém harmonogramu pro zpětný odkup akcií. EADS může podle dnes uděleného souhlasu akcionářů odkoupit až 15 procent akcií za maximální cenu 50 eur (což implikuje až 22procentní prémii nad včerejší závěrečnou cenou 41 EUR). Odkup by tak teoreticky mohl firmu stát až 6,2 miliardy eur, výkonný ředitel Tom Enders nicméně řekl, že pro zpětný odkup počítá s vyčleněním maximálně třetiny volné hotovosti v celkovém objemu 12,3 mld. EUR.

Zpětný odkup akcií, proběhne-li v první polovině roku, by měl být rozložen do dvou shodných tranší, uvedla společnost. Proces bude ovlivněn „tržními podmínkami“, podotkl finanční ředitel Harald Wilhelm s tím, že si společnost hodlá ponechat prostor pro možnost kapitálových investic a možný růst dividend. Enders uvedl, že proces zpětného odkupu akcií by neměl být na úkor dividendové politiky a očekává "výraznější zatraktivnění dividend do budoucna". 

Francouzská společnost Lagardere hodlá dokončit prodej celého svého 7,5procentního podílu v EADS před začátkem léta. Dle bilance firmy se jedná o 61,1 milionu akcií v hodnotě 437 mil. EUR. "Výnos z prodeje podílu využijeme na bonus pro našich 22.500 zaměstnanců, výplatu mimořádné dividendy, snížení dluhu a "malé" akvizice v řádu 100 mil. EUR či méně," uvedla společnost.

Německá automobilka Daimler, také akcionář EADS, dnes uvedla, že očekává pozitivní efekt z prodeje akcií výrobce Airbusu ve výši 2,7 mld. EUR z pohledu provozního zisku EBIT, zatímco pozitivní dopad do zisku na akcie za letošní rok by měl činit 1,25 EUR.  


Prosincová dohoda ruší složitý francouzsko-německo-španělský pakt o sdílení kontroly nad EADS, kdy vlády spolu se spřízněnými průmyslovými společnostmi ovládaly většinu akcií skupiny. Nyní se podíl států sníží na maximálně 30 procent a až 70 procent akcií přejde postupně do soukromých rukou a na veřejný trh. Německo se v rámci nové struktury poprvé stane přímým akcionářem skupiny a stejně jako Francie bude mít 12 procent akcií. Španělsko bude v EADS vlastnit čtyři procenta.

EADS, která je vlastníkem evropského výrobce letadel Airbus a vyrábí rakety Ariane a bojové letouny Eurofighter, vznikla původně spojením francouzských, německých a španělských podílů v různých výrobcích letecké a kosmické techniky. Dosud si vlády zajišťovaly kontrolu nad EADS pomocí akcionářského paktu se soukromými koncerny. Francouzský stát držel společně se společností Lagardere v EADS 25 procent a měl právo veta nad důležitými rozhodnutími. Německo mělo v EADS podíl 22,5 procenta přes automobilku Daimler a španělský stát v ní ovládal 5,5 procenta.

(Zdroj: Bloomberg, EADS)


Čtěte více:

Megafúze v leteckém průmyslu se nekoná, EADS a BAE Systems ukončily jednání
10.10.2012 14:38
Připravované spojení britského výrobce armádních strojů a letadel BEA ...
EADS už nechce být
06.12.2012 9:23
Hlavní akcionáři největší evropské skupiny letecké techniky EADS (27,2...
EADS – Moody’s varuje před snížení strategického vlivu francouzské a německé vlády, snižuje rating
06.12.2012 17:53
Ratingová agentura Moody’s dnes snížila rating evropského výrobce lete...
Boeing loni předstihl Airbus, letošní problémy ale trvají. USA vystavily stopku provozu letadel Boeing 787 Dreamliner
17.01.2013 12:21
Evropský výrobce letadel Airbus v loňském roce zaznamenal prudký pokle...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data