Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Propad hliníku by mohl nalákat lovce slev

Propad hliníku by mohl nalákat lovce slev

10.04.2013 7:59
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ceny hliníku na světových trzích klesají, sklady přetékají tunami nahromaděného kovu, obchodníci přesto odhadují, že by na obzoru mohl být obrat. Kotace hliníku, který se používá při výrobě plechovek, aut či letadel, se v posledních dnech na londýnské komoditní burze (LME) propadly na čtyřměsíční minima poblíž 1890 USD za tunu. Od začátku roku klesly o 9 %.

Tradeři, kteří dosud vydělávali na krátkých pozicích (sázkách na pokles ceny), nyní přesedají na dlouhé. Čekají, že růst ekonomiky a teplejší počasí podnítí růst poptávky ze strany stavebních firem a automobilek. Navíc prý oficiální čísla o stavu skladových zásob nepodávají úplný přehled o tom, jaké množství suroviny je zájemcům k dispozici.

Někteří investoři s uzavíráním krátkých pozic čekají na úroveň 1850 USD za tunu. Spoléhají na zkušenost z posledních tří kvartálů, kdy se ceny zotavily třikrát po pádu pod 1900 USD. Hliník je na LME nejaktivněji obchodovanou komoditou. Měsíčně je na jeho základě uzavíráno pět milionů kontraktů.

Z rozboru dat o poptávce a nabídce vypadají sázky na růst ceny velmi optimisticky. Podle analytiků banky Barclays loni výroba hliníku přesáhla poptávané množství o rekordních 1,5 milionu metrických tun. Převis by měl pokračovat letos dalším velkým přebytkem.

Nové zásoby kovu ční nad poptávkou už osmým rokem v řadě. Ve skladech LME bylo v pondělí registrováno 5,21 mil. tun hliníku, přičemž v roce 2008 to bylo pětkrát méně. Pouhá velikost skladových zásob na papíře ale může být zavádějící. Většina kovu je uložena v úschovnách velkých bank a obchodníků, kteří si za okamžitý odběr účtují tučné přirážky.

Podle konzultantské firmy TD Securities je víc než třetina inventářů určená na vývoz a vězí ve frontách, z nichž se může dostat až po několika měsících. To pomáhá slévárnám, jako například americké společnosti Alcoa, která vykázala 59% růst čistého zisku za 1Q13, jelikož i ty mohou odběratelům za dodávky bez předchozí dlouhodobé objednávky naúčtovat prémii.

To se samozřejmě zpracovatelům hliníku nelíbí. Nápojový gigant Coca-Cola nebo třeba výrobce elektrického vedení a kabelů Southwire si stěžují, že kvůli situaci na trhu jim rostou náklady na vstupy.

„Skladové zásoby nepodávají kompletní obrázek,“ tvrdí Nicholas Johnson z komoditní divize obřího fondu Pimco, která spravuje aktiva za 30 mld. USD. Podle něj několikrát došlo k tomu, že hliník posílil o 15-20 %, protože skutečná nabídka dostupného kovu byla o dost menší než vykazované skladové zásoby.

Ne všichni medvědi z hliníku odešli. „Snadno bychom se mohli dostat o dalších 10-15 % níž,“ domnívá se Shawn Reynolds z fondu Van Eck. Očekává, že světové trhy letos zaplaví přebytky z Číny a že ceny spadnou až ke 1400 USD za metrickou tunu.

S tím nesouhlasí analytici Credit Suisse, podle nichž čínský realitní sektor oživuje a táhne poptávku po výrobcích obsahujících hliník – okenních rámech, trubkách nebo klimatizaci. Celková poptávka ve druhé největší ekonomice světa by letos měla vzrůst o 8 %. „Očekáváme, že data z Číny se budou v průběhu následujících měsíců dál zlepšovat, přičemž růst poptávky by mohl ceny zvednout ke 2200 až 2300 USD za tunu,“ stojí ve zprávě banky.

(Zdroje: WSJ, LME, YahooFinance)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data